Hoppa till huvudinnehåll

Biträdande i majoritet på rektorsprogrammet: ”Utmanande för lärosätena”

Rektorsutbildningen Anna Forssell Skolverket Foto: Sven Lindwall/Skolverket

Anna Forssell på Skolverket säger att det är en utmaning för lärosätena att biträdande rektorer är i majoritet på rektorsprogrammet. Foto: Sven Lindwall/Skolverket

Aktuellt 55 procent av de som går rektorsprogrammet denna höst är biträdande rektorer.
– Det är en utmaning för lärosätena, då utbildningen de facto riktar sig till rektorer, med det ansvar som följer med rektorsrollen, säger Anna Forssell, undervisningsråd på Skolverket.

Publicerad: 2024-10-15 10:22

Text: Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Så föreslås professionsprogrammet för skolledare bli

LÄS ÄVEN: RYT – en rektorsutbildning i miniatyr

Det innebär att biträdande rektorer bör ha långtgående delegation för att utbildningen ska uppfattas som relevant. Det gör de flesta enligt Skolverkets egen utvärdering.

Skolverket har fyra antagningskrav för att man ska kunna få plats på programmet:

  • Ledningsansvar motsvarande minst 50 procent av en tjänst (krav).
  • Personalansvar för pedagogisk personal (krav).
  • Mandat att leda och samordna det pedagogiska arbetet på enheten (krav).
  • Mandat att leda och samordna enhetens systematiska kvalitetsarbete och resultat (helst).

– Deltagarna får svara på dessa frågor i samband med anmälan och vi utgår från att de svarar sanningsenligt. Om inte kan de förlora sin plats och vi har möjlighet att återkalla platsen om de farit med osanning. Det gäller även rektorer som byter till en annan tjänst under utbildningens gång, säger hon

”Tufft för de som arbetar på små enheter”

Om man är rektor så spelar procent av tjänst ingen roll eftersom rektorsprogrammet är obligatoriskt. Men för biträdande rektorer är alltså minst 50 procent ett krav.

– Det kan ju vara tufft för de som arbetar på små enheter hos mindre huvudmän. De kanske bara har ett ledningsuppdrag på 10–15 procent. Ska man samtidigt lägga 20 procent på en utbildning har de svårt att få det att gå ihop. Men så är kraven och därför betonar vi att en biträdande måste ha ett ledningsansvar som motsvarar minst 50 procent för att kunna få plats, säger Anna Forssell.

Håll utkik efter Skolledaren nr 7, som kommer ut den 22 oktober, för en stor special om rollen biträdande rektor. 

Fler nyheter

Rektor Andreas Wiik på Fryxellska i Västerås. Foto: Jonas Bilberg

Metoden som ska hindra övergrepp på nätet bland elever

Reportage Var fjärde elev har någon gång under uppväxten utsatts för sexuella övergrepp. Ofta inleds kontakterna på nätet. – Offren blir yngre och yngre. Ska vi bygga starka barn behöver vi jobba redan på lågstadiet, säger Caroline Engvall, som utbildar skolelever och vuxna om utsatthet på nätet. En av de skolor som tagit in utbildningen är Fryxellska skolan i Västerås.

Så lyckas du med medarbetarsamtalet

Aktuellt Hur förbereder man sig bäst inför sitt medarbetarsamtal – och vad ska man tänka på under samtalets gång? Här guidar Anders Forsell, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare och expert på arbetsmiljöfrågor, skolledare inför medarbetarsamtalet.

Så sätter rektor Gezim fokus på det friska i förskolan

Ledarskap Friskronder, friskrapporter och hälsogrupp med medarbetarna. Rektor Gezim Isufi arbetar med ett hälsofrämjande synsätt i sina förskolor, med fokus på det friska. – För en rektor krävs det ett visst mod där du ibland behöver ta dig utanför ramarna för något du tror på, säger han.

Krönika: Vi måste säkerställa en skolmiljö fri från antisemitism

Aktuellt En ny bok om antisemitism i Sverige visar på en eskalering av antisemitiska hatbrott efter Hamas attack den 7 oktober 2023. ”Vi som arbetar i skolan måste säkerställa att judiska barn vistas i en skolmiljö fri från antisemitism”, skriver rektor Linnea Lindquist.

Hämtar fler