Hoppa till huvudinnehåll

Rektorerna håller på förskolans kärnvärden

Forskning Hur hårt än förändringens vindar blåser över skolans värld så ser rektorerna till att förskolans kärnvärden lever kvar. Det är en av de mest framträdande slutsatserna i den doktorsavhandling som tidigare förskolläraren Ebba Hildén presenterade i fjol.

Publicerad: 2022-02-02 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:32

När Skolinspektionen i en rapport om förskolan för drygt fem år sedan lyfte fram begreppet ”undervisning” kändes det främmande för de allra flesta i förskolevärlden.

Ebba Hildén som då ingick i ett forskningsprojekt om förskolans kvalitet var en av alla som hajade till.

– Jag tyckte att jag hade koll på skollagen och tänkte typ att ”vad är det här för konstigheter”. Min bild av begreppet undervisning krockade direkt med min bild av förskolans verksamhet eftersom jag kopplade undervisning till grundskolan.

Hos en del forskare fanns tankar om ”kunskapsfokusering” där bland annat investeringar i utbildning för de yngsta barnen skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt. Det skulle vara mindre av värdegrund, omsorg och empati och mer om ämnen som språk, matematik och naturvetenskap.

Motsatsen blev i stället ”förskolefieringen” av undervisningen där rektorer fyllde begreppet undervisning med ett innehåll som rimmar väl med förskolans tradition och kultur.

Reaktionen och diskussionen blev också starten på det projekt som nu resulterat i avhandlingen. I tre delstudier har Ebba Hildén undersökt hur olika aktörer agerat och skapat förutsättningar för olika undervisningssituationer.

En av studierna utgår från förskolerektorernas perspektiv, hur de hanterar begreppet undervisning och tillsammans med arbetslaget ”förskolefierar” utbildningen.

– Mina studier visar att rektorerna värnar om förskolans tradition och kärnvärden. Man utgår från barnens intressen, skapar förutsättningar för deras delaktighet och inflytande och arbetar temainriktat med leken både som medel och mål.

Så kan skolledare hantera lågintensiva kriser

Forskning Upprätta en krisstab, våga fatta beslut och lyssna på medarbetarna. Det är tre vägar för skolledare att möta lågintensiva kriser, som pandemin. Tipsen kommer från krisexpert Aida Alvinius.

Inget professionsprogram före valet

Kompetensutveckling Professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare kommer inte att behandlas före valet i september. Däremot ska regeringen tillsätta ett professionsråd för att som ett första steg ytterligare utveckla programmet. Fördröjningen oroar Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen.

Så kan skolan förbereda sig för attacker

Academedias trygghetschef Mattias Hammar tillbringade en hel arbetsvecka på NTI-gymnasiet i Kristianstad efter den knivattack som skakade skolan.–Vardagen blir inte farligare för att vi förbereder oss, säger han.

Mildare covidvariant kan bli tuffare för förskolan

Coronaviruset Fler sjukdomar med mer smitta både bland elever och personal och svårt att få vikarier. Det kan leda till att våren blir den tuffaste tiden hittills under pandemin, trots att virusvarianten omikron tycks ge mildare sjuklighet. Det tror Carola Wedholm, skolchef på Hoppetossa förskolor.

Digitala utmaningar för medlemsomröstningen

Den 20 januari inleds medlemsomröstningen om en ny organisering. Omröstningen genomförs digitalt, vilket medför vissa utmaningar.–Nu är det oerhört viktigt att vi når ut så att alla får göra sin röst hörd, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Hämtar fler