Hoppa till huvudinnehåll

Så ställer sig partierna till uppgiftsskyldighet för rektorer

Skolledaren har undersökt med samtliga riksdagspartier hur man står i frågan om uppgiftsskyldighet för rektorer. Foto: Pressbilder

Aktuellt Lagförslaget om uppgiftsskyldighet för rektorer, som innebär att rektorer kan bli skyldiga att lämna uppgifter om elever till polis vid misstänkt brottslighet, har väckt mycket debatt.
Så här ställer sig samtliga riksdagspartier i frågan.

Publicerad: 2024-11-01 10:01

Text: Lenita Jällhage, Håkan Söderberg, Emelie Henricson

Bland annat Sveriges Skolledare och Lagrådet har kritiserat lagrådsremissen ”Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen”, framförallt på punkten om att rektorer kan bli skyldiga att lämna uppgifter utan begäran av polis. 

Här svarar samtliga utbildningspolitiska talespersoner för riksdagspartierna på frågorna:

1. Vad anser du om förslaget att rektorer ska vara skyldiga att lämna ut uppgifter på begäran och utan begäran?

2. Hur ser du på den kritik som kommit mot förslaget från skolledare, där man bland annat lyft tilliten mellan elev och skola, ökad arbetsbelastning och svårigheter att veta vilken information som ska delas med polis när uppgifter ska lämnas på eget initiativ?

LÄS SENASTE BEVAKNINGEN I FRÅGAN OCH HITTA LÄNKAR TILL TIDIGARE ARTIKLAR HÄR

Josefin Malmqvist foto: Pressbild/Moderaterna

Josefin Malmqvist. Foto: Pressbild/Moderaterna

Josefin Malmqvist (M) riksdagsledamot och gruppledare i utbildningsutskottet

1. ”Förslaget är en viktig del i att bryta de sekretesshinder som finns mellan myndigheter i Sverige. Genom ökat samarbete mellan skola och brottsbekämpande myndigheter kan fler unga som är på väg att halka fel tidigt få hjälp på rätt väg. Samtidigt måste det vara tydligt att skolan alltid först och främst är till för elevens lärande och utveckling.”

2. ”Om skolan delar fler uppgifter med brottsbekämpningen kan det skapa en tryggare skolmiljö, minska brottsligheten och ge utsatta elever ökat stöd. Samtidigt är det viktigt att hitta en balans mellan brottsbekämpningens behov och skolans roll som skyddsfaktor mot kriminalitet. Skolor kan redan idag lämna vissa uppgifter till myndigheter, men en formell uppgiftsskyldighet skulle kunna bidra till ett mer konsekvent informationsutbyte över landet vilket utredningen pekar ut som en brist idag. Det är avgörande för tilliten att skolmiljön förblir fri från brott.”

Fredrik Malm. Foto: Pressbild/Liberalerna

Fredrik Malm. Foto: Pressbild/Liberalerna

Fredrik Malm (L), utbildningspolitisk talesperson

1. ”Det är en komplicerad fråga, med flera svåra avvägningar som måste göras. Sverige har tyvärr stora problem med otrygghet och organiserad kriminalitet, och det är uppenbart att vi behöver öka möjligheterna till ökat informationsflöde mellan relevanta parter. Det är samtidigt oerhört viktigt att det genomförs genomtänkt och rektorer har stort friutrymme i frågan. Att Sveriges rektorer har goda förutsättningar och får fokusera på kärnuppdraget är avgörande för en framgångsrik skola, och därmed för många individers möjligheter att få ett gott liv fritt från kriminalitet.”

2. ”Det är viktiga åsikter och frågeställningar som lyfts i remissvaren. Det är positivt om rektorer inte längre behöver göra komplicerade sekretessprövningar innan uppgifter lämnas ut, och att det på så sätt kan förenkla uppgiftslämnande. En del i förslaget är att rektor ska kunna delegera och bygga upp rutiner på området. Samtidigt faller ett stort ansvar på polisen som behöver ha god kommunikation och proaktivt arbete med samverkan, så att det är tydligt vilka uppgifter som avses och hur det ska fungera i praktiken. De brottsbekämpande myndigheterna måste ge tydlig vägledning i dessa frågor. Återigen, att Sveriges rektorer har goda förutsättningar och får fokusera på kärnuppdraget är avgörande för en framgångsrik skola, och därmed för många individers möjligheter att få ett gott liv fritt från kriminalitet.”

