Hoppa till huvudinnehåll

Skolan undantas från anmälningsplikten: ”En seger”

Anita Linder och Johan Forsell under pressträffen på tisdagen. Infälld: Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Skärmdump/Ola Westerberg

Aktuellt Skolan undantas helt från anmälningsplikt kring nyanlända, den så kallade angiverilagen.
Det framgick när utredaren Anita Linder överlämnade slutbetänkandet av Utredningen om stärkt återvändandeverksamhets till migrationsminister Johan Forsell på tisdagen.

Publicerad: 2024-11-26 11:58

Text: Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Här manifesterar skolledare mot anmälningsplikten

Ett besked som välkomnas av Sveriges Skolledare.

– I en otrygg värld där människor tvingas på flykt behövs en trygg skola och förskola. Att skolan undantas i förslaget är en seger för en enig välfärdskår. Vårt uppdrag är att säkerställa barnens utbildning, inte deras vistelseplats. För att landets skolledare ska kunna skapa den tryggheten måste vi undvika lagstiftning som underminerar förtroendet mellan elever och skola, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Sveriges Skolledare.

Efter presentationen vid en presskonferens i Rosenbad pressades framförallt Johan Forsell av en uppenbart förvånad mediakår. Just anmälningsplikten har varit den stora frågan i försnacket. Nu blir det ingen informationsplikt för skolor, hälsa- och sjukvården, socialtjänsten eller biblioteken.

 – Vi är överens i de fyra samarbetspartierna. Det är en gedigen utredning. Vi har fått ett resultat och vi tro att det här blir effektivt och kommer att leda till högre återvandring. Det är vad det handlat om från början, även om man påstått annat, säger Johan Forsell.

Därför undantas skolan

Men frågorna fortsatte i hög grad att handla om de stora undantagen.

Anledningarna till att skolan undantas är enligt utredaren två:

  • Barn och unga riskerar att inte kunna utnyttja sin rätt till skolgång.
  • Skola riskerar att inte leva upp till barnkonventionens krav.

De myndigheter som nu ges skyldighet att informera är Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket.

– Det är de myndigheter vi anser är relevanta i sammanhanget och som har de uppgifter som krävs, konstaterade Anita Linder.

Johan Forsell menade att det kommer att bli en effektivare återvandring.

– Det går inte att säga hur många som kommer att återvända men redan idag ser vi att antalet återvändare ökar, säger Johans Forsell,

Utredaren Anita Linder konstaterade också att man försökt analysera konsekvenserna bland med hjälp av olika myndigheter och experter.

– Vi har kommit fram till att det är omöjligt att göra en sådan konsekvensanalys, sade hon.

Nu kommer en remissrunda och Johan Forsell hoppas att kunna presentera ett färdigt förslag innan nästa val 2026.

Och det finns fortfarande oroande saker anser Sveriges Skolledare. Regeringens parallella förslag om informationsdelning mellan skolledare och polisen utan föregående begäran, kan få samma negativa konsekvenser som anmälningsplikten och äventyra skolans grundläggande uppdrag.

– Vi är glada över att utredningen lyssnat på kollektivets samlade invändningar, men vi måste vara på vår vakt. Förslaget om informationsdelning kan öppna dörren för samma skadliga effekter som anmälningsplikten. Det här är en kamp för skolans uppdrag och framtidens samhälle, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Fler nyheter

Karl-Magnus Eklundh på Folkhögskolan Skurup och Fridhem. Foto: Folkhögskolan Skurup och Fridhem

Skolledaren: ”Folkhögskolans demokratiuppdrag måste vara tydligt”

Aktuellt Målet att stärka demokratin bör uttryckas tydligare för folkhögskolan. Det betonar Sveriges Skolledare i remissyttrandet på Folkbildningsutredningen. – I de tider som är nu är det ännu viktigare att det uppdraget uttrycks explicit, säger Karl-Magnus Eklundh, enhetschef på Folkhögskolan Skurup och Fridhem i Malmö.

Regeringen utreder tak för barngruppernas storlek

Aktuellt Regeringen och SD vill ha strängare regler för hur stora barngrupper i förskolan får vara, liksom hur stor personaltätheten ska vara. Nu ska både det och en obligatorisk språkförskola utredas. – Vi ser några saker som oroar oss lite, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Här delar rektorerna på ledarskapet i alla grundskolor

Arbetsbelastning Vänersborg satsar sedan fem år på två rektorer på varje grundskola. Ingen av dem är biträdande rektorer. – Det är ett system vi nog aldrig kommer att backa ifrån, säger Sofia Bråberg, förvaltningschef/skolchef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vänersborg.

Hämtar fler