Här delar rektorerna på ledarskapet i alla grundskolor

”Vi ville ha ett delat ledarskap”, säger Sofia Bråberg, förvaltningschef/skolchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vänersborg. Foto: Vänersborgs kommun
Arbetsbelastning
Vänersborg satsar sedan fem år på två rektorer på varje grundskola. Ingen av dem är biträdande rektorer.
– Det är ett system vi nog aldrig kommer att backa ifrån, säger Sofia Bråberg, förvaltningschef/skolchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vänersborg.
Publicerad: 2024-11-19 19:29
Text: Håkan Söderberg
LÄS ÄVEN: Forskaren: Så kan delat ledarskap minska stressen
LÄS ÄVEN: De enade skolan – genom att dela på ledarskapet
LÄS ÄVEN: Här skapade skolledarna sitt "dream team"
LÄS ÄVEN: Över hälften på rektorsprogrammet är biträdande
Det finns en stark trend i Sverige mot större skolområden med en storrektor och biträdande rektorer på de ingående enheterna, som vi bland berättat om i vårt tema om biträdande rektorer i Skolledaren 7/24. I Vänersborg har man valt en helt annan väg. Där finns inga biträdande rektorer. I stället har de 17 grundskolorna två rektorer vardera.
– Vi ville ha ett delat ledarskap, en jämnare maktfördelning om jag uttrycker mig så, säger Sofia Bråberg.
En rektor kan till exempel ha ansvar för F-3, den andra 4–6. De har samma mandat och befogenheter gentemot medarbetare, elever och vårdnadshavare.
– Vi har från huvudmannen också varit tydliga med att det är ett gemensamt uppdrag man har så att det inte uppstår två kulturer, säger Sofia Bråberg.
”Upplever mer tid för det pedagogiska uppdraget”
Det var 2019 som systemet med två rektorer infördes. Sofia Bråberg var nyanställd som skolchef. Från sin tidigare erfarenhet som rektor hade hon sett flera utmaningar. Det komplexa arbetet, mycket lite tid till det pedagogiska uppdraget, allt för många medarbetare per skolledare och den allra största utmaningen; att rektorer inte stannar på sitt jobb någon längre tid. Hur ser det då ut efter fem år med tvårektors-systemet?
– Det har gått bra. Vi har en mycket hög nöjdhet. Systemet innebär att man har rimligare ansvarsområden. Hade man tidigare ansvar för 40 medarbetare så är det 20 nu. Många upplever att de fått mer tid för det pedagogiska uppdraget, det är inte lika mycket ad hoc. Det är sådant som minskar risken för utmattning och ger förutsättningar för ett hållbart ledarskap, säger Sofia Bråberg.
Förbättrade resultat
Under de fem åren har också elevernas resultat förbättrats i Vänersborg.
– Det är svårt att veta vad som är hönan och ägget i det sammanhanget. Vi har jobbat hårt med att förbättra kvalitetsarbetet i skolan även i övrigt. Men absolut är tvårektors-systemet en del i det och det är absolut en modell vi inte kommer att gå ifrån, säger hon.
Förskolorna har inte samma system.
– Nej, men där försöker vi se till att de har högst två enheter per rektor och att vi på olika sätt försöker ställa upp med stödfunktioner även i övrigt, säger Sofia Bråberg.