Hoppa till huvudinnehåll

Skolverket får tillbaka pengar – satsar på kvalitetsdialoger

Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, är positiv till att myndigheten får tillbaka hälften av de pengar som drogs ned. Foto: Pressbild Skolverket/Adobe Stock

Skolpolitik Efter neddragningarna av kvalitetsdialogerna i höstas – nu får Skolverket tillbaka pengar i regeringens vårbudget. Pengarna ska bland annat gå till att åter satsa på kvalitetsstödet åt huvudmännen. Samtidigt tittar myndigheten på att öppna fler kontor, rapporterar Altinget.

Emelie Henricson

emelie.henricson@skolledaren.se

Publicerad: 2023-04-18 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:29

LÄS ÄVEN: Kvalitetsstöd dras ned efter besparingar på Skolverket

Regeringen minskade först anslaget till Skolverkets kvalitetsdialoger, som hålls med huvudmännen, med 61 miljoner kronor under 2023.

Efter det bromsade Skolverket utbyggnaden av regionala kontor och anställningar, samt började se över hur många kvalitetsdialoger de skulle kunna genomföra. 

Men i vårändringsbudgeten får nu myndigheten tillbaka 32,5 miljoner kronor, rapporterar Altinget

”Vi får bättre förutsättningar”

Av den summan öronmärks 30 miljoner kronor till kvalitetsdialogerna.

– Jag är positiv till beskedet som vi fått från regeringen. Det betyder att vi får bättre förutsättningar att göra det som politiken vill att vi ska göra. Vi ska vara på regional nivå och ha kvalitetsdialoger med huvudmän, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till Altinget.  

Peter Fredriksson uppger vidare för Altinget att myndigheten ser över om nya, regionala kontor kan öppnas eller om befintliga kontor ska förstärkas. Man hoppas också kunna utöka arbetet med kvalitetsdialogerna. 

Enligt Altinget kommer majoriteten av tillskottet till Skolverket, 27,5 miljoner kronor, från anslaget ”Utveckling av skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet”, något som Skolverket föreslog i sitt budgetunderlag. 

”Bristen på skolsatsningar kan få allvarliga konsekvenser”

Sveriges Skolledare Rektorer runt om i Sverige står inför kraftiga besparingar på sina skolor. Samtidigt råder den högsta inflationen på 30 år. Trots det syns inga stora satsningar på skolan i regeringens vårbudget.– Läget är akut och bristen på satsningar kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Matz Nilsson, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Ledare: ”De nya organisationerna utarmar begreppet skolenhet”

Ledare ”Skolenhetsbegreppet håller på att utarmas och i kommun efter kommun blir rektorsområdena större, samtidigt som medlemmarna vittnar om att rektorsautonomin på flera håll blir mindre”, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, en av två ordförande i Sveriges Skolledare.

Så påverkar årets lönemärke skolledarnas löneutveckling

Löneökning Skolledare ska ha löneökningar motsvarande minst 7,4 procent de kommande två åren. Det är i nivå med märket på arbetsmarknaden.– Det är en extraordinär situation i Sverige. Därför är vår uppfattning att årets märke ska vara utgångspunkten och golvet för löneöversynerna även för skolledare, säger Maria Andrén Bergström, förhandlingschef och kanslichef på Sveriges Skolledare.

Svaret: ”Hade inneburit färre lärare på golvet”

Arbetsbelastning Ninda Wegbratt Menkus, förvaltningschef på familjeförvaltningen, anser inte att organisationsförändringen i Sjöbo är ”jättestor” även om hon säger att hon förstår att det känns så för de inblandade.– Vi flyttar inte på några barn och vi döper inte om skolor eller något sådant, säger hon.

Hämtar fler