Hoppa till huvudinnehåll

Prisa en rektor – nominera till Stora Skolledarpriset

Rektor Nina Svensson fick Stora Skolledarpriset 2022. Foto: Magnus Hartman

Aktuellt ”Det roligaste var att priset gav ringar på vattnet. Jag blev inbjuden att berätta om rektorns roll och vara representant för det goda arbete jag och mina medarbetare åstadkommit”, säger Nina Svensson som vann Stora Skolledarpriset 2022 . Nu kan du nominera 2024-års vinnare.

Anna-Klara Aspegren

anna-klara.aspegren@skolledaren.se

Publicerad: 2023-10-03 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

Stora Skolledarpriset instiftades 2018 för att uppmärksamma skolledares avgörande betydelse för barns och elevers utveckling och lärande i alla skolformer, från förskola till vuxenutbildning

Priset delas ut i samband med Nordiska Skolledarkongressen som arrangeras vartannat år i Göteborg och förra gången, 2022, var det Nina Svensson, rektor vid Mellersta Förstadsskolan i Malmö, som tilldelades priset.

Ringar på vattnet

– Det var väldigt roligt att få priset förstås. Det gav ringar på vattnet och jag blev ganska snabbt inbjuden att invigningstala vid ett seminarium i Almedalen på ämnet ”Vad behöver man kunna som rektor?”, säger Nina Svensson, som fortfarande är kvar som rektor vid samma skola.

Kort därefter blev Nina Svensson tillfrågad att delta i ett bokprojekt, en antologi som ännu inte är färdigställd, och hon nämner ytterligare en hel rad inbjudningar för att tala om rektorns arbete ur olika perspektiv.

– Att få vara representant för det goda arbete som jag och mina medarbetare har utfört, är ett verkligt roligt uppdrag.

Nomineringen öppen

Nu är det alltså dags att nominera en rektor till Stora Skolledarpriset 2024. Prissumman uppgår till 100 000 kr och delas ut till pristagaren att användas fritt.

Du hittar alla detaljer kring nomineringen på Sveriges Skolledares webbplats.

Sveriges Skolledare samarbetar kring Stora Skolledarpriset med Studentlitteratur, Sveriges kommuner och regioner, SKR, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Friskolornas Riksförbund, Elevernas Riksförbund och Sveriges Elevkårer.

Premiär: Carolin Lindström ny krönikör på Skolledaren

Krönika ”Mina tankar började genast snurra. Fick jag verkligen tjänsten? Vi var ju så många som sökte, skulle jag ...? Jag vände snabbt mina tvivel till en positiv känsla. Stolthet blandad med förväntningar och glädje. Det var där den började, min resa mot ett vassare självledarskap.”

Skolledaren i stormens öga – Tema Kris & beredskap

Aktuellt En uppgradering av terrorhotnivån i Sverige, ett ryskt anfallskrig i Ukraina, skolattacker, klimatförändringar, eventuella nya pandemier. Kriserna avlöser varandra och i skolans värld är det skolledarna som står i stormens öga. I nya numret av tidningen Skolledaren fördjupar vi oss i Tema Kris & beredskap.

”Den bästa beredskapen bygger vi med tillit”

Reportage – Vi gör det på under två minuter! säger rektor Eva Myrehed Karlsson stolt när hon berättar om utrymningstiden vid skolans brandövningar. Följ med till Gröna Dalenskolan i Bålsta och inspireras av hur de jobbar med skolans kris- och beredskapsarbete.

En kris kräver ett annat ledarskap

Säkerhet Beredskapsveckan pågår. ”Vi har ett förändrat omvärldsläge”, säger undervisningsrådet Maria Elmér på Skolverket. Du som är skolledare behöver ha ett organiserat krisledarskap redan innan krisen kommer – men hur då? Det finns en kurs specifikt för dig.

Billström bekräftar: UD arbetar med rektorns ärende

Aktuellt Utrikesdepartementet och svenska ambassaden i Beirut arbetar aktivt med den svenska rektorn Mostafa Gehas frihetsberövande i Libanon. Detta bekräftar nu utrikesminister Tobias Billström (M) i ett skriftligt svar på riksdagsledamoten Lars Isacssons (S) fråga.

Hämtar fler