Så lyckas du med medarbetarsamtalet

Anders Forsell, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare och expert på arbetsmiljöfrågor. Foto: Adobe Stock/Terri Lundholm
Aktuellt Hur förbereder man sig bäst inför sitt medarbetarsamtal – och vad ska man tänka på under samtalets gång? Här guidar Anders Forsell, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare och expert på arbetsmiljöfrågor, skolledare inför medarbetarsamtalet.
Publicerad: 2024-10-09 12:38
Text: Emelie Henricson
LÄS ÄVEN: Rektorn: Så gör jag för att lyckas med rekryteringen
För en del skolledare är medarbetar– eller utvecklingssamtalen i full gång, både med personal och det egna med arbetsgivaren.
Samtalet med den egna chefen är ett ypperligt tillfälle att både få och ge feedback, och samtidigt blicka framåt mot karriärs- och utvecklingsmöjligheter – men för att få ut det mesta av det krävs en del förberedelser.
– Som chef är det också en möjlighet att få en förståelse för vad som förväntas av dig. Samtidigt får ens ledning eller högre chef bilden av vilka förutsättningar som krävs för att man ska lyckas bra, och vilken stöttning man behöver, säger Anders Forsell.
”Viktigt att förstå att man är där som anställd”
Utöver det är det också ett tillfälle att se till att göra upp en plan för kompetensutveckling inför lönesamtalet.
Anders Forsell tror att det är lätt hänt att skolledare främst ses, och ser sig, som arbetsgivare och inte som medarbetare.
– Man behöver satsa på kompetensen för att engageras och utvecklas i sin chefsroll. Det är viktigt att våra chefsmedlemmar förstår att man är där i rollen som anställd, säger Anders Forsell.
Det är också ett tillfälle att öka medvetenheten kring den egna arbetsmiljön.
Samtalet ska vara konkret
Så hur kan man då klokast göra för att komma förberedd till samtalet? Anders Forsell lyfter fram vikten av en tydlig mall och en plan för samtalet. Där ska det framgå vilken roll bägge parter ska ha i samtalet.
– Det skapar tydlighet. Luddiga och oförberedda samtal blir oftast inte bra. Då kan man hellre ha ett fikasnack i stället för ett medarbetarsamtal, säger Anders Forsell.
Samtalet ska alltså vara konkret. Vilka mål och aktiviteter har genomförts och ska genomföras? Feedbacken ska vara understödd av fakta. Chefen som håller i samtalet bör gå igenom insatser och prestationer från året som gått och definiera nivåer, mål och förväntningar. En utmaning i det kan vara en hög frekvens av chefsbyten, menar Anders Forsell.
– Därför är det så viktigt att ha en tydlig mall att utgå ifrån och försöka få in uppgifter och fakta så att det inte bara blir personliga gissningar, säger Anders Forsell.
Fokusera på individen
Samtalet ska också utmynna i en skriftlig plan, som hänger ihop med det kommande lönesamtalet. Det finns klassiska fällor att gå i, både som chef och medarbetare, i samtalet.
Undvik skvaller, menar Anders Forsell – fokus ska ligga på dig själv som individ.
– En känd och lite obehaglig fälla är att det fokuseras på andra individer, säger han.
Som medarbetare kan man också förbereda sig genom att läsa på om verksamhetens mål och strategier.
– Tänk i förväg igenom hur man som medarbetare kan bidra till att nå de här målen. Och förstås, se till att reflektera innan över arbetet. Liksom om man har vissa behov och önskemål om rollen, ansvaret och uppgifter. Vad har man uppnått och vad vill man uppnå? Vad fungerar bra och vad vill man förbättra? På så vis blir det lite mer djup i samtalet, säger Anders Forsell.
”Var beredd på öppenhet”
Ytterligare en förberedelse som krävs är att ställa in sig på att få feedback.
– Man måste vara beredd på en öppenhet. Det kan ibland innebära kritik och synpunkter, säger Anders Forsell.
På samma vis behöver den chef som håller i samtalet vara lika förberedd på att få feedback tillbaka.
– Jag tycker också att den högre chefen ska efterfråga, nästan kräva, feedback och återkoppling. Även högre chef måste vara öppen för synpunkter och det gäller att man kommer till ett läge där man kan vara ärlig och konstruktiv, säger Anders Forsell.
Fler råd från Anders Forsell:
- Förbered dig noga, det måste finnas tillräckligt med tid och det blir mycket värt för båda om man har en positiv atmosfär.
- Se till att fokusera på frågan och håll dig till strukturen så att man inte pratar om allt annat. Och självklart är det viktigt att vara en aktiv lyssnare och lyssna på riktigt.
- Den feedback man ger och får ska vara konkret. Det ska inte uppfattas flummigt. Ett bra samtal ska leda till en rimlig och bra utvecklingsplan.
- Se också till att göra en sammanfattning och avslutning. Det är bra att man får blicka framåt.
- Samtalet ska vara en dialog, inte en monolog. Medarbetaren får en chans att prata om sin personliga utveckling, men också hur förutsättningarna och styrningen ser ut.
- Det är också viktigt att det framgår vad verksamheten har för krav och mål.