Hoppa till huvudinnehåll

Skolledare: Risk att anmälningsplikten smyginförs

Utredare Anita Linder, migrationsminister Johan Forsell och Ellinor Häreskog, förste vice ordförande i Sveriges Skolledare. Foto: Skärmdump/Johanna Säll

Sveriges Skolledare menar att lagrådsremissen om uppgiftsskyldighet, som legat parallellt med anmälningsplikten, riskerar att smyginföra anmälningsplikten i praktiken. På bild: utredaren Anita Linder och migrationsminister Johan Forsell (M). Infälld: Ellinor Häreskog. Foto: Skärmdump Regeringen.se/Johanna Säll

Aktuellt Skolan undantas från informationsplikten i den så kallade så kallade angiverilagen. Men det finns orosmoln.
– Vi vill se den slutliga propositionen innan det känns helt bra, säger Ellinor Häreskog, förste vice ordförande i Sveriges Skolledare.

Publicerad: 2024-11-26 20:15

Text: Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Skolan undantas från anmälningsplikten

LÄS ÄVEN: Här manifesterar skolledare mot anmälningsplikten

LÄS ÄVEN: Skolledarnas svar till justitieministern: ”Skadar tilliten”

På tisdagen lade den särskilde utredaren Anita Linder fram slutbetänkandet för Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet. Den välkomnas av Sveriges Skolledare. Men regeringens parallella förslag om informationsdelning mellan skolledare och polisen utan föregående begäran oroar. Regeringens lagrådsremiss om uppgiftsskyldighet, som innebär att rektorer ska bli skyldiga att lämna ut uppgifter till polisen utan begäran, har mötts av stark kritik från både Sveriges Skolledare och Lagrådet. Förbundet menar att detta riskerar att smyginföra anmälningsplikten i praktiken.

– Sverigedemokraterna har exempelvis varit tydliga med att de inte vill ha några undantag. Här finns det en risk att man kan runda det här och skapa en svår situation för skolledare i alla fall, säger Ellinor Häreskog.

”Skrämmer bort barn”

Ellinor Häreskog menar att den här typen av åtgärder inte minskar ”skuggsamhället” som varit ett av regeringens mål när utredningen tillsattes.

– Det skrämmer bara bort barn från att komma till skolan. Våra medlemmar vill att alla barn ska barn kunna vara trygga i skolan oavsett bakgrund eller hemland, säger Ellinor Häreskog.

I grunden är man dock positiv till slutbetänkandet som lämnades över till migrationsminister Johan Forsell (M) på tisdagen och som nu ska ut på remissrunda.

– Vi se det som en seger att man lyssnat till professionen. Det är värt att också komma ihåg att det egentligen är ett begränsat problem. Det finns inte så många papperslösa som går i skolan, säger Ellinor Häreskog.

Fler nyheter

Inga fler att hämta