Hoppa till huvudinnehåll

Joakim Malmström ny generaldirektör

Joakim Malmström, ny generaldirektör för Skolverket. Foto: Skolverket

Regeringen har beslutat att anställa Joakim Malmström som ny generaldirektör för Skolverket. Joakim Malmström påbörjar sin anställning den 15 mars 2024.

Publicerad: 2024-01-15 11:32

Text: Skolverket

– Skolan ska gå tillbaka till grunderna. Tillbaka till en skola där elever lär sig läsa med riktiga böcker, där faktakunskaper står i centrum och där lärare kan fokusera på sin undervisning.  Det som sker i klassrummen i dag avgör hur Sverige ser ut i morgon. Därför är regeringens omläggning av skolpolitiken så viktig, och Skolverkets nya generaldirektör spelar en nyckelroll i arbetet. Jag är glad att Joakim Malmström har tackat ja till det här viktiga uppdraget. Han har lång och gedigen ledarerfarenhet och är helt rätt person att leda Skolverkets viktiga förändringsresa. Jag är övertygad om att han på ett ypperligt sätt kommer att axla det ansvar Skolverket har utifrån den omställning av skolpolitiken som regeringen nu genomför, säger skolminister Lotta Edholm.

– Skolverket får nu en nystart, vilket är viktigt när regeringen har lagt om skolpolitiken. Det gäller för en ny ledning, med den tillträdande generaldirektören i spetsen, att ta fasta på det som fungerar bra – samtidigt som man tar itu med de brister som finns. Skolverkets nya ledning får ett tydligt förändringsmandat, säger skolminister Lotta Edholm.

Joakim Malmström är filosofie doktor i historia. Han har lång erfarenhet inom universitets- och högskolevärlden, dels som kanslichef för Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet vid Stockholms universitet, dels som universitetsdirektör under flera år. Han har också varit myndighetschef för Naturhistoriska riksmuseet. Joakim Malmström kommer närmast från Riksantikvarieämbetet där han har varit Sveriges riksantikvarie och myndighetschef.

– Jag vill samtidigt tacka Peter Fredriksson för viktiga insatser i skolväsendet i nära 40 år. Som ämneslärare i svenska och historia, som biträdande rektor och rektor, som skolchef och utbildningsdirektör. Och de senaste dryga sex åren som generaldirektör för Skolverket, säger skolminister Lotta Edholm.

LÄS MER. Många bollar i luften för ny generaldirektör

Fler nyheter

Debatt: Skolval till EU en viktig demokratiskola

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, riktar sig här till alla rektorer med förhoppningen att skolor och elever som deltar i skolval till EU ska fortsätta att öka.

Många bollar i luften för ny generaldirektör

Aktuellt Med bara knappt tjugo dagar kvar till dess att Peter Fredriksson lämnar uppdraget som generaldirektör för Skolverket kallar skolminister Lotta Edholm till pressträff på måndag den 15 januari. Sveriges Skolledare har höga förväntningar på nästa GD att vända utvecklingen i svensk skola.

Hög rektorsomsättning en kvalitetsrisk

En ny rapport från Skolverket visar att tre av tio grundskolor har hög omsättning på rektorer. Det riskerar att påverka skolans verksamhet och elevernas utbildning negativt. För att vända trenden behöver både huvudmännen och staten vidta åtgärder.

Kritiskt remissvar om informationsskyldighet

Skolpolitik Förbundet är starkt kritisk i sitt remissvar till betänkandet ”Ökat informationsstöd till brottsbekämpningen”. – Den som primärt vill jobba med brottsbekämpning väljer nog ett annat yrke, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare

Sveriges Skolledare lanserar Lex Edico

Sveriges Skolledare Sveriges Skolledare vill skapa en Lex Edico efter de senaste turerna kring rektorer som inte klarar att hålla kommunernas budget utan att det drabbar eleverna. – Vi har tröttnat. Något måste hända nu när huvudmännen inte levererar, säger Matz Nilsson.

Hämtar fler