Hoppa till huvudinnehåll

DO: Israel-Hamasrelaterade trakasserier i skolor

DO Lars Arrhenius och Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör för utbildningsförvaltningen i Umeå kommun.

Kriget mellan Israel och Hamas har lett till ökade trakasserier av judar och muslimer i svenska skolor. Därför kallade Diskrimineringsombudsmannen (DO) Lars Arrhenius, skolchefer från fyra kommuner för att se vad de kan göra.

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2023-12-21 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har under en lång tid har fått in anmälningar om "judars och muslimers upplevelser av diskriminering i skolan". I anmälningarna beskrivs hur elever utsätter andra elever för trakasserier och att skolor inte vidtar tillräckliga åtgärder för att det ska upphöra.

Möte med fyra kommuner

DO kallade därför till ett möte under december för att ta del av hur kommunerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå ser på den aktuella frågan och vilket arbete som pågår i dag för att förebygga och motverka diskriminering.

– Det var ett mycket konstruktivt möte där vi kunde berätta för varandra hur vi jobbar med frågor kring trakasserier. Det kanske mest givande var höra från Malmö som jobbat med just det här, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör för utbildningsförvaltningen i Umeå kommun.

Peter Lindberg, grundskoledirektör i Malmö stad talade om hur de arbetat med detta efter att elever vid en gymnasieskola i Malmö gjort Hitlerhälsning och sagt att alla judar borde dö.

Det är en rad åtgärder som satts in, till exempel:

  • Rapporteringssystemet ändrades så att händelser på skolorna kopplade till kriget mellan Israel och Hamas ska gå direkt till högsta gymnasieledningen.
  • En rektor som har stor erfarenhet av att jobba mot antisemitism får ett utökat uppdrag att stödja andra skolors rektorer.
  • Rektorerna ska få stöd av juridisk expertis för att kunna avgöra när brott ska polisanmälas.
  • Hågkomstresor om Förintelsen ska utökas till nyckelpersoner inom förvaltningen och ledande politiker.

System för att reagera

I Umeå är inte just trakasserier av judar och muslimer så utbrett.

– Nej, men vi har ett eget system som gäller både grundskola och gymnasiet hur vi ska reagera på all trakasserier och kränkningar som kommer till vår kännedom, säger Ann-Christine Gradin.

Maria Andersson, förvaltningsdirektör för grundskoleförvaltningen i Göteborg gjorde en liten egen kartläggning av skolorna i Göteborg, innan hon åkte till mötet hos DO.

– Det var ingen heltäckande kartläggning men jag kan nog konstatera att än så länge är inte just den här problematiken så stor hos oss. Men det är bra att frågan sätts under lupp. Vi ska också lokalt redovisa för politikerna hur vi ska jobba med den här typen av frågor, säger hon.

LÄS MER & SE FILMEN på Diskrimineringsombudsmannen

Skyddsstoppet: Rektorer hotas allt oftare av föräldrar

Hot och våld Skyddsstoppet på den förskola i Göteborg som stängdes i torsdags öppnade igen på tisdagen. Men Sveriges Skolledare har upplevt ett ökat tryck från föräldrar som visar sitt missnöje mot rektorer och biträdande rektorer, berättar Susanne Allered huvudskyddsombud och ordförande i Sveriges Skolledares lokalförening i Göteborg.

Tema: Tillit får oss att växa tillsammans

Tema Att våga släppa taget, dela ansvar och lita på andra. Vi ägnar ett fördjupande tema åt Tillit – ett dubbelverkande förhållningssätt som alla vinner på när det fungerar fullt ut. Som skolledaren har du också ett eget ansvar att bestämma dig för vilket ledarskap du vill ha.

Morgonrundan är en daglig dos av tillitsskapande

Tema Varje morgon klockan 07.20 lämnar biträdande rektor Anna Jutterdal sitt arbetsrum på Nya Rydsskolan i Linköping. Det är dags för hennes dagliga morgonrunda för att träffa lärare, fritidspersonal och elever.– Det är viktigt att vara närvarande även när det inte hänt något särskilt.

Så tycker rektorerna om mobilfritt hela skoldagen

Arbetsmiljö Vad tycker rektorerna om det nyligen presenterade förslaget om totalt mobilförbud under hela skoldagen? Befängt, svarade någon. Välkommet, svarade en annan, när Skolledaren ställde frågan till skolledare över hela landet.

Förbundets råd: Visa tydligt på konsekvenserna

Nedskärningar Rektorer bör inte avsäga sig möjligheten att hålla budget utan att samtidigt hänvisa, helst skriftligt, till vilka effekter neddragningarna kan få. Det menar Sverige Skolledare om den debatt som pågår när flera rektorer höjer sina röster.

Hämtar fler