Hoppa till huvudinnehåll

Rektorer: ”Svårare att anställa behörig personal”

Marcus Hedström, Jeanette Kennerfalk och Maria Risthammar. Foto: Privat

Enkät Kanske närmar sig rekryteringen inför höstterminen, kanske är den redan i full gång. Här svarar tre skolledare på vilka utmaningar de ser i att anställa personal.

Sten Feldreich

sten.feldreich@gmail.com

Publicerad: 2023-05-03 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:29

1. Hur ser dina förutsättningar ut för att rekrytera ny personal?

2. Vilka utmaningar ser du i rekryteringsprocessen?

3. Undersökningar visar att rektorer tvingas avbryta semestern för att rekrytera personal. Hur ser det ut hos dig?


Marcus Hedström, 49 år, rektor Tunaskolan (4–9), Luleå

1. – Förutsättningarna är ganska goda i en universitetsstad och i en för Luleå stor (640 elever) skola. Vi har i princip alltid 5-10 ansökningar på de annonserade tillsvidaretjänsterna.

2. – Vissa ämnen är svårare att få behörig personal i. De praktisk-estetiska ämnena, främmande språk och matte/NO tar oftast längre tid att rekrytera till.

3. – Jag har jobbat som rektor i cirka 14 år och har hittills aldrig avbrutit några semestrar. Det handlar om att vara i ständig rekryteringsmode där varje dag är en bra dag för rekrytering. Detta kan innebära att skapa och vårda de kontakter man stöter på i nätverk och i vardagen.

Jeanette Kennerfalk, 52 år, rektor på förskolan Trollet, Kalmar

1. – I Kalmar har vi samrekrytering för samtliga förskolor, där vi har gemensam annonsering och rekryteringsprocess. Behöver jag rekrytera däremellan så har jag egen annons och rekryteringsprocess.

2. – Än så länge har jag kunnat rekrytera efter behov men det blir svårare och svårare. Hur får vi fler att vilja utbilda sig till förskollärare och lärare?

3. – Jag har hittills aldrig avbrutit min semester för att rekrytera personal.

Maria Risthammar, 48 år, rektor Ekkälleskolan, Linköpings kommun

1. – I Linköpings kommun arbetar vi med kompetensbaserad rekrytering, vilket innebär bland annat att vi rektorer får stöd i rekryteringsprocessen och där rekryterare ansvarar för den första delen av processen.

2. – De utmaningar jag ser är att rekryteringsprocessen ofta tar väldigt lång tid och att det framför allt är mycket svårt att rekrytera behöriga lärare i fritidshem.

3. – Jag har vid några tillfällen behövt jobba med rekrytering på min semester.

Så arbetar prisade rektorn med förskolans värdegrund

Ledarskap För Rita Svensson är det ingen större skillnad på att leda vuxna och att leda barn. Det handlar om att lyssna, ha tillit och att vara en god medmänniska. Eller med andra ord – att i alla situationer låta värdegrunden verka i praktiken.

Rektorn: Tidöförslaget kan sätta skolledare i en svår situation

Skolpolitik Skolledare kan hamna i en mycket svår situation om förslaget i Tidöavtalet att utreda en ny skyldighet att anmäla papperslösa genomförs. Det anser Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan i Göteborg.– Kommer vi som inte följer den eventuella lagen bli anklagade för arbetsvägran? Och kanske mista jobbet?, säger hon till Skolledaren.se.

Rektorer efter domen i Vellinge: ”Orimligt stort arbetsmiljöansvar”

Arbetsmiljöansvar Birgitta Liljefjord och Claes Jeppsson har vardera mer än 20 års erfarenhet av att arbeta som rektorer. De har följt rättegången efter drunkningsolyckan i Vellinge, och anser att det är orimligt att lagen kräver att en rektor ska ha ett så stort personligt ansvar för arbetsmiljön.

Hämtar fler