”Rektor Linnea” ger sig in i valrörelsen

Skolpolitik Linnea Lindquist har gjort sig känd som en flitig debattör, inte minst på Twitter där hon under namnet ”Rektor Linnea”, kritiserar ”marknadsskolan”. Snart ger hon sig in i valrörelsen som opinionsbildare. Hur kommer det sig?
Sten Feldreich
sten.feldreich@gmail.com
Publicerad: 2022-02-15 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:32
– Jag vill att skolan ska vara den viktigaste frågan, den som ska avgöra vilken röstsedel man väljer.
– Redan för tre år sedan funderade jag på att söka tjänstledigt. Nu gjorde jag slag i saken och frågade min chef, rektor Jonas Forsberg, om jag fick vara tjänstledig några veckor på hösten som opinionsbildare på heltid under valrörelsen. Han sa direkt: ”Inga problem! Lycka till!”
– Med semestern inräknad kommer jag att vara ledig i närmare tre månader, från midsommar och vara tillbaka i skolan i september. Så länge har jag aldrig varit ledig förut, så det blir speciellt.
Är du knuten till något politiskt parti?
– Nej, jag är fristående debattör. Tänker att jag gör mest nytta att inte vara partipolitisk. Jag vet inte ens själv vad jag ska rösta på, eftersom det inte finns något parti som har tillräckligt vass skolpolitik. Jag har inte bestämt mig.
Hur tänker du gå tillväga?
– Jag ska åka till Almedalen första veckan i juli och sedan tänker jag köra ”all in” efter det. Jag ska försöka utbilda så många medborgare som möjligt i hur skolans finansieringssystem fungerar – och inte fungerar. Försöka få dem att förstå varför vi måste få en differentierad skolpeng. Det är mitt fokus.
– Jag har min blogg, skriver debattartiklar och hoppas att folk vill prata och diskutera med mig.
Vilka förberedelser gör du?
– Under våren ska jag skriva en rapport som kommer att heta ”Nyckeln till skolans finansiering”. Jag håller på att gå igenom alla 290 kommuners skolbudgetar och resursfördelningsmodeller, precis som jag gjorde med förra årets budgetar.
– Sammantaget har jag under de senaste åren läst över tusen skolbudgetar på kvällar och helger. Nu har jag 85 kvar av årets, så när jag är klar har jag avverkat runt 1 100 skolbudgetar.
– Efter att ha läst så många blir det väldigt uppenbart att vi inte har ett effektivt finansieringssystem för grundskolan. Rapporten jag gör blir min utgångspunkt i valrörelsen och jag kommer att prata om hur ineffektivt dagens resursfördelningssystem för grundskolan är.