Hoppa till huvudinnehåll

Skolan brottsplats när unga utsätts för kriminalitet

Våld i skolan Nära hälften av alla niondeklassare i Sverige har utsatts för brott någon gång de senaste tolv månaderna. Stöld, misshandel, rån eller sexualbrott. Det visar ”Skolundersökningen om brott” som genomförts av Brottsförebyggandet Rådet, Brå. Och brottsplatsen är i de flesta fall skolan själv.

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2022-11-03 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:34

Att skolan är den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel samt för fysiska sexuella kränkningar, och även den näst vanligaste brottsplatsen när det gäller rån är anmärkningsvärt anser Brå. Undersökningen genomfördes under en period där många elever hade undervisning på distans på grund av coronapandemin.
– Bland unga som blivit utsatta för till exempel misshandel är det dessutom en betydligt större andel nu än för några år sedan som uppger att brottsplatsen var just i skolmiljön, säger Sofia Axell, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Samma personer kan vara offer och brottsling

Totalt är det 45 procent av eleverna i årskurs 9 som utsatts för brott minst en gång under de senaste tolv månaderna.
– Hälften av eleverna uppger även att de varit delaktiga i brott under samma tidsperiod. Det är vanligt att de som varit delaktiga i brott också själva varit utsatta för brott, säger Sofia Axell.

Brott i skolan får konsekvenser. För många elever har oro för brott medfört att de medvetet undvikit specifika personer eller platser, undvikit att gå ut kvällstid eller hållit sig borta från skolan en hel dag enligt undersökningen. Det är vanligare bland tjejer att oro för brott medfört någon form av konsekvens. Men oron att utsättas för brott har också ökat bland killar.
– Vi ser att ökningen bland killar som känner oro för att utsättas för brott i hög utsträckning gäller killar som också blivit utsatta för brott tidigare. Unga som blivit utsatta för brott är oroliga för att utsättas igen, och det får stora konsekvenser för deras vardag, säger Sofia Axell.

"Tar frågan på allvar"

Skolverket är den förvaltningsmyndighet som ska arbeta för att alla barn och elever ska få en utbildning som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö.
– Vi kan inte uttala oss om en enskild undersökning som den här. Men generellt sett tar Skolverket frågan om tryggheten i skolan på största allvar, säger undervisningsrådet Maria Elmer.

Skolverket är proaktiva kring de här frågorna.
– Vi jobbar med huvudmännen kring vägledningar och stöd och är med regelbundenhet ute och möter skolchefer och rektorer för att prata om aktuella och relevanta frågor på området. Det är helt grundläggande att eleverna upplever att skolan är trygg, säger Maria Elmer.

Skolledarna osynliga i Tidöavtalet

Val 2022 Skolledarna är i princip bortglömda i det så kallade Tidöavtalet som den nya regeringen nu presenterat.– Tyvärr är avtalet i total avsaknad av satsningar som påverkar arbetsmiljön eller förutsättningar för skolledare, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Lärarförbundet Skolledare.

Andersson: Vilket samhälle vill vi ha?

Krönika Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan i Angered, beskriver sitt drömsamhälle där människor tar hand om varandra och även de som är utanför normen är trygga och inkluderade.

I Nacka är Läslovet i fokus året runt

Läsinlärning I vecka 44 infaller Läslovet. I skolor över hela landet planeras en rad aktiviteter för att uppmuntra läsandet inför den. Men Monika Neuman, rektor på Boo Gårds skola i Nacka, har läsandet i fokus året om.- Läsandet är så viktigt för att våra barn ska bli empatiska, demokratiska medborgare, säger hon.

"Kunskap om totalförsvar måste in i läroplanen”

Kriget i Ukraina Vem är jag om Sverige attackeras? En fråga som alla bör ställa sig anser Försvarsmakten och nu lanseras den digitala utbildningen ”Tillsammans är vi totalförsvaret” till skolor över hela landet.– Jag tror att totalförsvarsutbildning måste in i läroplanerna nu och vi kan inte vänta, säger majoren Robert Trupp, som är projektledare för satsningen.

Fyra färska böcker om ledarskap

Fackböcker Vi tipsar om en spännande bok som handlar om mellanledare – arbetslagsledare, förstelärare, utvecklingsledare. Dessutom tre böcker om att leda i förändring.

Hämtar fler