Förbundets råd: Visa tydligt på konsekvenserna

Klas Almer, rektor i Halmstad, och Malin Rimmö, rektor i Ragunda, är två av de rektorer Skolledaren pratat med under hösten om nedskärningarna i deras verksamheter.
Nedskärningar Rektorer bör inte avsäga sig möjligheten att hålla budget utan att samtidigt hänvisa, helst skriftligt, till vilka effekter neddragningarna kan få. Det menar Sverige Skolledare om den debatt som pågår när flera rektorer höjer sina röster.
Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2023-12-15 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30
Sveriges Skolledare konstaterar i ett brev på sin hemsida att många rektorer nu står inför krav på stora neddragningar i verksamheten på grund av huvudmannens budgetbeslut. Förbundet pekar på att man sedan länge underkänt de lokala huvudmännen som huvudfinansiärer för skolan och att man kräver att staten ska ta över det ansvaret.
Men där är inte skolan i dag. I stället är det många skolor runt om i Sveriges kommuner som nu tvingas till nedskärningar genom att till exempel minska lärartätheten eller dra in på trygghetsskapande kringpersonal.
Visa på konsekvenserna
I brevet skriver Sveriges Skolledare så här om vad man kan göra om den situationen uppstår:
”Sveriges Skolledares råd till medlemmarna är att i ett sådant läge alltid på ett tydligt sätt, gärna i ett skriftligt dokument, talar om för huvudmannen vilka konsekvenser de minskade resurserna riskerar att få för rektors möjlighet att leverera i enlighet med de rådande styrdokumenten. Detta råd gäller även skolchefer”.
Man vill däremot inte att rektor ska avsäga sig ansvaret för att följa budget utan att tydligt redogöra för effekterna av besparingarna.
”Konsekvenserna kan annars bli att rektors kompetens och lojalitet ifrågasätts och i förlängningen riskerar man att få lämna sitt uppdrag”
”VIktig principiell fråga”
För Malin Rimmö som via ett svar på en enkät i Skolledaren startade debatten, har det redan fått konsekvenser. Hon har haft ett möte med personalchefen i Ragunda, som slutade med att hon fick en erinran, en skriftlig tillrättavisning.
Men frågan är inte utagerad. Malin Rimmö säger att det hon skulle tvingats göra för att hålla sig till budgeten strider mot skollagen och att det är en väldigt viktig principiell fråga.
”Jag har sagt till kommunstyrelsen att jag vill ha det svart på vitt; att jag får bryta mot skollagen. Jag vill ha ett intyg från kommunstyrelsen där de säger att “det är okej, Malin. Det är viktigare att du har budgeten i balans än att du ger eleverna stöd och att skollagen inte gäller i Ragunda”, säger Malin Rimmö en intervju på vilrarare.se.
Utagerad är knappast heller debatten om de budgetnedskärningar som väntar för skolorna ute i kommunerna. Skolledaren.se följer utvecklingen.