Böcker: Läsning för dig som skolledare

Några av de böcker som Skolledaren skrivit om under året.
Böcker Här kommer några av årets boktips i Skolledaren för dig som vill hitta något att läsa under ledigheten – eller när du har en stund över.
Publicerad: 2024-10-25 18:20
Så blir du en träffsäker talare
Från blackout till knockout
Tomas Eriksson, Eget förlag
Konsten att kommunicera är a och o för att lyckas med skolledarskapet. Som skolledare finns det många tillfällen då du talar inför en grupp. Men hur duktig man än är på sitt jobb så är det inte alla som känner sig bekväma med att stå inför en publik.
Boken ”Från blackout till knockout” är liten till formatet, A6, men har ett innehåll fullt av verktyg som gör dig tryggare och mer träffsäker för att nå fram med ditt budskap. Rubriker som ”Jag vill slippa vara nervös”, ”Konsten att styra kroppsspråket”, ”Hjälp, folk gäspar” och ”Glädje och glöd” guidar dig från tunghäfta till talarglädje.
Körling om pojkars lärande
Pojkars läsande och lärande
Anne-Marie Körling, BTJ Förlag
Skolan lyckas inte med alla pojkar. Och alla pojkar lyckas inte med skolan. Det kan få förödande konsekvenser för deras framtid. I ”Pojkars läsande och lärande” berättar Anne-Marie Körling om hur pojkars skolgång i grundskolan kan främjas genom att utveckla undervisningen, stärka samvaron i klassrummet, lyfta och underhålla läsningen samt genom att betrakta pojkarna som vetgiriga och lärande. ”Det gäller att våga möta pojken, se till hans lärande, knyta kontakt med honom och varsamt etablera en lärande relation. Även den stökigaste pojken kan bli studiemotiverad.”
Utifrån sin mångåriga erfarenhet av undervisning ger Anne-Marie Körling konkreta tips och förslag och sätter perspektiv på verkligheten i skolan med många personliga exempel.
Hållbart lärande på schemat
Undervisa för framtiden – med hållbar utveckling i fokus
Jonas Pietrzak Edlund, Gothia Kompetens
Författaren och läraren Jonas Pietrzak Edlunds bok handlar om att genom undervisning öka elevernas engagemang för hållbarhetsfrågor.
Den är indelad i två delar, en känslomässig och en faktabaserad, som man kan utgå från. Han väver också in praktiska tips och metoder.
Läs intervjun med Jonas Pietrzak Edlund om hur skolledare kan ha nytta av boken här.
Trygghet och identitet för rektorer
Rektorers yrkesidentitet och yrkestrygghet
Redaktörer Gunnar Berg, Frank Sundh, Christer Ede, Marcia Håkansson Lindqvist, Studentlitteratur
Boken ger en innebörd till det professionella rektorskapet, med utgångspunkt i begreppen yrkesidentitet och yrkestrygghet. Yrkesidentitet handlar om vår självbild och hur den formas utifrån vår förståelse av verksamhetens uppdrag, arbetsuppgifter, inre förutsättningar samt egna kvalifikationer och yrkesambitioner. Yrkestrygghet är i sin tur ett upplevelsebegrepp som beskriver hur väl en yrkesperson eller yrkesgrupp bottnar i de krav- och ambitionsprofiler som mynnar ur den samlade yrkesidentiteten.
Boken är skriven i dialogform med utgångspunkt i goda argumenterande samtal mellan rektorer och rektorsutbildare.
Så kan du arbeta mot hedersförtryck
Hedersförtryck – så kan skolan motverka det
Påhl Ruin, Lärarförlaget
Skolan har ett viktigt uppdrag i det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld. Boken ger konkreta exempel från klassrummet och råd från experter. Författaren Påhl Ruin, skrev ett reportage om ämnet i Skolledaren nr 5-2023. Där intervjuar han rektor Sative Andersson Lilja om hennes framgångsrika arbete mot hedersförtryck på sin skola i Lilla Edet. Gå in på Skolledaren.se för att läsa den digitalt.
Läs intervjun med Påhl Ruin här.
Skolledare viktiga i alla delar av totalförsvaret
Totalförsvar för chefer
Freddy Jönsson Hanberg, Ekerlids förlag
Freddy Jönsson Hanberg är strategisk rådgivare åt företag, myndigheter och politiker i frågor som rör totalförsvar, försörjningsberedskap och riskhantering. Han är även styrelseordförande i Totalförsvarsstiftelsen och styrelseledamot i Civilförsvarsförbundet. I boken "Totalförsvar för chefer" får du en bild av hur du som chef kan överblicka totalförsvaret tillsammans med dina medarbetare, och hur du kan organisera en totalförsvarsplanering i organisationen.
– Som rektor och skolchef behöver man sätta sig in hur totalförsvaret är organiserat och hur det leds, men även hur man löser kommunikation, varuförsörjning, energiförsörjning och skydd av befolkningen i krig. Det kanske allra viktigaste är hur information hanteras i kris och krig. Här har skolchefer en viktig roll vad gäller förståelse för påverkan, subversion och desinformation, säger han till Skolledaren om boken.
