Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen utreder tak för barngruppernas storlek

Nyheten presenterades under en pressträff med skolminister Lotta Edholm (L) och statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktuellt Regeringen och SD vill ha strängare regler för hur stora barngrupper i förskolan får vara, liksom hur stor personaltätheten ska vara. Nu ska både det och en obligatorisk språkförskola utredas.
– Vi ser några saker som oroar oss lite, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Publicerad: 2024-11-21 12:57

Anna Lena Wallström/TT

Att Tidöpartierna vill se en obligatorisk språkförskola för barn som behöver det har varit känt länge. Nu tillsätts utredningen, vilket statsminister Ulf Kristersson (M) och skolminister Lotta Edholm (L) presenterade på en pressträff vid lunchtid.

– Vi ser några saker som oroar oss lite. Vi ser ganska stora skillnader mellan barn med svensk bakgrund och barn med utländsk bakgrund i deltagandet i förskolan, säger Ulf Kristersson.

– Det är här viktigt. Om man inte deltar i förskolan alls får man sämre förutsättningar att lyckas i skolan sedan.

"Måste stärka integration"

Så här beskriver Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Patrick Reslow direktiven:

– Forskning visar att förskolan är viktig, inte minst för de barn som inte har svenska som modersmål. Samtidigt har vi också sett att vi har en läskris i Sverige, framför allt i gruppen som inte har svenska som modersmål. Därför måste vi göra något för att stärka integrationen.

Reslow poängterar att förskolepersonalens svenskkunskaper också är viktiga.

– Om vi nu verkligen vill satsa på barnens språkutveckling funkar det ju inte att de kommer till en förskola där personalen inte pratar svenska.

För högt snitt

Skolverket har riktmärken för hur stora barngrupper ska vara, men statistiken visar att väldigt många grupper är större än så. Därför kan det behövas strängare regler – lag eller förordning.

Detta får utredningen undersöka liksom personaltätheten, det vill säga antalet barn per anställd.

– Vi vet att vi har svårt att rekrytera personal till förskolan, och att det är förenat med kostnader. Men samtidigt kan vi inte låta detta fortgå. Vi måste ha en strategi, säger SD-talespersonen Reslow.

Riktmärkena anger att småbarnsgrupper ska bestå av sex till tolv barn, och storbarnsgrupperna nio till femton. Skolverkets statistik visar att snittet i småbarnsgrupperna var 12,6 barn förra året. Grupperna med 4-5-åringar bestod i snitt av 16,1 barn.

Personaltätheten låg i fjol på 5,1 barn per heltidsanställd. Räknat per heltidsarbetande förskollärare går det drygt 12 barn.

Fler nyheter

Vänersborg/Sofia Bråberg förvaltningschef. Foto: Vänersborgs kommun

Här delar rektorerna på ledarskapet i alla grundskolor

Arbetsbelastning Vänersborg satsar sedan fem år på två rektorer på varje grundskola. Ingen av dem är biträdande rektorer. – Det är ett system vi nog aldrig kommer att backa ifrån, säger Sofia Bråberg, förvaltningschef/skolchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vänersborg.

Rektor Marco Damgaard foto: Mathilda Ahlberg

Så vände rektor Marco den utsatta skolan

Skolutveckling Rektorn Marco Damgaards mål är att alla elever på Ting­bjerg skola i Köpenhamn ska komma vidare i sina studier efter årskurs 9. Nu är han nästan i hamn – med 97 procent av eleverna – men det har krävt ett helt nytt förhållningssätt till eleverna.

Regeringen tillsätter ett vetenskapligt råd på Skolverket

Aktuellt Regeringen tillsätter ett vetenskapligt råd på Skolverket. – Det är viktigt när vi lägger om skolpolitiken att de allmänna riktlinjer som Skolverket tar fram vilar på vetenskaplig grund, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Dagens Nyheter.

Här låter rektorn medarbetarna sätta lönerna

Ledarskap På Maria Park förskolor i Helsingborg är det inte chefen utan medarbetarna som har första ordet i löneprocessen. I det inledande lönesamtalet berättar de vad den nya lönen bör vara i kronor. – Med den här modellen har medarbetarna stärkts i sin yrkesroll och nästan inga blir besvikna över sin nya lön, säger rektor Marianne Björklund Persson.

Hämtar fler