Hoppa till huvudinnehåll

Här manifesterar skolledare mot anmälningsplikten

Manifestation på Sergels torg. Ann-Charlotte Gavelin Rydman talar. Foto: Filippa Ljung

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare, talade under manifestationen mot anmälningsplikten på Sergels torg. Foto: Filippa Ljung

Aktuellt – Anmälningsplikten hör hemma i soptunnan och det är precis dit vi uppmanar regeringen att kasta den.
Det konstaterade Sveriges Skolledares förbundsordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman när hon talade vid en manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm på onsdagen.

Publicerad: 2024-10-23 21:03

Text: Håkan Söderberg

Här kan du se Ann-Charlotte Gavelin Rydmans anförande i sin helhet.

LÄS ÄVEN: Skolledare manifesterar mot kritiserat lagförslag: ”Vi ska inte vara en gränskontroll”

Vid 16.30 flyger ett sträck duvor fram och tillbaka, en man med en palestinaflagga vandrar över torget i ensam protest, några ungdomar med hår i regnbågens alla färger sitter i en trappa mot Drottninggatan och diskuterar livets allvar. 

Men sakta men säkert ändrar en av Sveriges mest centrala platser karaktär. Torget fylls av människor med plakat, banderoller och skyltar i olika varianter. En manifestation är utsatt till 17.00. Facken inom välfärden har arrangerat och 30 talare från fackföreningar, politiken och civilsamhället har bjudits in. Och alla hade samma budskap till det nu välfyllda torget:

”Stoppa anmälningsplikten”.

Eller angiverilagen som de flesta talare föredrog att kalla den. Det handlar om regeringens förslag att antällda inom regioner, kommuner och myndigheter ska informera polis och Migrationsverket om de i sina verksamheter möter personer utan vistelsetillstånd i Sverige. 

Manifestation Sergels torg. Foto: Filippa Ljung

På onsdagen manifesterade skolledare tillsammans med Facken inom välfärden mot förslaget om anmälningsplikt när det gäller papperslösa. Foto: Filippa Ljung

Skolledare: ”Barn ska känna sig trygga i skolan”

Sveriges Skolledare var på plats med banderollen ”Sveriges viktigaste chefer” centralt placerad. Två av dem var Bo Carlgren och Maria Wedin, båda biträdande rektorer på Solberga anpassade grundskola Broskolan.

– Barn ska känna sig trygga i skolan och det är vad vi ska erbjuda. Att ange barn är inget system vi ska ha, konstaterade de.

Bo Carlgren, biträdande rektor på Solberga anpassade grundskola Broskolan, var på plats med kollegan Maria Wedin. Foto: Filippa Ljung

Anders Forsell, chefsförhandlare/rådgivare för Sveriges Skolledare, poängterade hur viktig frågan är.

– Det händer inte alltid att vi skolledare är med på manifestationer, men den här frågan är så viktig. Barn ska kunna gå i skolan utan att riskera att vi anger dem. Därför är vi här, sade han.

Han fick medhåll av Maria Andrén Bergström, förbundsdirektör på Sverige Skolledare.

– Skolan ska vara en trygg plats för alla barn. Så är det bara, sade hon.

Maria Andrén Bergström foto: Filippa Ljung

Maria Andrén Bergström, förbundsdirektör Sveriges Skolledare. Foto: Filippa Ljung

Anders Forsell foto: Filippa Ljung

Anders Forsell, chefsförhandlare, Sveriges Skolledare. Foto: Filippa Ljung

Ska bygga på tillit

Ann-Charlotte Gavelin Rydman var tydlig i sitt tal.

– Förslaget är inget annat än simpel symbolpolitik av sämsta sort. I dag finns det ytterst få barn som vistas illegalt i Sverige, och de som gör det går i skolan. Det borde inte vara svårare än så. Till regeringen vill jag därför säga: låt barn och elever gå i skolan.

Arbetet som skolledare bygger på tillit och förtroendefulla relationer, menade hon.

– En anmälningsplikt skulle göra att människor som vistas i Sverige utan tillstånd inte vågar söka vård eller låta sina barn gå i förskola och skola. Det är avgörande att de vågar just det. Om förslaget går igenom skulle deras utsatthet förvärras, och det skuggsamhälle regeringen säger sig vilja motarbeta, skulle i stället växa.

Hon pekade på att det handlar om vilket samhälle vi ska bygga.

– I en otrygg omvärld måste vi bygga ett tryggt samhälle. Ett samhälle som minskar klyftorna, inte ökar dem. Ett samhälle som ger alla barn en stabil uppväxt och framtidstro, inte raserar densamma. Vi ska vara ett samhälle som bygger broar, inte murar, sade Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman foto: Filippa Ljung

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare. Foto: Filippa Ljung

”Hör hemma i historieböckerna”

På plats fanns representanter från de politiska partierna, bland andra språkröret Amanda Lindh från Miljöpartiet, Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och Lena Hallengren, tidigare socialminister och numera gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna. Alla med samma budskap att stoppa lagförslaget. Men liberalen Malin Danielsson stack ut, som representant för regeringspartierna. 

– Vi tar strid för att vissa yrkesgrupper ska ha undantag, sade hon. 

Ett budskap som möttes av talkörer med budskapet ”inga undantag”.

I övrigt var enigheten stor i höstkylan på Sergels torg; anmälningsplikten ska stoppas.

– Ett system som bygger på angiveri hör hemma i historieböckerna, inte i en modern rättsstat, konstaterade Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Foto: Filippa Ljung

Bakgrund

Förslaget som manifestationen handlade om rör informationsplikt kring papperslösa elever och innebär att anställda inom regionerna, kommunerna eller myndigheter ska undersöka om personer de kommer i kontakt med i verksamheten har rätt att vistas i Sverige, och informera polis och Migrationsverket. Läs mer här i regeringens tilläggsdirektiv till utredningen om stärkt återvändarverksamhet.

Manifestationen arrangerades av Facken inom välfärden, alltså Sveriges Lärare, Kommunal, VIsion, Akademikerförbundet SSR och Vårdförbundet. 

En av talarna var Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare. 

Fler nyheter

Uppmaningen om professionsprogrammet: ”Ge alla skolledare samma chans”

Aktuellt Professionsprogrammet kan vara ett bra steg på vägen till att skolledare får kvalificerad fortbildning genom hela yrkeslivet. Det konstaterar Sveriges Skolledares i sitt remissvar till Skolverkets redovisning av det nationella professionsprogrammet. Samtidigt poängterar man vikten av att alla skolledare får samma möjlighet att delta.

Hämtar fler