De vill att fler ska satsa på bibblan
Skolbibliotek nu! Skolbibliotek som pedagogisk funktion
Linnea Lindquist, Jonna Bruce, Hegas förlag
Att satsa på skolbiblioteket är en av de smartaste investeringarna du kan göra som skolledare, menar Linnea Lindquist och Jonna Bruce, författare till boken ”Skolbibliotek nu! Skolbibliotek som pedagogisk funktion”. Boken är en guide för alla de skolledare och bibliotekarier som nu står i startgroparna att starta ett skolbibliotek eller för skolor som vill höja kvaliteten på sitt skolbibliotek. Den innehåller praktiska tillvägagångssätt på hur rektor tillsammans med skolbibliotekarie och lärare kan använda skolbiblioteket för hela skolans bästa.
Erfarenheter från pandemin
Att trolla med knäna
Josef Pallas, Elena Raviola och Barbara Czarniawska, Atlas Akademi
”Det vore oansvarigt att inte ta vara på de slutsatser välfärden drog av pandemin, nu när Sverige ska rusta inför nya kriser”, säger Josef Pallas, professor i företagsekonomi, Uppsala universitet, och en av författarna till ”Att trolla med knäna”. Boken är baserad på dagböcker, observationer och intervjuer med människor från drygt trettio olika professioner och handlar om hur personalen inom den offentliga välfärdssektorn – inte minst inom skola – såg till att myndigheter och kommuner kunde fortsätta leverera välfärd trots underfinansiering, underbemanning och ett exceptionellt läge.
Få koll på ledarskapskommunikation
Ledarskapskommunikation
Mikael Jensen, Gleerups
Hur kommunicerar man för att lyckas som chef och skol ledare? Mikael Jensen, universitetslektor vid avdelningen för utbildningsledarskap, Göteborgs universitet, är aktuell med boken ”Ledarskapskommunikation” som framför allt riktar sig till ledare inom utbildning och skola. Boken fokuserar på två delar; vad ledarskapskommunikation är – den interpersonella nivån, gruppnivå och organisationsnivå. Den andra delen handlar om den kommunikationskom petens som förväntas av ledare, med en genomgång av hur en kompetent ledarskapskommunikation fungerar.
De ska hjälpa förskolans ledare att växa
Att vara ledare i förskolan: hållbarhet och självreflektion
Erika Kyrk Seger, Katinka Vikingsen, Lärarförlaget
Självreflektion är a och o för att växa i sitt ledarskap. Men hur ofta hinner en rektor eller annan form av ledare inom förskolan med det? Hur ska man hinna ställa frågorna: ”Vad ska vi göra, varför och hur gör vi?” Författarna Erika Kyrk Seger och Katinka Vikingsen har båda lång erfarenhet av ledarskap inom förskolan, och är nu aktuella med en bok som ska ge verktyg för att växa i ledarskapet. Bland annat vill man få läsaren att resonera kring det egna ledarskapet utifrån innehåll, utmanande frågor och den egna verksamheten.
Lär dig mer om de svåra samtalen
Svart bälte i svåra samtal
Hilmar Thór Hilmarsson, Studentlitteratur
Det kan handla om allt från samarbetssvårigheter till allvarlig misskötsamhet eller psykisk ohälsa. De svåra samtalen med medarbetare kan vara utmanande. Psykologen och psykoterapeuten Hilmar Thór Hilmarsson är aktuell med en ny bok som fokuserar just på det. Boken baseras på forskning om hur empatiska ledare agerar i den här typen av samtal, och hur man skapar både trygghet men också en tydlig struktur i samtalet. Hilmarsson går igenom hur du kan förbereda dig innan samtalet, hur du kan göra för att vara empatisk under samtalet och konkreta och detaljrika instruktioner på hur du kan genomföra samtalet.
Så skapar du en effektiv ledningsgrupp
Ledningsgrupp i skolan
Peter Fowelin, Gothia kompetens
En bok för rektorer, biträdande rektorer, arbetslagsledare och utvecklingsledare, som vägleder i hur man kan skapa stabilitet och kvalitet i ledningsarbetet. Genom praktik och teori vill författaren Peter Fowelin, organisationskonsult med bakgrund i skolan, bidra med verktyg för att kunna effektivisera ledningsgruppen. Här finns också exempel på fallgropar som går att undvikas.
Utveckla verksamheten tillsammans
Lyssna på medarbetarna och lyckas med utveckling
Inger Aspåker, Konkret utvecklingInger Aspåker arbetar som utvecklingsstrateg och är aktuell med en ny bok med fokus på att utveckla verksamheten tillsammans med medarbetarna. Hon menar att nyckeln till att lyckas med utveckling av verksamheten, är att låta medarbetarna definiera och driva förändringen. Boken bygger på teori, metod och tips och har även en tillhörande digital utbildning med coachning och handledning över Zoom.