Hoppa till huvudinnehåll

Rektorn Mostafa Geha har fått tillbaka sitt pass

En lycklig Mostafa Geha med sitt svenska pass. ”Nu längtar jag bara hem!” Foto: Henrik Hansson

Aktuellt Rektorn Mostafa Geha från Hedemora fick på torsdagen tillbaka sitt pass från det libanesiska militära rättsväsendet och kan nu lämna landet. ”Det känns underbart!” säger han till Skolledaren.

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2023-12-08 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

Kanslichefen Maria Andrén Bergström på Sveriges Skolledare fick strax före 17.00 på torsdagen ett pling i sin mobil.
Maria Andrén Bergström, kanslichef Sveriges Skolledare. Foto: Tomas Bergqvist
 
På en mobilbild ser hon den överlyckliga rektorn Mostafa Geha med sitt svenska pass och datorväska i händerna.
– Det känns jätteroligt. Han ska nu försöka boka första bästa flyg hem till Sverige. Förhoppningsvis är han hemma mycket snart, säger Maria Andrén Bergström.
 
När Skolledaren får tag på honom sent på torsdagskvällen skriver han:
– Jag har äntligen fått mitt pass och mina andra grejer tillbaka. Jag känner mig så glad och vill komma hem. Jag kommer att fixa biljett hem inom kort. Stort tack för till alla som stöttat mig och visat intresse. Det värmer och ger mig styrka.

Fängslad i månader

Mostafa Geha släpptes från militärfängelset i Libanon den 17 november och har sedan dess väntat på att få tillbaka sitt pass och kreditkort för att kunna lämna landet.
Militärdomstolen beslöt att lägga ned åtalet mot honom. Han hade då suttit fängslad sedan den 7 september på oklara grunder. 
 
I väntan på att få tillbaka sitt pass läste han svenska faktaböcker kopplade till sin rektorsroll, berättade han i en kontakt med Skolledaren under den här tiden.
 
När Skolledaren nådde Mostafa Geha på telefon efter att han släppts ur fängelset i LIbanon var han hemma hos sin mamma i Beirut. Hans två systrar var också där. Han sade då till Skolledaren.se:
– Det var otroligt stort att få beskedet. Det betydde så mycket för mig att åtalet lades ned. Nu längtar jag bara hem till Sverige. Det har varit en jättetuff tid i fängelset som varit hemsk på alla sätt och vis. Ovissheten har varit fruktansvärd. Att sitta i fängelset och inte veta hur situationen ska utveckla sig eller vad som ska hända med mig.
 

Därför flydde Mostafa Geha till Sverige

Mostafa Geha kom till Sverige för 11 år sedan. Han hade då levt under hot i Libanon efter att ha återpublicerat sin fars regimkritiska böcker och börjat undersöka omständigheterna för faderns död. Fadern var en känd intellektuell författare i Libanon som publicerat 25 böcker under bland annat inbördeskriget i Libanon.
Fadern mördades 1992, ett par år efter inbördeskrigets slut i Libanon.  Mostafa var då bara 8 år. Han sköts ihjäl när han färdades i sin bil i staden Sabtiyeh. Mordet blev aldrig uppklarat polisiärt.
När även Mostafa Geha blev beskjuten i sin bil den 14 april 2012 på väg hem från arbetet beslöt han sig för att fly och kom därefter till Sverige.
Mostafa Geha lärde sig snabbt svenska på SFI efter att han kommit till Sverige. Han började studera på universitet och jobbade parallellt med olika arbeten i Hedemora kommun där han bosatte sig. Han började arbeta som rektor 2020 och blev klar på Rektorsprogrammet i maj i år.

Mostafa Geha - detta har hänt

Våren 2023

Skolledaren besöker rektor Mostafa Geha på sin arbetsplats i Hedemora och gör ett reoprtage om hans framgångsrika skolmetod. Reportaget publiceras sedan i nr 5-2023 av tidningen Skolledaren samt på webben Skolledaren.se

Mostafas metod: Unga och vuxna studerar sida vid sida

7 september

Svensk rektor fängslad i Libanon

Förbundet följer utvecklingen för fängslade rektorn

26 september

Billström bekräftar: UD arbetar med rektorns ärende

16 november

Sveriges Skolledare startar insamling för fängslade rektorn

18 november

Rektorn Mostafa Geha har släppts från fängelset i Libanon

Ny dom kan få konsekvenser för rektorer

Aktuellt En rektor i Nacka kommun gjorde fel när han fattade beslut om att lägga ned en skola för att flytta över eleverna till en annan närbelägen skola. Detta slår Förvaltningsrätten i Stockholm fast i en ny dom som kan få stor betydelse.

Nytt nummer av Skolledaren ute nu

Skolledaren Som en tidig julklapp! Skolledaren nummer 8 är på väg ut till medlemmarnas brevlådor. Vi ägnar tio sidor åt det lilla men så betydelsefulla ordet ”tillit”, vi får en inblick i arbetet inför digitala nationella proven, vi tar del av en rektors dilemma och vi får hjälp på vägen av forskare om hur vi egentligen ska fira helger och högtider i skolan utan att trampa någon på tårna.

Pisa-resultatet: ”En kunskapskollaps”

Senaste nytt Nu måste politikerna ta ett nationellt ansvar och samarbeta över partigränserna för att öka likvärdigheten i svensk skola. Annars väntar en ny Pisa-chock 2025. Det menar Matz Nilsson, ordförande för Sveriges Skolledare, efter att Pisa-rapporten presenterats på tisdagen.

Så får du tiden att räcka till – rektorns 8 tips

Arbetstid Rektor Kennet Fröjd brinner för sitt jobb – och då ingår det att också ha en strategi för att lägga tidspusslet. Här är hans åtta tips på hur du får tiden att räcka till för både arbete och fritid.

Bemannade skolbibliotek: Oro över att inte klara regeringens krav

Skolpolitik Mer än hälften av Sveriges elever saknar i dag tillgång till ett bemannat skolbibliotek på minst halvtid, enligt KB:s senaste statistik. Det är brist på bibliotekarier. Skolledaren.se har frågat skolminister Lotta Edholm hur skolledarna ska klara av att leva upp till regeringens satsning på bemannade skolbibliotek.

Hämtar fler