Hoppa till huvudinnehåll

Så tycker rektorerna om mobilfritt hela skoldagen

Rektorerna Peter Westergård och Heléne Vestman är två av de som svarat på Skolledarens frågor om mobilförbudet. Foto: FIlippa Ljung, Adobe Stock, Privat

Arbetsmiljö Vad tycker rektorerna om det nyligen presenterade förslaget om totalt mobilförbud under hela skoldagen? Befängt, svarade någon. Välkommet, svarade en annan, när Skolledaren ställde frågan till skolledare över hela landet.

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2023-12-15 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

Skolledaren har frågat rektorer runt om i Sverige vad de tycker om regeringens och SD:s nya förslag om totalt mobilförbud på grundskolorna, även på rasterna.

Behövs det eller räcker nuvarande lagstiftning? Vilka fördelar eller problem ser de?

Heléne Vestman, rektor Mariebergsskolan åk 7-9 i Karlstad kommun:
– Jag välkomnar mobilförbudet så länge man kan göra individuella undantag. 
Jag anser att tryggheten och studieron skulle främjas och att det skulle leda till bättre koncentration i klassrummet och studieresultat. Elevernas stressnivå skulle till en början öka med mobilförbud även på rasterna, men med tiden när de hittat andra former att umgås på tror jag att deras stressnivå (kortisol) kommer ha sjunkit lägre än när de fick ha mobil på rasterna.
Jag är övertygad om att jag och personalen också skulle må bra av viss mobilfriarbetstid, att få arbeta i lugn och ro, att allt inte behöver lösas så snabbt hela tiden. En utmaning är förstås hur vi skall organisera förvaringen av mobilerna på ett effektivt och säkert sätt, men det kommer vi att lösa!
 
Martin Malmberg, rektor Rinkebyskolan åk 7-9 i Stockholms stad:
– Fördelen med ett totalförbud är att vi får en tydlighet och att alla vet vad som gäller. Nackdelen är dels att det blir en typ av kollektiv bestraffning av alla elever för att vissa inte klarar av att hantera sin mobiltelefon på ett bra sätt och dels att det läggs ytterligare ett ansvar på skolan att organisera för insamling, förvaring och återlämning av mobiler. Vad händer om en mobil försvinner? Hur säkerställer vi att vi inte får konflikter mellan elever och personal som samlar in mobilerna på morgonen?
 
Peter Westergård, rektor Rinnebäckdsskolan åk F-6 i Kävlinge kommun:
– Vi har mobiltelefonförbud sedan många år tillbaka på Rinnebäcksskolan. Däremot har eleverna iPads som de disponerar både under skol- och fritidstid. Dessa är ju arbetsverktyg och följer eleverna under skoldagen. 
Vi ser inga behov av ändringar i någon lag. Vi kan redan i dag hantera denna fråga på smidigt sätt. Eleverna får möjlighet att lämna in på morgonen och hämta på fritids. Om det är några bekymmer har vi dialog med elev och vårdnadshavare.
 
Johan Ahlkvist, rektor på Skogsbacksskolan och Storvretskolan i Botkyrka kommun:
– Jag tycker att förslaget är bra, vi tillämpar det redan på en av mina skolor. Fördelen med förslaget är att eleverna deltar i rastaktiviteter samt har ett socialtutbyte med varandra på rasterna.
 
Viveka Eliasson, Nilaskolan i Malå kommun:
– Vi har mobilfri skolan från F–6. Åk 7–9 lämnar in sina mobiltelefoner inför varje lektion. Detta fungerar alldeles utmärkt!
– Jag tycker förslaget är helt befängt. Man vidtar en åtgärd som är gratis för politikerna att genomföra och som hamnar på lärare och rektorer att genomföra. Ytterligare en sak att följa upp av lärarna i klassrummet och där det med stor sannolikhet kommer bli konflikt kring vissa elever som inte lämnar in telefonen hela dagen.
Vi har i nuläget elever som har svårt att lämna in den under tiden de har lektion och dessa kommer ha ännu svårare att lämna in mobilen en hel dag. Vad har de tänkt händer om man inte lämnar in mobiltelefonen? Kvarsittning? Det kommer kräva resurser som vi inte har. Vi har elever som behöver telefonen under rasten av olika anledningar och det kommer bli en ökad arbetsbelastning för rektorerna att fatta dessa beslut och leda till ökade konflikter bland andra elever som kommer kräva samma åtgärd vilket kommer ligga på lärarna att reda ut. 
Ska jag vara helt ärlig så blir jag otroligt upprörd över detta förslag. Höj i stället lärarlönerna så att antalet behöriga lärare ökar. Höj rektorslönerna och gör uppdraget mer hållbart. I nuläget slutar eller byter rektorerna jobb alldeles för ofta. Satsa på elevhälsan! Som sagt, ett befängt förslag och det gör mig inte annat än upprörd och arg men framför allt tröstlös att våra politiker är så långt ifrån verkligheten och vad som behöver förändras i svensk skola.

Mobilförbud riskerar bli ännu en belastning

Aktuellt Det är provocerande att påstå att ett mobilförbud skulle vara lösningen på skolans problem. Kroka i stället arm över partigränserna och se till att skolan får de resurser som behövs för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag. Det säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sverige Skolledare.

C: Slopa behörighetskrav på yrkesprogram

Aktuellt Omkring 18 000 elever per år blir inte behöriga till gymnasiet. Centerpartiet vill slopa kravet på behörighet till yrkesprogram på gymnasiet redan till nästa läsår, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Så firar du jul i den mångkulturella skolan

Forskning När julen närmar sig kommer debatten om hur de religiösa högtiderna ska uppmärksammas som ett julkort på posten. Fira eller skippa alla högtider i skolan – hur ska rektorerna tänka?

Rektorn Mostafa Geha har fått tillbaka sitt pass

Aktuellt Rektorn Mostafa Geha från Hedemora fick på torsdagen tillbaka sitt pass från det libanesiska militära rättsväsendet och kan nu lämna landet. ”Det känns underbart!” säger han till Skolledaren.

Rektorernas larm blir allt fler: ”En dubbelsmocka!”

Skolbudget Nu slår rektorer i Halmstad larm om att den ekonomiska situationen där är ohållbar.– Redan i dag kan vi inte ge eleverna det vi skulle vilja ge dem. Med nya besparingar är risken att vi inte kan följa lagen, berättar Klas Almer, rektor och ledamot i Sveriges Skolledare Halmstad.

Hämtar fler