Rektorernas larm blir allt fler: ”En dubbelsmocka!”

”Jag har nått min smärtgräns”, säger Klas Almer, rektor F–6 i Brearedsskolan, om nedskärningarna.
Skolbudget Nu slår rektorer i Halmstad larm om att den ekonomiska situationen där är ohållbar.– Redan i dag kan vi inte ge eleverna det vi skulle vilja ge dem. Med nya besparingar är risken att vi inte kan följa lagen, berättar Klas Almer, rektor och ledamot i Sveriges Skolledare Halmstad.
Anna-Klara Aspegren
anna-klara.aspegren@skolledaren.se
Publicerad: 2023-12-08 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30
Först att ta bladet från munnen var Malin Rimmö, rektor Hansåkerskolan i Stugun. I Skolledaren nr 7-2023 klargjorde hon att den ekonomiska situationen i hennes verksamhet var orimlig. Men hellre än att ta bort stöd som eleverna var i behov av – och har rätt till enligt skollagen – så överskred hon budget.
– Jag tillsätter stöd utifrån elevernas behov och drar därmed över budget. Det är ingen som tycker det är bra och jag får sitta på många uppföljningar. Men hittills har inte huvudmannen kunnat säga vad jag ska prioritera bort. Jag har heller inte fått ett skriftligt intyg på att jag får bryta mot skollagen, så då väljer jag att följa den – och arbetsmiljölagen – gällande att vi behöver tillräckligt med personal för att få till en rimlig arbetsbelastning, berättade Malin Rimmö för Skolledaren.
Kort därefter meddelade Ingela Dahlqvist på Bjurhovdaskolan i Västerås att hon lämnar sin tjänst. Det till följd av nedskärningar under flera års tid i hennes skola.
”Nu kom det nya förslag på vad man kallar effektivisering som innebär att tjänster måste tas bort. Jag valde helt enkelt att ta bort min egen tjänst”, konstaterade hon i en intervju i P 4 Västmanland.
Inget val än att avskeda
Även hos Klas Almer, rektor F–6 på Brearedsskolan i Halmstad, rör det sig om så stora summor att han menar att de inte längre har annat att ta av än att avskeda personal. Påföljden blir att skolorna riskerar att inte klara skollagens krav på att hjälpa barn och elever i behov av särskilt stöd.
Bryter ni mot skollagen i dag?
– Jag vill nyansera den debatten. Skulle vi leva upp till skollagens krav så räcker inte hela Sveriges BNP, det är högt ställda krav. Med det sagt, för mig handlar det om att jag har nått smärtgränsen för vad jag kan stå för. Jag känner alla mina 150 elever vid namn och jag känner till alla med svårigheter rätt ingående. Jag vill kunna erbjuda dem det de har rätt till enligt skollagen, vi måste kunna ge stöd.
”En dubbelsmocka”
Klas Almer berättar hur de bland annat arbetar med en flexgruppsverksamhet där han nu kommer behöva skära ner på personal.
– Elever med NPF-diagnos behöver en chans till ett mindre sammanhang, i en mindre grupp tillsammans med någon som kan ge stöd. Här behöver jag nu ta resurser från klassrum istället.
Överskrider ni budget i dag?
– Vi måste komma i balans. Jag jobbar i ett verksamhetsområde där det finns ett socioekonomisk utsatt område där man har lyckats med resurser, men kringpersonalen och personal till raster och annat finns inte.
Klas Almer menar att de lokala politikerna inte riktigt förstått hur illa det är och de ändrar inte heller sin inlagna väg mot besparingar. Staten har också ett stort ansvar som har minskat bidragen till skolan de senaste åren.
– Det är en dubbelsmocka, både från kommunen och från staten. Kostnaderna för samhället som riskerar att komma av detta när elever inte får en godkänd gymansieexamen, hamnar i utanförskap och i fel kretsar.
Står upp för personal och elever
Klas Almer har uttalat sig i flera medier och känner ett stort stöd.
– Jag har rektorskollegor som tycker det är skönt att detta kommer ut. Även andra medarbetare och föräldrar som är glada för att jag står upp för personalen och barnen.
Hur agerar du som skolledare ihop med lärare i den här frågan? Kan ni se ett gemensamt mål eller uppstår konflikt?
– Vi kan göra oss till offer eller anpassa oss. Antingen tänker vi tillsammans: Hur gör vi för att det ska bli så bra som möjligt, eller: Det går inte! Den 14 december gör vi gemensam sak med lärarna här i Halmstad då de arrangerar en demonstration i samband med kommun ullmäktiges sammanträde. Det är viktigt att vi samarbetar.