Arbetsmiljöansvaret är en tung uppgift. Förutsättningarna måste alltid finnas på plats så att skolledningen kan ta sitt ansvar för en säker utbildning, säger Matz Nilsson. Foto: Polisen/Oskar Omne
Det var mer än tre år sedan, den 18 augusti 2020, som den då 6-åriga pojken Rais drunknade under sin första riktiga skoldag på Tångvallaskolan i Vellinge kommun. Han hade idrottslektion tillsammans med 40 andra barn och tre lärare. Pojken hade badat i bassängen tidigare men var inte simkunnig vilket även gällde flera av hans klasskamrater.
Pojken upptäcktes på botten av elev
Det pågick både bad och simundervisning i bassängen, som ligger intill skolan, när en jämnårig elev upptäckte att sexåringen låg på botten av den grunda delen av bassängen. Eleven kallade på en av lärarna som stod en bit bort vid bassängkanten. En av lärarna tog upp pojken och gjorde direkt hjärt- och lungräddning. Ambulans tillkallades men pojken förklarades senare död på sjukhuset.
– Det är en förfärlig olycka som har skett. Sveriges Skolledare hyser stark medkänsla med såväl offrets anhöriga som med de inblandade lärarna och ansvarige rektorn, säger Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledare.
I Hovrätten döms nu såväl dåvarande rektorn och de tre lärarna för att, av oaktsamhet, ha orsakat pojkens död genom att ha åsidosatt det ansvar de har enligt arbetsmiljölagen.
Hovrätten anser till skillnad från tingsrätten att lärarna varit oaktsamma redan när de genomförde lektionen med 40 badande barn i åldrarna 6–7 år.
Hovrätten menar också att lärarna på grund av att de inte fördelat ansvaret för tillsynen för vissa av barn mellan sig, borde insett att det inte var praktiskt möjligt att ha koll på samtliga barn samtidigt.
Domstol anser att olyckan hade kunnat undvikas
Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att rektorn i sin roll som företrädare för Vellinge genom delegation hade ansvaret för att verksamheten bedrevs enligt arbetsmiljölagstiftningens regler. Rätten ansåg att rektorn hade brustit i att systematiskt planera, leda och kontrollera aktiviteten. Man menade att det hade lett till att sim- och badaktiviteter inte riskbedömts och undersökts löpande och att det inte satts in åtgärder.
Hovrätten menar precis som i tingsrättens dom att det vid en riskbedömning skulle ha tagits hänsyn till barnens låga ålder vilket gjorde att många av dem varken var psykiskt eller fysiskt mogna för aktiviteten samt att många av barnen inte var simkunniga vid tillfället.
I tingsrättens dom ansåg man också att olyckan med hög grad av sannolikhet hade kunnat undvikas om:
- det hade funnits en tydlig uppdelning av ansvaret och arbetsuppgifterna mellan lärarna under lektionen.
- det funnits tillräckligt antal lärare/pedagoger som hade övervakat badet alternativt färre elever.
De överklagade domarna fastställs
Domarna överklagades av samtliga parter men Hovrätten över Skåne och Blekinge ser inga skäl till att ändra domarna från tingsrätten utan fastställer tingsrättens domslut.
Rektors straff blir villkorlig dom och 60 dagsböter (drygt 30 000 kronor). De tre lärarna döms också till villkorlig dom och 60 dagsböter (cirka 20 000 kronor) vardera. En av lärarna har dock fått sänkt inkomst vilket gör att själva beloppet för dagsboten sänkts. De ska också betala delar av rättegångskostnaderna. Vellinge kommun ska betala 1,5 miljoner i företagsbot vilket också står fast från tingsrätten, vilket var hälften av vad åklagaren yrkade på där.
Matz Nilsson säger att Sveriges Skolledera nu råder rektorerna att vara särskilt vaksamma och se över sin delegation på arbetsmiljöområdet. Om de riskerar att inte kunna leva upp till lagstiftningen så bör de skriftligen delegera tillbaka de uppgifterna till huvudmannen.
– Arbetsmiljöansvaret är en tung uppgift att bära i en sådan komplex verksamhet som skolan. Förutsättningarna måste alltid finnas på plats så att skolledningen kan ta sitt ansvar för en säker utbildning, säger Matz Nilsson.
Många kommuner har saknat riktlinjer
Våren 2021 gjorde tidningen Läraren en stor granskning som visade att sex av tio kommuner då saknade centrala riktlinjer för hur simundervisning och bad skulle ske på ett säkert sätt med barn- och elever.
Efter olyckan har Vellinge kommun skärpt sina riktlinjer och gjort omfattande förändringar kring rutiner vid simning och bad och hur stor personalstyrka som krävs vid bad för att säkerställa att liknande olyckor inte ska kunna inträffa igen.
Lärarna har arbetat kvar på skolan efter olyckan men rektorn slutade och har arbetat med ett annat uppdrag i en närbelägen kommun.
– Vi måste nu sätta oss in i den aktuella domen mer i detalj för att se vad den kommer att innebära för Sveriges rektorer och lärarna på skolorna, säger Matz Nilsson.