Hoppa till huvudinnehåll

Här skapade skolledarna sitt ”Dream Team”

Från vänster till höger, biträdande rektor Cilla Peiró, rektor Gabriella Ekström Filipsson, biträdande rektor Jeannette Sångefjord.Foto: Noak Martinsson

Från vänster till höger: Biträdande rektor Cilla Peiró, rektor Gabriella Ekström Filipsson, biträdande rektor Jeannette Sångefjord. Foto: Noak Martinsson

Teman De kallar sig själva ett ”Dream Team”. Rektor Gabriella Ekström Filipsson och hennes biträdande rektorer Cilla Peiró och Jeannette Sångefjord. Den arena som används är Stordammens F–9-skola i Sävja utanför Uppsala. En skola med 700 elever och cirka 80 medarbetare.

Publicerad: 2024-10-29 10:26

Text: Håkan Söderberg

Tema: Biträdande rektorer

Det finns fler biträdande rektorer än rektorer i Sverige. Vad befattningen innebär eller ska innebära är mycket oklart och varierande. Titeln finns inte i skollagen och biträdande rektor har enligt lag egentligen vare sig mandat eller befogenhet att organisera en skolenhet. Ändå finns en allt starkare trend som handlar om större skolområden som leds av en områdesrektor medan de ingående enheterna trots att de inte ligger nära varandra leds av biträdande rektorer. Samtidigt finns enskilda skolor där rektor själv har mandat att utse sin lednings­struktur och där man kan tillsammans skapar en effektiv verksamhet.

Här samlar vi alla texter i Tema: Biträdande ur Skolledaren nr 7 2024:

Biträdande rektorer: ”Det måste bli tydligare vad som gäller”

Över hälften på rektorsprogrammet är biträdande

Så skapade skolledarna sitt ”dream team”

Här säger biträdande rektorer upp sig

För tio år sedan var Stordammen en skola i kris. En skola som elever flydde ifrån och en nedläggning av skolan diskuterades på allvar. Då klev rektor Gabriella Ekström Filipsson in i bilden och med henne visionen ”Alla har förutsättningar att lyckas”. 

I dag finns ett högt söktryck till skolan och utvecklingen går knappast att beskriva som annat än en succé. Och en av anledningarna är just Stordammens Dream Team som i princip funnits på plats sedan 2013. Dream Team är ett uttryck som oftast används i idrottens värld. Och det är ingen tillfällighet.

– Nej, vi har alla tre bakgrund i lagidrotten. I fotboll, basket och volleyboll bland annat och lagarbete är det vi lyfter fram, säger Gabriella Ekström Filipsson.

Olika ansvarsområden

Varje måndag träffas de. De ventilerar den gångna veckan men också den kommande, kring elevärenden, dokumentation, veckoblad, hemsida och liknande.

– Vi skapar ett mycket tydligt kalendarium, vad vi ska göra under veckan, säger hon.

De biträdande rektorerna har olika ansvarsområden. Jeannette Sångefjord har särskilt ansvar för lågstadiet och Cilla Peiró för högstadiet. Gabriella Ekström Filipsson har sin bakgrund inom fritidshemmet. Jeannette Sångefjord är också den som sköter skolans hemsida.

– Jag tycker att det är roligt och tror att det är viktigt att det händer hända saker på hem­sidan när man har en, säger hon.

Cilla Peiró har bland annat tjänstefördelning på sin lott. Och hon pekar på en sak som hon tror är avgörande för att det ska fungera.

– Det handlar om tillit, vi tror på varandra och respekterar den kunskap vi har inom respektive område, säger hon.

Ett så tätt samarbete riskerar väl ändå att skapa viss friktion, blir ni aldrig oense?

– Om alla tycker som chefen så blir det ingen utveckling. Så visst kan vi ha olika synpunkter men vi lyssnar på varandra och när vi tagit beslut genomför vi dem tillsammans, säger Gabriella Ekström Filipsson.

Fungerande chefsstöd och administration

Hon pekar på en annan faktor som är en förklaring till att det går så bra.

– Vi är alla otåliga men uthålliga. Vi vill att saker ska hända, men när vi vill genomföra något vi tror funkar är vi uthålliga, säger hon.

Hon är noga med att framhålla ytterligare två personer som får Dream Team att fungera. Det är intendenten Pernilla Sandbom och administratören Alejandro Delgado-Serrano, som ser till att skolan har ett väl fungerande chefstöd och en väl fungerande administration.

– För några år sedan ville jag ha ytterligare en biträdande rektor. Men det slutade med att det blev en intendent i stället. Och det är något jag verkligen rekommenderar när man ska bygga en organisation, säger Gabriella Filipsson Ekström.

”Så här jag vill att en organisation ser ut”

Stordammen är en skola som har haft och har många utmaningar. Här pratas exempelvis 50 olika språk. Här finns elever som bland annat kommer från Sverige, Afghanistan, Syrien, Kurdistan, norra Afrika, Chile, Polen och forna Jugoslavien – en blandning av språk, kulturer och religioner. Mångfalden finns inte bara bland eleverna. Även i lärarkåren talas många språk.

– I skolan pratar vi svenska, det är vi mycket tydliga med. Men så klart underlättar det att det finns alternativ om det uppstår språkproblem. Jag brukar säga att mitt viktigaste jobb är att erövra världsfreden och det gör vi varje dag, säger hon.

Jeannette Sångefjord och Cilla Peiró är biträdande rektorer och trivs i rollen.   

– Jag tycker att jag har allt jag behöver här. Det är så här jag vill att en organisation ska se ut, säger Jeannette Sångefjord.

Går i pension

Cilla Peiró var ett tag rektor på annan skola men kom tillbaka för några år sedan. Kanske blir frågan om att vara rektor eller inte aktuell inom kort igen. Det är Gabriella Ekström Filipssons sista år innan hon går i pension till sommaren. En lång framgångsrik och prisbelönt karriär går mot sitt slut. Eleverna kommer inte längre att träffa henne i loungen där hon varje morgon mött eleverna under mottot: ”Alla ska känna att någon väntar på just mig.” Hur organisationen ska se ut efter pensionen är inte hennes uppgift att sia om, menar hon. 

Det är nog ändå ingen kvalificerad gissning att modellen med en rektor, två biträdande, en intendent och en administratör kommer att behållas. Kontinuitet i ledarskapet, fungerande integration, hög andel behöriga lärare och elever som trivs och klarar målen. Kanske kan även här ett uttryck som ofta används inom idrottens värld vara aktuellt – varför ändra ett vinnande koncept?

Fler nyheter

Så höjde skolledarna rektorslönerna i Malmö

Aktuellt Snart skickas Sveriges Skolledares stora löneenkät ut för 2024. Förra året svarade rekordmånga skolledare. Rektor Johan Pålsson är förtroendevald i Malmö där statistiken gett effekt.

Här manifesterar skolledare mot anmälningsplikten

Aktuellt – Anmälningsplikten hör hemma i soptunnan och det är precis dit vi uppmanar regeringen att kasta den. Det konstaterade Sveriges Skolledares förbundsordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman när hon talade vid en manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm på onsdagen.

Hämtar fler