Patrick Reslow Foto: Pressbild

Patrick Reslow Foto: Pressbild

Patrick Reslow (SD), utbildningspolitisk talesperson: 

1. ”Vi stödjer till fullo att rektorer ska lämna ut de uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna som behövs för att trycka tillbaka den eskalerande brottsligheten och säkerställa att Sverige åter blir ett tryggt och säkert land.”

2. ”En av de viktigaste uppgifterna för landet är att bekämpa brottsligheten. Dagens sekretessregler har försvårat denna uppgift. Det är viktigt att skolor lämnar ut information för att hjälpa polisen i det brottsbekämpande arbetet. Det är dessutom en fråga om trygghet och säkerhet för såväl elever som personal.”

Mathias Bengtsson. Foto: Pressbild/Kristdemokraterna

Mathias Bengtsson Foto: Pressbild/Kristdemokraterna

Mathias Bengtsson (KD), utbildningspolitisk talesperson: 

1. ”Vi anser att det är bra att sekretesshinder rivs, så att skola, socialtjänst och polis bättre kan samverka. Det är också bra att det är rektorn som får denna uppgiftsskyldighet, vilket är den bedömning regeringen också gör. Vi anser att det är ett bra förslag.”

2. ”Det är viktigt att det finns en tillit mellan elev och skola, samtidigt finns också en problematik där myndigheter inte får del av viktig information, vilket vi vill ändra på. Vi håller med om att om det finns starka skäl kan uppgifter lämnas utan en föregående begäran, men då endast till polisen.”

Åsa Westlund Foto: Emmy Sjöblom/Socialdemokraterna

Åsa Westlund Foto: Emmy Sjöblom/Socialdemokraterna

Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson 

1. ”Vi socialdemokrater är generellt positiva till att undanröja en del av de sekretesshinder som många upplever finns vad gäller unga på glid idag. Samtidigt är det viktigt för oss att värna den yrkesetik som till exempel lärare och skolledare har. Det är också ett grundkrav att lagstiftningen utformas på ett sätt som gör att den är möjlig att tillämpa för dem som berörs.”

2. ”Vi lägger stor vikt vid både Lagrådets kritik och skolledarnas synpunkter på det lagförslag som regeringen nu arbetar med. Exakt hur vi ställer oss till olika lagförslag kommer vi att redovisa när de lagts på riksdagens bord.”

Niels Paarup-Petersen Foto: Pressbild/Centerpartiet

Niels Paarup-Peterson Foto: Pressbild/Centerpartiet

Niels Paarup-Petersen (C), utbildningspolitisk talesperson

1. ”Jag instämmer helt med skolledarna. En lärare ska inte behöva fundera på om barnens rätt till den bästa möjliga skolgången är underställd en plikt att anmäla barnet. Alla elever ska ges likvärdiga förutsättningar för att få kunskap, skolan ska inte göra skillnad på barn och barn – utan vara en plats där elever utvecklas och förverkligar sin potential. Lärares och skolledares uppdrag är att utbilda elever, inte övervaka eller agera polis.”

2. ”Jag tycker det är bra att skolledarna markerar, och jag har lyft kritiken som kommer från skolledare i en skriftlig fråga till skolministern. Regeringen lägger ytterligare pålagor på rektorerna när motsatsen behövs. Dock vill jag understryka att det är viktigt att skolan hjälper vid brottsutredningar när så efterfrågas i specifika fall.”

