Hoppa till huvudinnehåll

AI-forskarens nya bok guidar skolledare: ”Viktig roll”

Erik Winerö. Foto: Göteborgs universitet/Getty images

Erik Winerö är aktuell med en ny bok om AI, riktad till skolledare. Foto: Göteborgs universitet/Getty images

Teman ”AI för rektorer” är den raka titeln på en bok som kommer ut i vår.
– AI kan ge stort stöd om vi använder den med förnuft. Där har skolledarna en mycket viktig roll, säger Erik Winerö, ämneslärare och doktorand vid Institutionen för tillämpad it vid Göteborgs universitet.

Publicerad: 2024-12-03 12:49

Text: Håkan Söderberg

Läs alla delar i Tema: Ta sikte på AI

AI, artificiell intelligens, erövrar skolvärlden. Upp tornar sig en rad etiska och juridiska problem. I fokus för att hantera dem står skolledaren.

Skolledaren har pratat med skolledare och forskare om AI i dag och i morgon. Här hittar du alla delar: 

AI-uppmaningen: ”Huvdmännen behöver ta fram en strategi”

AI-forskaren: ”Skolledarna har en mycket viktig roll”

Hans AI-assistent ska stötta skolledare

Här ska alla i skolan lära sig AI – på rätt sätt

AI ska ge Luleås skolledare mer tid till ledarskap

4 skolchefer: Så ser våra AI-strategier ut

Ledare: Framtidens skola – ett inferno av musklick?

Han är upphovsman till boken ”AI för rektorer”, i samarbete med forskarkollegor vid institutionen. Boken, som ges ut av förlaget Natur & Kultur, innehåller tio olika kapitel med olika teman. Erik Winerö kan inte avslöja innehållet i detalj.

– Vi vill ge konkreta råd till verksamma skolledare. När det skrivs eller talas om AI handlar det ofta om hur elever och lärare ska hantera det. Det är så klart viktigt men det är rektorerna som skapar förutsättningar för en skola och jag tycker att de är lite bortglömda. Så jag hoppas vår bok kommer att bli ett behövligt stöd kring AI för skolledare, säger han.

”Större konsekvenser än miniräknaren”

AI-teknologin har kommit för att stanna, och kommer att påverka skolan i hög grad, det är nog de flesta överens om. Men det finns alarmistiska övertoner emellanåt, menar Winerö.

– Det är lätt att bli alarmistisk när omdanande teknologier kommer in i skolan. Men precis som vi har hanterat annan ny teknologi kommer vi lära oss att hantera den här sortens AI. Däremot tror jag att AI kan ha större konsekvenser för skola och lärande än exempelvis miniräknaren eftersom det handlar om vårt sätt att läsa, skriva och tala.

Kan automatisera processer

I grunden handlar det om att automatisera processer som man teoretiskt sett kan göra själva.

– Om AI används för att automatisera bort lärandeprocesser så blir det problematiskt, men om man kan använda AI som ett stöd vid exempelvis administrativa processer så kan det vara ett effektivt verktyg.

Just exemplet med miniräknaren kan peka på något som möjligen kan plockas in på minuskontot med den nya teknologin, menar Erik Winerö.

– Om man använder miniräknare hela tiden så blir man sämre på huvudräkning. Och det kan ju hända här också.

”Måste förhålla oss till AI”

Erik Winerö betonar dock att det mänskliga ögat alltid måste vara närvarande.

– Ett exempel kan vara att en rektor frågar AI om hur man bäst ska förbättra skolans måluppfyllelse kan svaret bli att man ska satsa på de som ligger närmast gränsen för godkänt. Men det vore oetiskt att göra det även om det är sant. Man bör ju naturligtvis inte bortse från elever som eventuellt ligger på en ännu lägre nivå.

AI påverkar och kommer att påverka skolan vare sig man vill eller inte. Det går inte att bara blunda och köra vidare?

– Nej, det ett stort språng som vi måste förhålla oss till. Rektorer rullar ju inte direkt tummarna i dag, de har ett viktigt och väldigt krävande arbete så kan vi automatisera processer så att de ger stöd och hjälp åt dem är mycket vunnet. Men det gäller att göra det på ett klokt sätt med vetenskaplig grund, säger Erik Winerö.

Ambitionen är att boken ”AI för rektorer” blir ett steg på den vägen.

Fler nyheter

Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Getty/Ola Westerberg

AI-uppmaningen: ”Behövs en gemensam strategi”

Teman Huvudmännen behöver ta fram en gemensam strategi för AI. Det konstaterar Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande i Sveriges Skolledare. – Det finns fördelar men också etiska och juridiska problem med AI, säger hon.

Linnea Lindquist. Foto: Adobe Stock/Marcus Gustafsson

Krönika: Vi måste våga vara restriktiva med trender

Krönika Vår uppgift är att säkerställa att alla metoder som släpps in i klassrummen grundas på den samlade vetenskapen om hur barn lär sig. Därför måste vi skolledare våga vara restriktiva med trender, skriver Linnéa Lindquist.

Gunnar Strömmer. Foto: Linnea Engberg/Regeringskansliet

Justitieministerns svar på skolledarkritiken: ”Oron är obefogad”

Aktuellt Skolan undantogs från anmälningsplikt kring papperslösa, men regeringen går vidare med det kritiserade lagförslaget om uppgiftsskyldighet för rektorer gentemot polis. Här svarar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på skolledaroron om att det i praktiken kan innebära att även anmälningsplikten införs. – Den är helt obefogad, säger ministern.

Efter ny utredning: ”Satsa på förstelärarsystem i förskolan”

Aktuellt Se till att det finns statligt stöd för att säkerställa kvaliteten och satsa på ett förstelärarsystem i förskolan. Det säger Sarah Thorén, utbildningschef för förskolan i Karlstad, efter utredningen om likvärdig förskola och obligatorisk språkförskola. – Ska det vara likvärdigt, behöver man också se över att det ser väldigt olika ut för olika huvudmän, säger hon.

Så skapar du en robust krisorganisation

Böcker När det värsta händer som berör lärare, elever och även skolledaren själv vilar ett stort ansvar på rektor. Förhoppningsvis finns stöd uppifrån i organisationen, men en del saker kommer behöva ske i verksamheten. Då är det bra att vara förberedd, menar Katarina Tingström, legitimerad psykoterapeut och präst med erfarenhet av att arbeta med skolor i kris.

Hämtar fler