Hoppa till huvudinnehåll

Rektor frias efter dödsolycka på skolgård: ”Lättade”

Göteborgs tingsrätt, Susanne Allered, Anders Ehlén. Foto: Johan Wingborg/Sveriges domstolar/Privat

Göteborgs tingsrätt friar den rektor som åtalats efter att en elev avlidit efter en fallolycka på skolgården. Anders Ehlén och Susanne Allered, Sveriges Skolledare i Göteborg, är lättade av beslutet. Foto: Johan Wingborg/Sveriges domstolar/Privat

Aktuellt Rektorn som åtalats efter att en åttaårig elev dog i en fallolycka på en skolgård i Göteborg frias. Rätten bedömer att arbetsmiljöansvaret vilat på kommunen – inte på den enskilda rektorn.
– Vi är lättade av tingsrättens bedömning, säger Anders Ehlén, en av två ordförande för Sveriges Skolledare i Göteborg.

Publicerad: 2024-11-13 11:32

Text: Lenita Jällhage/Emelie Henricson

LÄS ÄVEN: Debatt: Orimliga förhållanden kring rektorns arbetsmiljöansvar 

I mars 2022 avled en åttaårig pojke efter att ha fallit ner från ett berg på en skolgård i Göteborg. I våras åtalades rektorn, misstänkt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. 

På torsdagsförmiddagen friades rektorn av Göteborgs tingsrätt, som istället menar att det var Göteborgs kommun som hade arbetsmiljöansvaret – inte rektorn.

”Lättade av tingsrättens bedömning”

De båda ordförandena Anders Ehlén och Susanne Allered för Sveriges Skolledares lokalavdelning i Göteborg är lättade över den friande domen mot rektorn. De har tidigare lyft frågan i bland annat en debattartikel på Skolledaren.se.

– Vi är lättade av tingsrättens bedömning och särskilt att arbetsmiljöansvaret ligger hos huvudman. Detta är en tes som vi har drivit, att givet ska rektor utföra arbetsmiljöarbetsuppgifter, men fråga om arbetsmiljöansvar ska vara hos huvudman/kommun, säger Anders Ehlén. 

Haft stöd under rättegången

Han säger att rektorn, som är medlem i Sveriges Skolledare, under en längre tid fått utstå en tuff situation och utsatthet. Men rektorn har haft enskilda medlemmars stöd både fram till rättegången och under rättegången och även förvaltningen i Göteborg har velat att utslaget blev som det blev.

– Vi hoppas nu att hen får vila i tingsrättens beslut, säger Anders Ehlén.

Sluttningen där olyckan inträffade ligger utanför skolgården, och det ska enligt tingsrätten finnas ett staket som skiljer skolgården från berget. 

Enligt åtalet ansågs rektorn ha brustit i att sätta in tillräckliga åtgärder för att förhindra fallolyckor, och ha orsakat dödsfallet genom oaktsamhet. 

Göteborgs kommun åläggs företagsbot 

Tingsrätten konstaterar att rektorn hade det övergripande arbetsmiljöansvaret, men att det är oklart om ansvaret för själva bergssluttningen ligger hos kommunens lokalförvaltning eller skolan. Tingsrätten bedömer också att det funnits brister i delegationen av arbetsmiljöansvaret till rektorn. 

– Enligt vår bedömning var det inte tydligt för rektorn att denne förväntades kartlägga risker kopplade till berget i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är inte heller bevisat att rektorn kände till att barn ofta klättrade på berget, trots staket, trappa och närvaro av rastvakter. Rektorn kan därför inte hållas ansvarig för brister i arbetsmiljön vid berget och har heller inte agerat oaktsamt. Åtalet ogillas därför, säger rättens ordförande Åsa Toll i ett uttalande på Göteborgs tingsrätts hemsida. 

Tingsrätten menar vidare att arbetsmiljöansvaret ligger kvar hos Göteborgs kommun och att arbetmiljölagens krav inte uppfyllts, då olycksrisken kring platsen inte var tillräckligt dokumenterad och integrerad i det systematiska arbetsmiljöarbetet. 

Tingsrätten ålägger därför Göteborgs kommun en företagsbot på 1,2 miljoner kronor.

Fler nyheter

Anna Castberg foto: Skolverket

Ny studie: Fyra av tio elever saknar digital kompetens

Aktuellt Svenska elever i årskurs åtta saknar kunskaper i att värdera information de får på nätet. Det visar en ny, internationell studie. – Det handlar om färdigheter som är en förutsättning för att kunna delta i skola, arbetsliv och som aktiv samhällsmedborgare, säger Anna Castberg, avdelningschef på Skolverket, i ett uttalande.

Forskaren: Rektorn är en nyckel för skolintegration

Forskning I ett forskningsprojekt på Stockholms universitet studeras tre strategier för att öka integrationen och likvärdigheten i skolan. I de fallstudier som visat goda resultat har skolledarna varit drivande.

Pernilla Lundgren och Anna Karlefjärd. Foto: Getty/Gothia kompetens

Gymnasierektor – så förbereder du inför Gy25

Böcker Nästa år börjar betygsreformen Gy25 för gymnasieskolan att gälla. Pernilla Lundgren och Anna Karlefjärd har skrivit boken ”Ämnes­betyg i gymnasieskolan – en handbok” och guidar skolledare i fem steg vad man kan göra för att förbereda lärare och verksamhet på förändringarna.

Sveriges Skolledare: Inför ett sektorsbidrag till skolan

Aktuellt Satsa på ett sektorsbidrag för skolan. Det konstaterar Sveriges Skolledare i sitt remissvar till utredningen om kommunernas likvärdighet. – En övergång till en statlig finansiering via sektorsbidrag tror jag skulle förbättra arbetsmiljön för skolledarna, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Hämtar fler