Hoppa till huvudinnehåll

Skolledarnas svar till justitieministern: ”Skadar tilliten”

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, lagbok, Gunnar Strömmer. Foto: Ola Westerberg/Tommy Hvitfeldt/Linnea Engberg/Regeringskansliet

Sveriges Skolledares förbundsordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman svarar justitieminister Gunnar Strömmer i en skrivelse. Foto: Ola Westerberg/Linnea Engberg/Regeringskansliet

Aktuellt Regeringen går vidare med lagförslaget som kan göra rektorer skyldiga att lämna uppgifter om elever och lärare till polis – trots svidande kritik från skolledare och nu senast Lagrådet.
Nu skickar Sveriges Skolledare en skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Publicerad: 2024-10-16 15:16

Text: Emelie Henricson

LÄS ÄVEN: Lagrådet riktar hård kritik mot uppgiftsskyldighet för rektorer

LÄS ÄVEN: Hårda kritiken mot lag om informationsskyldighet för rektorer

LÄS ÄVEN: Så svarar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på skolledarnas kritik

LÄS ÄVEN: Rektorernas reaktion på nya lagförslaget: ”Bekymmersamt”

Efter justitieministerns besked att regeringen går vidare med lagrådsremissen ”Ökat informationsflöde till brottsbekämpande myndigheter”, trots att Lagrådet avstyrkt den på flera punkter, har Sveriges Skolledare lämnat in en skrivelse till ministern.

Förbundet konstaterar att de inte var ensamma av remissinstanserna att rikta kritisera utredningens förslag, som lagförslaget baseras på, när de presenterades i slutet av förra året.

Bland andra kritiska röster finns Skolverket och SKR, som lyft en oro att skolan blir polisens förlängda arm.

”En skyldighet att lämna uppgifter till brottsbekämpningen ligger inte inom skolans uppdrag som det är formulerat idag och den tid uppgiften riskerar att behöva ta i anspråk, kommer med nödvändighet att behöva tas från aktiviteter som syftar till elevers lärande och utveckling”, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande, i Sveriges Skolledares skrivelse.

Sveriges Skolledare: Gör så här i stället

Här presenterar de också förslag på en reform de hellre skulle se:

  • Det ska vara huvudmannen, inte rektor, som bär informationsskyldigheten.
  • Lagförslagets skrivningar om att uppgifter ska lämnas utan begäran från polis tas bort. Tvingande uppgiftsskyldigheter riskerar att skada förtroendet och tilliten till skolan, särskilt då det också rör händelser utanför skolan.
  • Tydliggör kraven på vilken information som ska delas.
  • Polisanmälningar ska ske med hänsyn till elevens bästa, inte för att skolan ska utöva ett brottsbekämpande uppdrag.

Sveriges Skolledare lyfter i sin skrivelse att medlemmarna idag har en hög arbetsbelastning, och riskerar att utsättas för hot och våld:

”Att rektorer förväntas ta ansvar för brottsbekämpning skulle ytterligare försämra deras arbetsmiljö och försvåra deras möjligheter att fokusera på utbildning och elevhälsa”.

Yrkesetiskt dilemma

Slutligen konstaterar förbundet att det blir ett yrkesetiskt dilemma för skolledare att behöva lägga resurser, som annars kan gå till utbildningsstöd, på brottsbekämpning.

”Den bästa brottsbekämpningen är självklart i stället att satsa på tidiga insatser för elever i riskgrupperna och at på alla sätt främja skolnärvaro”.

LÄS SKRIVELSEN I SIN HELHET HÄR. 

Fakta: Det här innebär lagen

För skolans och rektorernas del gäller uppgiftsskyldigheten om den begärs av polis eller annan brottsbekämpande myndighet.

Däremot ska uppgifter inte lämnas ut om det finns ett övervägande skäl för att skydda uppgiften.

Rektorer ska också lämna ut uppgifter utan begäran, om de anses behövas i det brottsbekämpande arbetet.

I förslaget som regeringen presenterade i höstas går det inte att helt och hållet specificera vilka uppgifter det rör sig om, men man ger som exempel:

  • Uppgifter om brottslighet som utövats i anslutning till skolmiljön, eller uppgifter om förestående brottslighet på skolan.
  • Uppgifter om en elev eller elevens umgängeskrets.
  • Uppgifter om personer som rör sig i anslutning till skolan utan att vara elev.
  • Vårdnadshavare eller anhöriga som begått, eller misstänks begå, brott.
  • Uppgifter om anställda, misstankar om tillhörighet i ett kriminellt nätverk, den anställdes umgänge och sociala kretsar.
  • Uppgifter om att elever har tillgång till patroner eller stöldgods, hämtas av kända kriminella eller bär på stora summor pengar.
  • Det gäller även uppgifter om att en person riskerar att utsättas för brott.
  • Uppgifter om misstankar att en elev kan bli en ensamagerande gärningsperson eller begå allvarliga våldsbrott.
  • Uppgifter om närvaro och frånvaro, eller uppgifter om var en person befunnit sig eller kommer befinna sig vid en viss tidpunkt.

Källa: Lagrådsremissen ”Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen”

Fler nyheter

Lagbok och polis. Foto: Tommy Hvitfeldt/Adobe Stock

Lagrådet riktar hård kritik mot uppgiftsskyldighet för rektorer

Aktuellt Rektorer ska inte göras skyldiga att lämna ut uppgifter om elever och lärare utan begäran av polis. Det menar Lagrådet som avstyrker regeringens kritiserade lagförslag på den punkten. – Vi hoppas nu att regeringen tar till sig av kritiken, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

Metoden som ska hindra övergrepp på nätet bland elever

Reportage Var fjärde elev har någon gång under uppväxten utsatts för sexuella övergrepp. Ofta inleds kontakterna på nätet. – Offren blir yngre och yngre. Ska vi bygga starka barn behöver vi jobba redan på lågstadiet, säger Caroline Engvall, som utbildar skolelever och vuxna om utsatthet på nätet. En av de skolor som tagit in utbildningen är Fryxellska skolan i Västerås.

Hämtar fler