470 tjänster försvann – eleverna blev 500 fler: ”Besvärande”

Rektor Johan Pålsson säger att han själv blev förvånad över siffrorna; 467 tjänster i skolan hade skurits ned under två år – medan elevantalet växte med 500. Foto: Malmö stad/Privat
Skolbudget
Nästan 470 lärare, elevassistenter, kuratorer och andra medarbetare har försvunnit från Malmös grundskolor de senaste två åren. Samtidigt har antalet elever blivit 500 fler.
– Väldigt besvärande uppgifter, säger Johan Pålsson, rektor och förtroendevald i Sveriges Skolledare i Malmö.
Publicerad: 2024-12-05 07:41
Text: Torbjörn Tenfält
LÄS ÄVEN: Rektorn satte ned foten mot nedskärningar – så ser det ut i Ragunda idag
LÄS ÄVEN: Krönika: Till sist finns inget kvar att skära ned på
LÄS ÄVEN: Efter protesterna – Karlstad lägger miljoner på skolan
LÄS ÄVEN: Så höjde skolledarna i Malmö rektorslönerna
Malmös sargade ekonomi har gått hårdare åt bemanningen på stadens grundskolor än Johan Pålsson och hans kollegor i Sveriges Skolledare kunde föreställa sig.
Avdelningen har flera gånger gått ut i media och varnat för effekterna av de stora nedskärningarna. Under 2023 var sparbetinget på skolorna en procent, under 2024 var det 1,6 procent.
– Det blir 150 miljoner kronor på två år som ska sparas in. Det är många tjänster, säger Johan Pålsson, skyddsombud och förhandlare för Sveriges Skolledare i Malmö.
226 obehöriga slutade
När han själv hämtade siffrorna från grundskoleförvaltningen såg han att antalet medarbetare vid stadens grundskolor blivit 467 färre från oktober 2022 till oktober 2024. Förutom en mängd obehöriga lärare har många elevassistenter, specialpedagoger, lärarassistenter och kuratorer fallit offer för besparingarna.
Under samma period har antalet elever ökat med 500.
– Att så många medarbetare försvunnit trodde jag inte, och inte heller att det var så många fler elever. Det är väldigt besvärande uppgifter, säger Johan Pålsson.
Samtidigt har det blivit fler behöriga lärare eftersom många obehöriga lärare med visstidsanställningar fått sluta. Under tvåårsperioden slutade 226 obehöriga lärare och de har ersatts av drygt 80 legitimerade lärare.
– Hur mycket vi än vill ha legitimerade lärare så kan de inte klona sig och stå i 226 klassrum samtidigt.
”Bättre läge”
Nu ser Johan Pålsson och de övriga skolledarna i Malmö ändå en viss ljusning.
– Ekonomin i kommunerna stärks i och med att räntorna går ner. Politikerna i Malmö har inte lagt något sparbeting för 2025 på grundskolorna. Det ger oss ett bättre läge, men vi kommer inte kunna återanställa bemanningen tillräckligt för att fullt ut täcka behoven.
Johan Pålsson är rektor i Gottorpskolan, en kommunal högstadieskola med cirka 560 elever i sydvästra Malmö.
– Jag behöver fler lärare för att kunna skapa mer utrymme för undervisning. Jag behöver också fler medarbetare i elevhälsan, säger han.
I en artikel i Sydsvenskan pekar Birgitta Liljefjord, ordförande för Sveriges Skolledare Malmö, på effekten av att så många elevassistenter försvinner från klassrummen.
– Det är fel väg att gå om man vill komma åt dålig studiero på skolorna, säger hon.
Kommunalrådet om siffrorna
I en kommentar till Sydsvenskan säger Sara Wettergren (L), kommunalråd med ansvar för skolan i Malmö stad:
”…det avspeglar två tuffa år ekonomiskt där skolorna har fått göra tydliga prioriteringar. Samtidigt anställdes närmare 900 nya medarbetare under pandemiåren 2019-2021 där vi fick många tillfälliga statsbidrag som skulle kompensera för pandemin. Dessa delade vi ut direkt till skolorna och jag misstänker att det anställdes en del för de pengarna, trots att riktlinjerna var att försöka undvika detta. När vi sedan drar åt ekonomiskt under de senaste två åren med lågkonjunktur, blir det extra kännbart för skolorna”.