Hoppa till huvudinnehåll

Krönika: ”Huvudmännen måste vara ärliga med områdesrektorernas syfte”

Linnea Lindquist, biträdande rektorer. Foto: Skärmdump/Marcus Gustafsson

Linnea Lindquist skriver om rollen biträdande rektor. Texten publicerades först i Skolledaren nr 7 2024, med tema biträdande rektorer. Foto: Skärmdump/Marcus Gustafsson

Krönika ”Det hade varit bra om huvudmännen var ärliga med det egentliga syftet med att ha områdes­rektorer”, skriver Linnea Lindquist, skolledare och debattör.

Publicerad: 2024-11-21 10:52

LÄS ÄVEN: Här delar rektorerna på ledarskapet i alla grundskolor

Jag var 29 år gammal när jag tog steget att bli rektor. Jag fick höra att jag var alldeles för ung, och att jag inte visste vad jag gav mig in på. I efterhand håller jag med om att jag inte visste vad jag tog mig an. Arbetsmängden chockade mig. Det spelade ingen roll hur effektiv jag tyckte att jag var. Listan på alla måsten blev bara längre och längre för varje vecka. Jag hade drygt 55 medarbetare som förväntade sig att bli sedda, hörda och bekräftade. Eftersom jag var ny i rollen trodde jag att det var normalt att ansvara för så många.

”Inte en 'riktig' rektor”

När jag presenteras som Rektor Linnea är det alltid någon som påtalar att jag inte är en riktig rektor eftersom jag arbetar som biträdande rektor. En av skillnaderna mellan att arbeta som rektor och biträdande rektor är att titeln “biträdande” inte finns i skollagen och därmed får man inte fatta vissa rektorsbeslut. Eftersom titeln inte finns i juridisk mening är det upp till varje huvudman att utforma uppdraget. En del biträdande rektorer har ansvar för budget, rekrytering och arbetsmiljö. De fattar självständiga beslut och leder en skolenhet. Det finns biträdande rektorer som har ett mycket begränsat ansvar och där det är rektor som fattar alla beslut och ansvarar för rekrytering och ekonomi.

”Skulle vara en rektor i ett skolområde”

Jag arbetade som rektor i drygt tio år innan den dåvarande direktören på grundskoleförvaltningen i Göteborg bestämde sig för att det var dags för en omorganisation. I kommunal verksamhet är det kutym att omorganisera vart femte år. Nu skulle det inte längre vara en rektor per skola, utan en rektor i ett skolområde.

Kommunens grundskolor klustrades till skolområden och rollen som områdeschef ersattes av rektor. Många av de befintliga rektorerna blev biträdande rektorer, men med samma ansvar som tidigare. Jag kan förstå att många som arbetat som rektor i 15–20 år tyckte det var konstigt att de plötsligt skulle vara biträdande rektor, men med samma ansvar som en rektor. För min del var den enda förändringen att jag inte längre fick signera åtgärdsprogram och rektorsbeslut enligt skollagen. I den nya organisationen skulle biträdande rektorer vara chef över lärarna och leda utvecklings­arbetet på skolan.

”Gjort exakt samma arbete”

Att klustra skolor i skolområden och göra rektorer till områdeschefer är en trend som sveper över landet. Ett argument är att skolområden kommer leda till bättre samarbete mellan skolor. En fråga som borde besvaras innan man gör en omorganisation är varför områdescheferna inte lyckats få rektorer att samarbeta.

I min roll som biträdande rektor har jag gjort exakt samma arbete som en rektor. Jag har ansvarat för budget, arbetsmiljö, rehabilitering, lärare och övrig pedagogisk personal. Jag har lett utvecklingsarbetet på skolan och samverkat med aktörer i området. Det enda som har förändrats är titeln, och att jag slipper gå på byggmöten.

”Bra om huvudmännen var ärliga”

Det står en elefant i rummet varje gång organisationsförändringar diskuteras. På elefanten står det effektiviseringar, eller på vardagsspråk: nedskärningar.

Det hade varit bra om huvudmännen var ärliga med det egentliga syftet med att ha områdes­rektorer.

Linnea Lindquist, biträdande rektor på Husbygårdsskolan, Stockholm. Fram till i våras arbetade hon som biträdande rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg.

Denna krönika publicerades i Skolledaren nr 7 2024.

Tema: Biträdande rektorer

Det finns fler biträdande rektorer än rektorer i Sverige. Vad befattningen innebär eller ska innebära är mycket oklart och varierande. Titeln finns inte i skollagen och biträdande rektor har enligt lag egentligen vare sig mandat eller befogenhet att organisera en skolenhet. Ändå finns en allt starkare trend som handlar om större skolområden som leds av en områdesrektor medan de ingående enheterna trots att de inte ligger nära varandra leds av biträdande rektorer. Samtidigt finns enskilda skolor där rektor själv har mandat att utse sin lednings­struktur och där man kan tillsammans skapar en effektiv verksamhet.

Här samlar vi alla texter i Tema: Biträdande ur Skolledaren nr 7 2024:

Biträdande rektorer: ”Det måste bli tydligare vad som gäller”

Över hälften på rektorsprogrammet är biträdande

Så skapade skolledarna sitt ”dream team”

Här säger biträdande rektorer upp sig

Fler nyheter

Vänersborg/Sofia Bråberg förvaltningschef. Foto: Vänersborgs kommun

Här delar rektorerna på ledarskapet i alla grundskolor

Arbetsbelastning Vänersborg satsar sedan fem år på två rektorer på varje grundskola. Ingen av dem är biträdande rektorer. – Det är ett system vi nog aldrig kommer att backa ifrån, säger Sofia Bråberg, förvaltningschef/skolchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vänersborg.

Rektor Marco Damgaard foto: Mathilda Ahlberg

Så vände rektor Marco den utsatta skolan

Skolutveckling Rektorn Marco Damgaards mål är att alla elever på Ting­bjerg skola i Köpenhamn ska komma vidare i sina studier efter årskurs 9. Nu är han nästan i hamn – med 97 procent av eleverna – men det har krävt ett helt nytt förhållningssätt till eleverna.

Lotta Edholm (L), skolminister. Foto: Adobe Stock/Johanna Säll

Regeringen tillsätter ett vetenskapligt råd på Skolverket

Aktuellt Regeringen tillsätter ett vetenskapligt råd på Skolverket. – Det är viktigt när vi lägger om skolpolitiken att de allmänna riktlinjer som Skolverket tar fram vilar på vetenskaplig grund, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Dagens Nyheter.

Här låter rektorn medarbetarna sätta lönerna

Ledarskap På Maria Park förskolor i Helsingborg är det inte chefen utan medarbetarna som har första ordet i löneprocessen. I det inledande lönesamtalet berättar de vad den nya lönen bör vara i kronor. – Med den här modellen har medarbetarna stärkts i sin yrkesroll och nästan inga blir besvikna över sin nya lön, säger rektor Marianne Björklund Persson.

Rektor frias efter dödsolycka på skolgård: ”Lättade”

Aktuellt Rektorn som åtalats efter att en åttaårig elev dog i en fallolycka på en skolgård i Göteborg frias. Rätten bedömer att arbetsmiljöansvaret vilat på kommunen – inte på den enskilda rektorn. – Vi är lättade av tingsrättens bedömning, säger Anders Ehlén, en av två ordförande för Sveriges Skolledare i Göteborg.

Hämtar fler