Pisa-resultatet: ”En kunskapskollaps”

Den dystra Pisa-rapporten måste bli en väckarklocka för politikerna, anser Matz Nilsson, Sveriges Skolledare, i en kommentar till dagens presentation av resultaten. Foto: Oskar Omne.
Senaste nytt Nu måste politikerna ta ett nationellt ansvar och samarbeta över partigränserna för att öka likvärdigheten i svensk skola. Annars väntar en ny Pisa-chock 2025. Det menar Matz Nilsson, ordförande för Sveriges Skolledare, efter att Pisa-rapporten presenterats på tisdagen.
Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2023-12-05 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30
Peter Fredriksson, generaldirektör och Maria Axelsson, projektledare för Pisa 2022 på Skolverket, presenterade rapporten och det var inga roliga siffror som kom fram: Sveriges 15-åringar tappar i matematik och läsförståelse. Det är resultat som nu är tillbaka på 2012 års nivå, och som då betraktades som en chock efter många års framgångar för Sverige. I naturvetenskap ligger resultaten kvar på samma nivå som vid förra undersökningen.
Oroande polarisering´
Denna gång sticker dock inte Sverige ut på något särskilt sätt. Utvecklingen är liknande i nästan alla andra länder i OECD. Pandemin bedöms som den troligaste förklaringen till nedgången.
Men även om mycket av förklaringen till det dåliga resultatet är pandemin så lyfter Peter Fredriksson för Sveriges del det svenska skolsystemet som en bidragande orsak. Det kanske mest oroande siffrorna i rapporten handlar om att skillnaderna i resultaten ökar mellan de elever som presterar bra och de lågpresterande eleverna. Även de högpresterande eleverna gör sämre ifrån sig, men nedgången är större för de lågpresterande eleverna. Det är de med sämst socioekonomiska förutsättningar som tappar mest.
Det är mycket oroande anser Matz Nilsson på Sveriges Skolledare:
– Skolmarknaden skapar en ökad polarisering. De som har goda förutsättningar gör aktiva val, de som inte blir kvar på den skola som ligger närmast. Det vi ser idag handlar inte om etnicitet utan om olika socioekonomiska förutsättningar, säger Matz Nilsson
Politikerna måste ta ansvar
Matz Nilsson menar att den dystra Pisa-rapporten måste bli en väckarklocka för politikerna. Att börja samarbeta över partigränser och ge de resurser som krävs.
– 65 procent av skolledarna uppger att de inte har tillräckliga resurser, att man till och med tvingas att säga upp lärare. Nu måste politikerna ta sitt ansvar för att skapa en likvärdig skola. Och att man gör det över partigränserna för att få stabilitet, säger han,
Matz Nilsson hade hoppats att resultaten skulle vara lite bättre än de är.
– Jag är ändå lite besviken över att skolledare och lärares heroiska insatser under pandemin inte gav bättre resultat trots att skolan var öppen i så hög grad. Men det är klart att frånvaron var hög hos både personal och elever, säger Matz Nilsson.
”En kunskapskollaps”
Regeringen med skolminister Lotta Edholm och integrationsminister Johan Pehrson höll också en presskonferens efter beskedet om Pisaresultaten. Johan Pehrson kallade resultatet en kunskapskollaps.
– Hur vi än vänder och vrider på mätningen visar den inget annat än en kunskapskollaps, det största tappet någonsin. Läget är allvarligt, sade han.
Lotta Edholm var även hon orolig över utvecklingen. Hon var också självkritisk när hon lyfte att Liberalerna och övriga borgerliga partier visat viss naivitet kring friskolesystemet.
– Det som har varit en av de riktigt stora kvaliteterna i svensk skola är skolans möjlighet att kompensera för skillnader i uppväxtvillkor. Det är inte svensk skola lika bra på längre, sade hon.
En del utredningar pågår, bland om friskolornas finansiering, men exad vad som kommer att göras för att ge bättre resultat 2025 gav inte gårdagen presskonferenser något besked om.
-Jag jobbade i en kommun innan jag blev generaldirektör. I den kommunen sa kommunalrådet att skolan vara prio nummer ett, två och tre. Det är en inställning jag skulle vilja se på många håll, konstaterade Peter Fredriksson.
SE VIDEON Sveriges Skolledares förbundsordförande Matz Nilsson kommenterar.
FÖRDJUPNING Skolverket sänder ett fördjupande webbinarium om Pisa 2022, den 6 december kl 09.00–09.45.