Hoppa till huvudinnehåll

Rektorer efter domen i Vellinge: ”Orimligt stort arbetsmiljöansvar”

Birgitta Liljefjord och Claes Jeppsson, rektorer i Malmö, har följt rättegången mot den rektor och de tre lärarna som fällts för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter. Foto: Privat/Polisen/Christian Örnberg

Arbetsmiljöansvar Birgitta Liljefjord och Claes Jeppsson har vardera mer än 20 års erfarenhet av att arbeta som rektorer. De har följt rättegången efter drunkningsolyckan i Vellinge, och anser att det är orimligt att lagen kräver att en rektor ska ha ett så stort personligt ansvar för arbetsmiljön.

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2023-04-26 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:29

LÄS ÄVEN: Efter drunkningsolyckan – så arbetar Vellinge med säkerheten

LÄS ÄVEN: Rektor döms efter simolycka: ”Kommer leda till stor försiktighet”

Tio rektorer från Sveriges Skolledare i Malmö har turats om att följa rättegången i Malmö tingsrätt där en rektor och tre lärare stått anklagade för arbetsmiljöbrott efter att en 6-årig pojke drunknat i en bassäng intill Tångvallaskola i Vellinge. Olyckan inträffade den 18 augusti 2020 och i måndags kom domen där såväl rektor som lärare dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter vardera för arbetsmiljöbrott.

Rektorerna har deltagit på rättegången både för att stötta sin kollega, men också för att sätta sig in i det juridiska kring den principiellt viktiga domen.

– Jag tycker att det känns olustigt att man som rektor kan bli fälld utifrån de förutsättningar som rått i detta fall och ha ett sånt extremt personligt ansvar för att man inte haft kontroll exakt på det som skett vid ett givet tillfälle, säger Claes Jeppsson, rektor på Toftanässkolan i Malmö.

Många aktiviteter pågår parallellt

Han konstaterar att en rektor dagligen har mängder av olika grupper med barn och vuxna i gång där det pågår en massa aktiviteter samtidigt, och att det är omöjligt att ha koll på allt som pågår i detalj.

– Vi rektorer vet att vi har arbetsmiljöansvar. Men det är så uppenbart i detta fall att huvudmannen inte haft sina rutiner på plats och det var dessa förutsättningar som rektorn hade att utgå ifrån. Kommunen blev ju tvungen att inskärpa dem efter olyckan. Att rektorn blivit fälld, trots de bristfälliga direktiven, är för mig absurt, säger Claes Jeppsson.

Birgitta Liljefjord, som är lokalordförande för Sveriges Skolledare i Malmö och sektionschef på grundskoleförvaltningen, håller med. De anser båda två att domen är principiellt viktig. Birgitta Liljefjord ser att det finns stora risker med domen med tanke på den stora arbetsbelastning som rektorer har idag. Rektorerna behöver bli bättre på att sätta stopp och returnera arbetsmiljöansvaret när arbetsbelastningen blir för tuff, anser hon.

”Var går gränsen”

– Det finns ju en gräns för vad en enskild person kan läggas ansvarig för. Frågan är bara: Var går den gränsen? Och när är det rimligt att säga att det här går inte? Där måste arbetsgivaren skapa en kultur där rektorerna blir bemötta på ett sätt att de känner att de kan lämna tillbaka arbetsmiljöansvaret innan det händer något, säger Birgitta Liljefjord.

Hon ser också en risk i att allt fler kommuner inför storrektorer som kan ha ansvar för 1000-1500 elever på flera olika skolor. Även om det finns biträdande rektorer på de olika skolorna så bär storrektorn hela arbetsmiljöansvaret.

– Det faller tungt på rektorn eftersom arbetsuppgifterna visserligen kan delegeras, men inte arbetsmiljöansvaret, säger Claes Jeppsson.

Och med många skolor, fritidshem och förskolor under sig blir det svårt att hålla koll på detaljnivå, konstaterar de.

Viktigt att arbetsgivaren tar ansvar

Birgitta Liljefjord poängterar att det verkligen är viktigt att arbetsgivarna ser sitt ansvar att ge rektorerna det stöd och den fortbildning de behöver när de delegerar arbetsmiljöansvaret till rektorerna.

– Innan det sker behöver arbetsgivaren verkligen förvissa sig om att rektorn får det stödet för att kunna ta sitt ansvar, säger Birgitta Liljefjord.

Rektor döms efter simolycka: ”Kommer leda till stor försiktighet”

Aktuellt Dåvarande rektorn och tre lärare på Tångvallaskolan i Vellinge döms för arbetsmiljöbrott efter att en sexårig pojke drunknat i en simbassäng under en idrottslektion. ”Domen kommer att leda till stor försiktighet bland Sveriges rektorer”, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, en av ordförandena för Sveriges Skolledare.

Ekström: ”Folkhögskolans rektorer är extremt viktiga”

Skolpolitik Tidigare utbildningsminister Anna Ekström har valts till ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO). Samtidigt kommer förslag om neddragningar i folkhögskolornas verksamhet. ”Jag har svårt att förstå motståndet”, säger hon till Skolledaren.

Forskare undersöker rektorernas autonomi

Forskning Hur stort handlingsutrymme har skolchefer och rektorer i Sverige, Finland och på Island? Den frågan ställs i ett nytt, internationellt forskningsprojekt som precis har dragit igång.

Hämtar fler