Ny bok om hållbar utveckling på schemat

Jonas Pietrzak Edlund är läraren och författare till boken ”Undervisa för framtiden – med hållbar utveckling i fokus”.
Böcker
Som skolledare har du ett kort fönster varje terminsstart då du kan sätta agendan för verksamhetens vision och riktning det kommande läsåret.
– Fånga det tillfället för att inkludera hållbar utveckling i undervisningen, säger läraren och författaren Jonas Pietrzak Edlund.
Publicerad: 2024-01-23 08:21
Text: Anna-Klara Aspegren
– Boken är skriven ur ett mänskligt perspektiv. Den börjar i hjärtat, magen, och den är lätt att ta till sig för alla har vi drömmar om framtiden. Alla vill vi göra något vettigt.
Så svarar Jonas Pietrzak Edlund, lärare och författare till boken ”Undervisa för framtiden – med hållbar utveckling i fokus”, på frågan om hur hans nya bok skiljer sig från andra på samma ämne.
Gemensam värdegrund om hållbarhet
All undervisning, oavsett ämne och årskurs, ska genomsyras av hållbar utveckling. Men hur gör man det och hur kan man ingjuta hopp hos eleverna? I boken finns både känslomässig insikt och förståelse samt fakta och praktiska råd för att stötta lärare.
– Vårt uppdrag är att fostra unga för framtiden och då kan vi inte glömma bort hållbarhetsperspektivet. Vi lever i klimatförändringen nu, säger han och menar att det behövs en gemensam kunskaps- och värdegrund i den globala planetmiljöfrågan.
Boken ger den kunskapen och syftar till att lärare ska få en ökad handlingskompetens och för att kunna integrera hållbarhetstanken i alla ämnen.
Tajming viktig
Så hur kan man göra som skolledare? Jonas Pietrzak Edlund menar att tajming är avgörande: det finns ett fönster på tre, fyra dagar varje terminsstart. Det är det korta tillfället man måste fånga, för när tåget sedan väl är i rullning är det svårt att ändra kurs.
– Om jag vore skolledare skulle jag sätta mig i ledningsgruppen och förankra kring hållbarhet: vad driver oss, vilka motivationskrafter har vi, vad är vi ålagda att göra? Bestäm sedan utifrån fakta hur ni vill göra detta. Efter det sätter ni lärarna på banan med medskicket att detta är meningsskapande och viktigt.
Jonas Edlund tipsar om att ha en workshop med hjälp av asterisken, den sexuddiga stjärnan, som en tankemodell för att jobba in hållbarhet i planeringen.
– Asterisken riktar sig neråt mot jorden där vi står, uppåt mot himlen, inåt mot oss själva, utåt mot samhället, bakåt mot vår historia, framåt mot framtiden. Den är bra att använda som kärna i det systematiska kvalitetsarbetet.
Fakta Jonas Pietrzak Edlund
Författare och lärare på högstadiet. Har engagerat sig i klimat- och miljöfrågor sedan tidigt 1990-tal. Är utbildad biolog och journalist.
Aktuell med boken Undervisa för framtiden
– med hållbar utveckling i fokus
Jonas Pietrzak Edlund, Gothia Kompetens
Intervjun är tidigare publicerad i Skolledaren 1-24.