Hoppa till huvudinnehåll

S: Mer straff än stöd i regeringens skolsatsning

Budgetpropositionen Tidöavtalets skrivningar och regeringsbudgetens förslag kring skola och utbildning till är repressiva och motsägelsefulla. Det hävdar Linus Sköld, socialdemokratisk riksdagsledamot, ledamot i utbildningsutskottet och tidigare rektor.– Det känns som det handlar mer om straff än stöd, säger han.

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2022-11-24 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:34

I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen satsningar på cirka 1,6 miljarder kronor till skolan. Medlen föreslås bland annat gå till insatser som enligt regeringen syftar till en stärkt kvalitet och höjda kunskapsresultat i skolan, ökad trygghet och studiero samt förbättrad tillgång till tidiga stödinsatser. En satsning på speciallärare, mer pengar till läromedel, satsning på särskilt begåvade i spetsutbildningar, lovskolor och ökade medel till förskollärare och lärares vidareutbildningen ingår i budgeten.

I Tidöavtalet finns ytterligare punkter kring skolan: Ett förväntansdokument om ordningsreglerna som ska skrivas under av elever och föräldrar, minska elevinflytande, jourskolor, behålla betyget F, skyldighet att polisanmäla elever och lärare ska rapportera om elever visats olagligt i landet.

Linus Sköld anser att det sammantaget bara tycks handlar om två saker: Repression och självmotsägelser.
– Skolledare ska ges befogenhet att stänga av och omplacera elever för en längre tid, i ett par punkter vill man minska elevinflytandet bland annat när det gäller ordningsregler. Inrättande av jourskolor med oklarheter kring vad det egentligen innebär. Det finns ju redan idag resursskolor för att kunna ge stöd. Det går inte att komma ifrån att hela inriktningen tycks handla mer om att straffa än att ge stöd, säger han.

Motstridiga signaler

Det finns också gott om självmotsägelser i regeringens förslag anser han.
– Dokumentationsbördan ska minska säger man. Samtidigt införs två nya anmälningsplikter och Skolinspektionen ges en utökad tillsyn för att kvalitetsgranska på skolenhetsnivå. Inspektion och kontroll utökas och det innebär ju att den administrativa bördan ökar i stället för att minska, säger han.

Hur lärarförsörjningen med den stora lärarbrist som råder ska lösas är ett annat frågetecken anser han.
– Man vill ha höjda antagningskrav och centralisering av lärarutbildningarna. Samtidigt vill man utöka undervisningstiden, ha mer lovskola och så vidare. Att utbilda färre lärare men samtidigt ge fler uppgifter går inte ihop, säger han.

I Socialdemokraternas skuggbudget föreslår man bland annat en fördubbling av regeringens ökning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner och ytterligare en miljard för att förstärka likvärdighetsbidraget.
– Likvärdighetsbidraget är det mest effektiva för att utjämna skillnader och verkligen finansiera skolans kompensatoriska uppdrag, säger han.

Finns det inget positivt med regeringens skolsatsningar?
– Vi har ingenting emot att det blir fler speciallärare eller satsningar på läromedel. Men det sätt man försöker göra det på hänger inte ihop, säger Linus Sköld.

Skolledarnytt har sökt skolminister Lotta Edholm och utbildningsutskottets ordförande Fredrik Malm men de har avböjt av tidsskäl.

”Kortsynt dra ner på folkhögskolan”

Budgetpropositionen Regeringen förlänger inte satsningen på 3 000 extraplatser vid landets folkhögskolor.– Jag får en känsla av att den nya regeringen inte gillar det vi gör, säger Mats Lundborg, rektor på Biskops Arnös folkhögskola.

Halvering av stödet signal om ny kulturpolitik

Utbildningsdepartementet Det extra statliga stödet till kulturskolan halveras, från 200 miljoner till 100 miljoner. Däremot görs en satsning på speciallärare, men den har också mött kritik. Vi har pratat med två skolledare om deras tankar om förändringarna.

”Alla partier måste ta ansvar för framtidens skola”

Skolfinansiering De politiska partierna måste sätta sig ner och ta ett gemensamt ansvar för skolan. Det fungerar inte att förutsättningarna förändras för att regeringar byter färg. Det menar Lärarförbundet Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman.– Det är hela samhället och välfärden som står på spel här, säger hon.

Skolan brottsplats när unga utsätts för kriminalitet

Våld i skolan Nära hälften av alla niondeklassare i Sverige har utsatts för brott någon gång de senaste tolv månaderna. Stöld, misshandel, rån eller sexualbrott. Det visar ”Skolundersökningen om brott” som genomförts av Brottsförebyggandet Rådet, Brå. Och brottsplatsen är i de flesta fall skolan själv.

”Förväntningar och krav hjälper särskolans elever”

Inkludering Höga förväntningar och att ställa krav är vägen till framgång också för elever med intellektuella funktionsnedsättningar.- Vi vill gärna ha fokus på elevernas oförmågor, men det handlar om att se deras kompetens, säger Denice Sverla, rektor på Ekebyhovs anpassade grundskola.

Hämtar fler