Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen föreslår trygghetsindex för skolan

Lotta Edholm skolminister Foto: Johanna Säll

Lotta Edholm (L), skolminister presenterade ett nytt index för att mäta trygghet i skolan. Foto: Johanna Säll

Aktuellt Liberalerna vill undersöka skolans trygghet med ett nytt index där man jämför enkätundersökningar från Skolverket, Skolinspektionen och Folkhälsomyndigheten.
Enligt indexet sjunker skolans trygghet, säger Lotta Edholm (L) på en pressträff.

Publicerad: 2024-10-31 14:06

LÄS ÄVEN: Efter skolledarnas krav: Regeringen utreder rektorers förutsättningar

Indexet som Utbildningsdepartementet utgår från är baserat på Skolinspektionens ”Skolenkäten”, Skolverkets enkät ”Attityder till skolan” och Folkhälsomyndighetens ”Skolbarns hälsovanor”.

På en pressträff säger skolminister Lotta Edholm (L) att indexet beskriver hur elever i hög- och mellanstadiet upplever sin trygghet i skolan över tid.

Hon menar att det, även om det gjorts många undersökningar, saknas en helhetsbild.

– Min ambition är att vi ska kunna göra det här varje år för att se till att vi har en bild som gör att vi kan sätta in rätt åtgärder för att öka tryggheten, säger Lotta Edholm under pressträffen.

Bygger på tre frågor

Regeringskansliets analysavdelning mäter från år 2012, och index har sjunkit från 100 till 88 i 2024 års mätning. Det är tre frågor ur respektive enkät som bygger upp index:

  • Känner du dig trygg i skolan? (Skolenkäten)
  • Påståendena ”Känner sig alltid trygg i skolan” eller ”Känner sig oftast trygg i skolan”. (Attityder till skolan)
  • Påståendet ”Har inte blivit mobbad de senaste månaderna”. (Skolbarns hälsovanor)

”Det viktiga är att ge rätt förutsättningar”

Lotta Edholm radar också upp exempel på de satsningar som regeringen tidigare presenterat gällande trygghet och studiero, däribland skolsociala team, speciallärare och mindre undervisningsgrupper – samt en utredning om tillfälliga omplaceringar och avstängningar vid behov, i fler fall och under längre tid och fler akutskolor.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare, ser dock andra lösningar på problemet.

– Det är viktigt att vi håller ihop som samhälle och visar att vi bryr oss om att alla barn får förutsättningar för en god skolgång. Att peka ut syndabockar och skicka ut dem ur klassrummet är ingen långsiktig lösning. Trygghet och studiero är viktigt för alla elever. Jag håller med skolministern om att vi vuxna inte får backa i den frågan. Det viktiga är kanske inte att mäta detta på nationell nivå utan att faktiskt ge förutsättningar, stöd och verktyg till de skolledare som har utmaningar gällande arbetsmiljön på skolorna, säger hon.

Fler nyheter

Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Ola Westerberg

Ledare: Regeringens förslag går tvärs emot skolans etik

Sveriges Skolledare Förslaget om anmälningsplikt kring papperslösa, och uppgiftsskyldighet för rektorer vid misstänkt brottslighet, går tvärs emot skolans etik. Det ligger inte i elevernas intresse att skolans fokus flyttas från undervisning till brottsbekämpning, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Margareta Axtelius, rektor på Regnbågens skola och Malin Bernt, central samordnare i Sigtuna kommun. Foto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

Fritid i fokus på anpassade grundskolan i Märsta

På Regnbågens anpassade grundskola i Märsta utanför Stockholm får eleverna stöd från en central samordnare med fritidsaktiviteter på fritidshemtid, friluftsdagar och lov. – Det är en fantastisk satsning som påverkar våra elevers fysiska och psykiska välmående även under skoltid, säger rektor Margareta Axtelius.

Här skapade skolledarna sitt ”Dream Team”

Teman De kallar sig själva ett ”Dream Team”. Rektor Gabriella Ekström Filipsson och hennes biträdande rektorer Cilla Peiró och Jeannette Sångefjord. Den arena som används är Stordammens F–9-skola i Sävja utanför Uppsala. En skola med 700 elever och cirka 80 medarbetare.

Hämtar fler