Hålla budget eller välja bort ett barns behov – rektorn tar striden mot kommunen

Malin Rimmö, rektor på Hansåkerskolan i Jämtland, har hamnat i hetluften i skoldebatten kring svårigheterna att både följa skolllagen och att hålla budget.
Nedskärningar Rektor Malin Rimmö svarade på en enkätfråga i Skolledaren om hur hon prioriterade i ekonomin i sin verksamhet. Ett svar som skickade henne rakt ut i hetluften i den svenska skoldebatten – hon vägrade nämligen följa kommunens budget.
Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2023-11-29 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30
Någon lade ut Malin Rimmös enkätsvar i Skolledaren nr 7-2023 i sociala medier och det fick snabbt stor spridning. Snart hörde SVT, SR, Svenska Dagbladet, Vilarare.se och många andra av sig.
– Jag hade bara uttryckt hur jag tänkte. För mig är det en så viktig fråga att jag ville löpa linan ut. Jag kan inte göra mer nerdragningar utan att det drabbar enskilda elever och lärarnas arbetsmiljö, säger Malin Rimmö, som är rektor på Hansåkerskolan i Stugun i Ragunda kommun i Jämtland.
Välja mellan skollagen eller budgeten
I grunden handlar det om skollagen som många gånger krockar med de ekonomiska förutsättningarna för kommunerna.
– Om jag hade hållit budgeten så hade jag varit tvungen att prioritera och välja bort något barn med behov som inte skulle få extra stöd och jag skulle aldrig kunna få ersätta någon sjuk lärare. Det är ohållbart, menar hon.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och kommit från många håll.
– Jag upplever att jag får stort stöd från rektorskollegor och även från många andra, även utanför kommunen. Det som kanske förvånar mig lite är att så många säger ”äntligen”. Så man kan väl få drömma om att det blir ett större engagemang i den här frågan från många håll nu, säger hon.
Jag upplever att jag får stort stöd från rektorskollegor och även från många andra, även utanför kommunen. Det som kanske förvånar mig lite är att så många säger ”äntligen”.
Hon pekar på att nya uppgifter läggs på skolan samtidigt den ekonomiska neddragningen fortsätter.
– Kraven minskar inte. Ett aktuellt exempel är skolbibliotekarier. Det har vi inte någon i hela Ragunda kommun. Nu finns ju ett förslag på att det ska bli lag på att ha skolbibliotekarie. Det kommer att bli ännu en lag som vi inte kan följa, säger hon.
”Ett systemfel”
Ragunda kommun är inte lika positiv till Malin Rimmös vägran att följa budget.
”Vi har inte mer pengar, Jag kan inte trolla fram mer. Då måste man lägga ner något annat”, säger han i en intervju i P4 Jämtland.
Malin Rimmö kommer inom den närmaste framtiden att kallas till personalchef för ett samtal.
– Det har varit svårt att få gehör för vad vi i professionen vill. Men i grunden handlar det om ett systemfel, jag vill egentligen inte bara peka finger åt Ragunda, säger hon.
Skolledaren har sökt skolminister Lotta Edholm för att höra hur hon ställer sig till Malin Rimmös agerande men hon har inte återkommit.
– Lotta Edholm skulle gärna få komma hit för att på plats se vilka strukturella problem det finns och hur det drabbar glesbygden, säger Malin Rimmö.
Enkätsvaret gav ringar på vattnet
Just Ragundas litenhet kan ge en möjlighet, eller åtminstone något att diskutera, i den lilla kommunen där det finns fyra skolor som har sammanlagt 500 elever.
– Kanske är det rimligare än att bryta mot lagen, att titta på om vi måste ha så många skolor. Det är inte min sak men det kan vara något att titta på. Nu är vi alla fyra skolor så nedhyvlade att det inte längre är hållbart, säger hon.
Uppmärksamheten kring Malin Rimmö har gett många ringar på vattnet även utanför Ragunda kommun, Ingela Dahlqvist på Bjurhovdaskolan i Västerås har hoppat av sitt jobb som rektor efter flera år av besparingar.
– Nu kom det nya förslag på vad man kallar effektivisering som innebär att tjänster måste tas bort. Jag valde helt enkelt att ta bort min egen tjänst, konstaterade hon i en intervju i P 4 Västmanland.
”Skolledare förväntas trolla med knäna”
När Skolledaren publicerade enkätsvaren fick Sveriges Skolledares förbundsordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman ta del av svaren. Så här kommenterade hon i Skolledaren 7-2023:
– När det blir viktigare att inte bryta mot budget än mot lagen är vi fel ute, Vi vet att våra medlemmar gör allt de kan för att hantera situationen, men det ekonomiska läget påverkar framtida skola/förskola, säger hon.

När det blir viktigare att inte bryta mot budget än mot lagen är vi fel ute. Sveriges Skolledare driver nationellt frågan om ett ökat statligt ansvar.
– Sveriges Skolledare driver nationellt frågan om ett ökat statligt ansvar. Vi möter politiker på kommunnivå, något vi gjort både under våren och under hösten i form av en utbildningsturné runt om i hela landet. Där poängterar vi arbetsgivarens skyldighet och ansvar för skolledares arbetsmiljö och den samvetsstress som våra medlemmar jobbar under, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman och tillägger:
– Många skolledare går på knäna – samma knän som de förväntas trolla med.
Skolledaren återkommer till vad som händer i den fråga som blivit en stor snackis efter Malin Rimmös inlägg i Skolledaren.