Hoppa till huvudinnehåll

Skolledare, så blir din nya tidning

Den 1 januari bildades nya fackförbundet Sveriges Skolledare. Nu lanseras nya tidningen och sajten Skolledaren. – Vi ser fram emot att bevaka och driva skolledarnas viktigaste frågor, säger Emelie Henricson, chefredaktör för nya Skolledaren.

Publicerad: 2022-11-29 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:34

Fram till i januari fanns två fackförbundstidningar för skolledare ­– Skolledaren, som ges ut av Sveriges Skolledarförbund, och Chef & Ledarskap, som ges ut av Lärarförbundet.

Nu har en helt ny redaktion bildats under namnet Skolledaren, ledd av chefredaktör Emelie Henricson.

Hon går från en roll som redaktionschef på tidningen Läraren.

– Det kommer bli spännande att ta vid och bevaka och driva skolledarnas frågor till förändring. Jag ser fram emot att kunna sätta igång med både djuplodande, granskande journalistik och samtidigt vara en, för skolledare, viktig nyhetskanal i både print och digitalt.

”Förstärker skolledarnas starka och viktiga röst”

Kanslichefen för Sveriges Skolledare, Maria Andrén Bergström, ser fram emot den nya tidningen och de digitala kanalerna.

– Skolledaren blir mycket viktigt för det nya förbundet Sveriges Skolledare. Den förstärker skolledarnas starka och viktiga röst i opinionsbildningen och bidrar också till en effektiv medlemskommunikation, säger hon. 

I dag, den 24 januari, är det premiär för första numret av magasinet Skolledaren, samtidigt som sajten Skolledaren.se lanseras. Den 27 januari kommer också första nyhetsbrevet. 

– Skolledare är avgörande för att vi ska ha en fungerande skola i Sverige, och det är med stolthet vi, jag och redaktionen, tar oss an uppdraget att både belysa de utmaningar som yrkesrollen står inför – men också lyfta fram de positiva nyheter som visar på all den kraft och den kompetens som finns bland Sveriges skolledare, säger Emelie Henricson. 

Skolledarens nuvarande chefredaktör Kerstin Weyler gick i samband med övergången i pension. Chef & Ledarskaps redaktionschef Håkan Söderberg fortsätter som reporter på nya Skolledaren. 

Om Läraren

S: Mer straff än stöd i regeringens skolsatsning

Budgetpropositionen Tidöavtalets skrivningar och regeringsbudgetens förslag kring skola och utbildning till är repressiva och motsägelsefulla. Det hävdar Linus Sköld, socialdemokratisk riksdagsledamot, ledamot i utbildningsutskottet och tidigare rektor.– Det känns som det handlar mer om straff än stöd, säger han.

”Kortsynt dra ner på folkhögskolan”

Budgetpropositionen Regeringen förlänger inte satsningen på 3 000 extraplatser vid landets folkhögskolor.– Jag får en känsla av att den nya regeringen inte gillar det vi gör, säger Mats Lundborg, rektor på Biskops Arnös folkhögskola.

Halvering av stödet signal om ny kulturpolitik

Utbildningsdepartementet Det extra statliga stödet till kulturskolan halveras, från 200 miljoner till 100 miljoner. Däremot görs en satsning på speciallärare, men den har också mött kritik. Vi har pratat med två skolledare om deras tankar om förändringarna.

”Alla partier måste ta ansvar för framtidens skola”

Skolfinansiering De politiska partierna måste sätta sig ner och ta ett gemensamt ansvar för skolan. Det fungerar inte att förutsättningarna förändras för att regeringar byter färg. Det menar Lärarförbundet Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman.– Det är hela samhället och välfärden som står på spel här, säger hon.

Skolan brottsplats när unga utsätts för kriminalitet

Våld i skolan Nära hälften av alla niondeklassare i Sverige har utsatts för brott någon gång de senaste tolv månaderna. Stöld, misshandel, rån eller sexualbrott. Det visar ”Skolundersökningen om brott” som genomförts av Brottsförebyggandet Rådet, Brå. Och brottsplatsen är i de flesta fall skolan själv.

Hämtar fler