Förslag: Fler möjligheter att dela elevers uppgifter

Skolsäkerhetsutredningen har lämnat över sitt slutbetänkande. Sveriges Skolledare är positiva till utredningens förslag. Foto: Skärmdump Regeringen.se/Ola Westerberg
Aktuellt Skolans bidrag till det brottsförebyggandet arbetet står verkligen i fokus och det är positivt. Det säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare efter att Skolsäkerhetsutredningen redovisat sitt slutbetänkande på tisdagen.

Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2024-12-18 17:07
LÄS ÄVEN: Regeringen går vidare med kritiserat lagförslag
LÄS ÄVEN: Justitieministern svarar på skolledarnas kritik
Utredningen har haft som uppgift att utreda förutsättningarna för hur att utbyta uppgifter mellan skola, socialtjänst och brottsbekämpande myndigheter kan förbättras. Den särskilde utredaren Jonas Trolle lämnade över utredningen till skolminister Lotta Edholm vid en pressträff. Utredningen föreslår flera bestämmelser som möjliggör att information om enskilda lämnas till skolan, socialtjänsten, polisen eller Statens institutionsstyrelse i brottsförebyggande syfte.
Sveriges Skolledare är i princip positiva till betänkandet och anser att utredaren bemödat sig om att sätta sig in i skolans arbetssätt och villkor på ett annat sätt än tidigare.
–Till skillnad från övriga utredningar ger den här även förslag på hur andra myndigheter ska kunna dela den information som skolan behöver för att bland annat kunna säkerställa säkerheten för elever och personal. Det är bra att även det perspektivet kommer med, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Skyldiga att lämna information till ny skola
Ann-Charlotte Gavelin Rydman ser det också som positivt att utredaren poängterar betydelsen av samtycke innan uppgifter lämnas ut.
– Utredaren återkommer flera gånger till principen om samtycke och att det oftast är den bästa utgångspunkten för att informationsdelning ska leda till effektiva insatser. Det är en väldigt bra princip och ligger betydligt närmare skolans funktionssätt och värdegrund än förslagen från andra utredningar, säger hon.
Att meddela tidigare skola om att man tagit emot en elev är ett annat förslag. Skolor ska bli skyldiga att lämna mer information till en elevs nya skola efter ett skolbyte. Förslaget innebär att uppgifter som behövs för att den nya skolan ska kunna förebygga eller förhindra att eleven begår eller utsätts för brott ska lämnas över. Uppgiftsskyldigheten innebär att eventuell sekretess bryts.
– Jag vet att det är viktigt för rektorer att känna till om en elev exempelvis är kriminell, för då kan man lättare hjälpa till, sade skolminister Lotta Edholm (L) på pressträffen.
Frågetecken kring elevhälsan
Ann-Charlotte Gavelin Rydman menar att man inte ska underskatta det merarbete som det kan ge.
– Skyldigheten att meddela tidigare skola om att man mottagit en elev kan innebära ett detektivarbete. Men syftet är ändå gott, säger hon.
Elevhälsan är ett annat område med frågetecken.
– I likhet med tidigare förslag så saknar jag en konsekvensanalys för arbetet inom elevhälsan. Det är viktigt att huvudmännen satsar på kompetensutveckling och handledning för att en rektor ska vara säker på att agera rätt.
Skolsäkerhetsutredningen har tidigare lämna två delbetänkanden och det pågår ytterligare ett par utredningar inom samma område. Det gäller att hålla reda på turerna och göra de rätta analyserna, menar Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
– Alla förändringsförslag behöver analyseras i relation till den informationsplikt för rektorer till brottsförebyggande myndigheter som regeringen föreslagit. Den samlade bilden för vad det kommer att innebära för skolans funktionssätt och rektors arbetsmiljö måste bli tydlig.
Utredaren: ”Bättre förutsättningar”
Utredaren Jonas Trolle var nöjd med att aktörerna ska kunna lämna fler uppgifter till varandra.
– För att samhället ska kunna bedriva ett effektivt brottsförebyggande arbete krävs det att samhällsaktörer kan lämna uppgifter till varandra på ett ändamålsenligt sätt. Våra förslag innebär att fler uppgifter än i dag kommer att kunna lämnas till skolan, socialtjänsten och Statens institutionsstyrelse och bidrar därigenom till bättre förutsättningar för brottsförebyggande samverkan, säger den särskilde utredaren Jonas Trolle till TT.