Daniel Riazat Foto: Agnes Stuber/Vänsterpartiet

Daniel Riazat Foto: Agnes Stuber/Vänsterpartiet

Daniel Riazat (V), utbildningspolitisk talesperson 

1. ”Vissa uppgifter kan behöva hämtas in av polisen om någon elev har begått brott eller i brottsbekämpande syfte. Men sådana möjligheter finns redan i dag. Vi måste titta närmare på förslaget och se om det fyller någon lucka eller om det är helt omotiverat. Förslaget om att bland annat rektorer ska vara skyldiga att på eget initiativ lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna går alltför långt. Det ingår inte i rektors, eller skolans roll, att själv bedöma vad polisen kan vara intresserad av att veta. Risken är, förutom att arbetsmiljön för både lärare och elever försämras, att känsliga uppgifter delas på ett sätt som är orimligt och att polisen drunknar i information. Lagrådet har nyligen avstyrkt förslaget och regeringen borde därför dra tillbaka det.”   

2. ”Jag delar helt den kritik som framkommit. Det är inte skolans uppgift att ange elever. Oro för att elever begår brott ska i stället anmälas till socialtjänsten.”

Camilla Hansén foto: Pavel Koubek/Miljöpartiet

Camilla Hansén Foto: Pavel Koubek/Miljöpartiet

Camilla Hansén (MP), utbildningspolitisk talesperson

1. ”Det riskerar att skada skolans kärnuppdrag. Skolans främsta uppgift är att utbilda elever, skolan är inte i sig en brottsbekämpande myndighet. Skolan är en stark skyddsfaktor, men det är viktigt att komma ihåg att det är när skolan fullgör sitt uppdrag att ge kunskap och bildning den blir det. Skolan ska vara en trygg plats för var och en, även när en elevs livssituation kan vara mycket otrygg. Det står inte i motsats till samverkan mellan skola, socialtjänst och polis, som exempelvis i Örebro. Regeringen verkar inte förstå vilka allvarliga konsekvenser det riskerar att få om elever, som desperat söker trygga vuxna att få stöd av för att till exempel lämna riskfyllda situationer, avstår på grund av rädsla.”

2. ”Det är relevant kritik, som delas av många, och som jag uppfattar tar sin utgångspunkt i skolans kärnuppdrag; att skapa en trygg miljö för lärande. Jag delar ståndpunkten att tillit från elever och familjer kan skadas. Det finns risk för ökad arbetsbelastning och mycket svåra avvägningar. När Lagrådet avstyrkt att uppgifter ska lämnas på eget initiativ med motiveringen att förslaget är mycket svårt, rentav omöjligt att tillämpa, så är det uppenbart för mig att regeringen gått totalt vilse i både vad som är skolans uppdrag och svensk rättstillämpning.”

Fler nyheter

Lotta Edholm skolminister Foto: Johanna Säll

Regeringen föreslår trygghetsindex för skolan

Aktuellt Liberalerna vill undersöka skolans trygghet med ett nytt index där man jämför enkätundersökningar från Skolverket, Skolinspektionen och Folkhälsomyndigheten. Enligt indexet sjunker skolans trygghet, säger Lotta Edholm (L) på en pressträff.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Ola Westerberg

Ledare: Regeringens förslag går tvärs emot skolans etik

Sveriges Skolledare Förslaget om anmälningsplikt kring papperslösa, och uppgiftsskyldighet för rektorer vid misstänkt brottslighet, går tvärs emot skolans etik. Det ligger inte i elevernas intresse att skolans fokus flyttas från undervisning till brottsbekämpning, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Margareta Axtelius, rektor på Regnbågens skola och Malin Bernt, central samordnare i Sigtuna kommun. Foto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

Fritid i fokus på anpassade grundskolan i Märsta

På Regnbågens anpassade grundskola i Märsta utanför Stockholm får eleverna stöd från en central samordnare med fritidsaktiviteter på fritidshemtid, friluftsdagar och lov. – Det är en fantastisk satsning som påverkar våra elevers fysiska och psykiska välmående även under skoltid, säger rektor Margareta Axtelius.

Här skapade skolledarna sitt ”Dream Team”

Teman De kallar sig själva ett ”Dream Team”. Rektor Gabriella Ekström Filipsson och hennes biträdande rektorer Cilla Peiró och Jeannette Sångefjord. Den arena som används är Stordammens F–9-skola i Sävja utanför Uppsala. En skola med 700 elever och cirka 80 medarbetare.

Hämtar fler