Logo

Med Kennet Fröjds tips kan du få tiden att räcka till – och tid att räcka till för elever och merarbetare. Foto: Mats Andersson

Så får du tiden att räcka till – rektorns 8 tips

Publicerad: 2023-12-04 00:00 • Uppdaterad: 2023-12-22 15:30 Lenita Jällhage

Rektor Kennet Fröjd brinner för sitt jobb – och då ingår det att också ha en strategi för att lägga tidspusslet. Här är hans åtta tips på hur du får tiden att räcka till för både arbete och fritid.

Kennet Fröjd

Rektor i Celsiusskolan Edsbyn

Finns på frojdstoolbox.se och gör podden Fröjd´s toolbox

Det finns arbetsuppgifter man gör dagligen som kan göras på andra sätt och det finns tidsvinster att göra på både kort och lång sikt. Genom att lyfta blicken och läsa Kennet Fröjds råd kan du utvärdera och kanske omvärdera ditt eget schema. Rådet ”Bygg goda relationer och ta hand om människors känslor. Att få tillit är en smörjolja för att saker ska fungera", är ett fint exempel på sådant som inte är helt självklart att skriva in i planeringen. 

Så lägger du tidspusslet

1. Fokusera på saker du kan påverka. Det är ingen vits att stressa över saker du inte kan göra något åt.

2. Gör en egen prioriteringsmatris och skriv in vad som:

  • Inte är brådskande men viktigt.
  • Vad som är både brådskande och viktigt.
  • Vad som varken är viktigt eller brådskande.
  • Vad som är brådskande men inte viktigt.

3. Hitta någon nära dig som du kan bilda ett ledarlag tillsammans med på skolan. En rektor kan lätt bli ensam. Om det inte finns en biträdande rektor så hitta nyckelpersoner som du kan ge formella uppdrag eller ett utökat ansvar.

4. Bygg goda relationer och ta hand om människors känslor. Att få tillit är en smörjolja för att saker ska fungera.

5. Blocka kalendern 1,5 timmar. Gå runt i skolan och gör klassrumsbesök och träffa elever och lärare. Om du blir sittande på kontoret finns det en risk att några få personer tar upp nästan all din tid.

6. Hitta någon eller några nära kollegor som du kan reflektera tillsammans med minst en gång i veckan.

7. Säg vad du gör och gör vad du säger. När man utlovar något så måste man verkställa. Lova därför inte mer än du kan göra. Det bygger tillit.

8. Sätt dig i uppehållsrummet med eleverna och läs mejl eller annat där det inte gör något om du blir avbruten. Då kan du prata med eleverna samtidigt. För arbeten som kräver lugn och ro bör du blocka kalendern och sitta på en annan plats än ditt arbetsrum. Då kan du göra jobbet utan att bli störd.

LÄS MER om Kennet Fröjds ledarskap

Guiden har tidigare varit publicerad i Skolledaren 6-2023.

Arbetstid