Hoppa till huvudinnehåll

Inget professionsprogram före valet

Kompetensutveckling Professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare kommer inte att behandlas före valet i september. Däremot ska regeringen tillsätta ett professionsråd för att som ett första steg ytterligare utveckla programmet. Fördröjningen oroar Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen.

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2022-01-26 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:31

Lärarförbundet Skolledares ordförande Ann Charlotte Gavelin Rydman konstaterar att förbundet tyckte att det ursprungliga förslaget till program hade brister och hoppas att de kan rättas till med hjälp av professionsrådet.

– Vi väntar fortfarande på att skolledares kompetensutveckling ska prioriteras av regeringen via professionsprogrammet. Vi var inte så nöjda med förslaget som presenterades i höstas, men vi är positiva till att skolministern under våren tänker tillsätta ett professionsråd där lärare och skolledare får möjlighet att tycka till om sin kompetensutveckling, säger hon.

Det var när regeringen i mitten av januari offentliggjorde propositionerna som ska behandlas under våren som professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare inte fanns med.

Ska införas steg för steg

Det oroade Annika Hirvonen som då ställde en skriftlig fråga till skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Svaret blev att regeringen inte kommer att gå fram med hela reformen före hösten men att ett par steg kommer att tas.

”Regeringen anser att det är viktigt att inrättandet av ett professionsprogram landar väl ute i verksamheterna. Det är också viktigt att nyckelaktörerna får ytterligare möjlighet att vara delaktiga i den konkreta utformningen av programmet. För att det ska vara möjligt anser regeringen att professionsprogrammet bör införas steg för steg” skrev skolministern i sitt svar.

Annika Hirvonen som ställde frågan är nöjd med att regeringen avser att gå vidare, men känner sig inte helt lugnad.

– Jag är glad att det är tydligt att man avser att gå vidare, men det är oroande att propositionen om professionsprogram inte kommer innan valet. Många viktiga bitar ligger i lagstiftningen, som skyldigheten om att erbjuda kompetensutveckling.  Vi vet inte vem som är skolminister efter valet. Det kan bli någon med en annan agenda, säger hon till Altinget.se.

Så kan skolan förbereda sig för attacker

Academedias trygghetschef Mattias Hammar tillbringade en hel arbetsvecka på NTI-gymnasiet i Kristianstad efter den knivattack som skakade skolan.–Vardagen blir inte farligare för att vi förbereder oss, säger han.

Mildare covidvariant kan bli tuffare för förskolan

Coronaviruset Fler sjukdomar med mer smitta både bland elever och personal och svårt att få vikarier. Det kan leda till att våren blir den tuffaste tiden hittills under pandemin, trots att virusvarianten omikron tycks ge mildare sjuklighet. Det tror Carola Wedholm, skolchef på Hoppetossa förskolor.

Digitala utmaningar för medlemsomröstningen

Den 20 januari inleds medlemsomröstningen om en ny organisering. Omröstningen genomförs digitalt, vilket medför vissa utmaningar.–Nu är det oerhört viktigt att vi når ut så att alla får göra sin röst hörd, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Viktigt samarbeta med skyddsombuden i pandemin

Coronaviruset Hög smitta, hög sjukfrånvaro och nya restriktioner. Coronapandemin släpper inte sitt grepp om Sverige. I skolans frontlinje står Sveriges skolledare som bär ansvaret för arbetsmiljön.-Det allra viktigaste är att vi söker samverkan med i första hand skyddsombuden, säger Hans Flygare, arbetsmiljöexpert och ombudsman på Lärarförbundet.

Gavelin Rydman: ”Nu inleds en historisk process”

Lärarförbundet Skolledare och Sveriges skolledarförbund blir Sveriges Skolledare.– Det är en historisk process som inleds, konstaterar Ann Charlotte Gavelin Rydman ordförande i Lärarförbundet Skolledare.

Hämtar fler