Mobilförbud riskerar bli ännu en belastning

Förslaget innebär ett totalt mobilförbud från årskurs 1–9 under hela skoldagen. Foto: Adobe Stock
Aktuellt Det är provocerande att påstå att ett mobilförbud skulle vara lösningen på skolans problem. Kroka i stället arm över partigränserna och se till att skolan får de resurser som behövs för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag. Det säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sverige Skolledare.
Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2023-12-13 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30
Den nionde december presenterade arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson ett förslag om mobilförbud. Det innebär ett totalt mobilförbud från årskurs 1–9 och ska elever kunna tvingas lämna ifrån sig telefonerna även på rasterna.
– Det är ett steg framåt i en viktig kulturförändring, sade Johan Pehrson på presskonferensen.
”Provocerande med mobilförbud”
Han får inte medhåll av Ann-Charlotte Gavelin som menar att man i stället borde ägna sig åt de systemfel som finns i skolan.
– De flesta skolledare har redan hanterat mobilfrågan. Men vi har en situation i dag när likvärdigheten minskar, vårt kompensatoriska uppdrag fungerar sämre och resultaten sjunker. Då är inte ett mobilförbud svaret.
Att göra något åt skolans problem handlar om något helt annat enligt henne.
– Vi har ordningsproblem som hot och våld och sjunkande resultat i skolan och det tar vi naturligtvis på allvar, inte tal om annat. Vi har allvarliga problem. Därför är det provocerande med mobilförbud när det är så mycket som brister i det som redan är lagstiftat, som minskande likvärdighet och vårt kompensatoriska uppdrag, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Det finns skolledare som vittnat om att mobilförbud fungerar bra på flera sätt.
– Visst, de som kan har redan hanterat den här frågan på olika sätt som sagt. Men ett totalt förbud i lagstiftningen kräver också att det finns resurser. Möjligheter till rastaktiviteter, rastvärdar som inte är lärare, vilka reprimander som ska ges, hur ska det dokumenteras och så vidare. Det riskerar att bli ytterligare en belastning. Rektorerna kan i dag inte organisera en bra verksamhet utifrån den budget som finns. Det går inte att sätta elevernas behov i centrum, säger hon.
VIktigt med elevdemokrati
Elevdemokrati är en annan viktig fråga som glöms bort i sammanhanget anser hon.
– På skolor där elever får vara med och bestämma kring vilka ordningsregler som ska gälla brukar det fungera. Då kan man få verkstad i stället för att bygga på förutfattade meningar om hur det ser ut i skolan idag.
Och så upprepar hon det som hon anser är det mesta centrala i Sveriges Skolledares budskap.
– Kroka arm över partigränserna och se till att skolorna får tillräckliga resurser att utföra sitt uppdrag, ge möjligheter till att sätta in tidiga insatser, se till att det finns legitimerade lärare, se över finansieringen av skolan och det myller av statsbidrag som betalas ut. Mobilförbud gör ingen skillnad, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman..