Här ska alla i skolan lära sig AI – på rätt sätt

Rektor Niclas Bengtsson tror att Västerportskolans satsningar kan öka elevernas motivation. På bild: It-strategen och läraren Jimmy Holst, Niclas Bengtsson och förstelärare Anders Hector. Foto: Christian Örnberg
Teman Skolan har ett ansvar att hänga med i stora förändringar. Det är grundtanken när Västerportskolan i Ystad satsar på att skolledare, lärare och alla elever ska kunna utnyttja AI-tekniken på ett bra sätt.
Publicerad: 2024-12-03 12:49
Text: Håkan Söderberg
Läs alla delar i Tema: Ta sikte på AI
AI, artificiell intelligens, erövrar skolvärlden. Upp tornar sig en rad etiska och juridiska problem. I fokus för att hantera dem står skolledaren.
Skolledaren har pratat med skolledare och forskare om AI i dag och i morgon. Här hittar du alla delar:
AI-uppmaningen: ”Huvdmännen behöver ta fram en strategi”
AI-forskaren: ”Skolledarna har en mycket viktig roll”
Hans AI-assistent ska stötta skolledare
Här ska alla i skolan lära sig AI – på rätt sätt
AI ska ge Luleås skolledare mer tid till ledarskap
Västerportskolan är en F–9-skola med 650 elever. Skolan har en lång och prisad historia av att hantera digitalisering. Så att skolan nu ligger i framkant när det gäller AI kanske inte är så förvånande.
– Det är viktigt att vi ser möjligheter och har en gemensam syn, säger skolans rektor Niclas Bengtsson.
Det är försteläraren Anders Hector och SO-läraren och it-strategen Jimmy Holst som i första hand driver AI-utvecklingen. De båda har snart varit runt i alla klasser på skolan och visat vilka möjligheter som finns. Man har också haft flera workshops med lärare.
Är det bara positiva tongångar?
– Som i alla förändringar är inte alla jätteglada. Men det gäller för oss att få med oss människor. Att vara tydliga med konkreta exempel på vad man kan göra, säger Anders Hector.
”Debatten har blivit för alarmistisk”
Det finns ibland en rädsla för att det går fort eller att man inte förstår. Anders Hector menar att man kan vända på steken – det behöver inte vara antingen eller.
– Jag tycker debatten har kantrat lite och blivit för alarmistisk. Det vore bättre med en mer konstruktiv debatt. Man kan använda AI när inget annat alternativ är bättre. Det finns så mycket som är bra, men man kan ta det lugnt.
It-strategen Jimmy Holst pekar på att det i grunden handlar om en demokratisk process.
– Från och med nu och framåt har ju i princip alla tillgång till AI. Då måste vi se till att alla också kan använda den på ett bra sätt. Och att se både de positiva och negativa sidorna, menar han.
Stöd av rektor
Anders Hector och Jimmy Holst är de två som driver utvecklingen men det behövs också stöd från rektor om det ska fungera.
– Niclas är öppen för det här och vi har fått i princip fria händer att implementera AI hos oss, säger Anders Hector.
Niclas Bengtsson själv pekar på att det här också kan öka motivationen hos elever.
– De är ju hemma i och gillar det digitala. Det gäller att se möjligheterna för både lärare och elever, säger han.
Testar olika verktyg
Anders Hector och Jimmy Holst har tittat på och testat en rad olika AI-verktyg, från Chat GPT och Co Pilot till generativa bildtjänster som Midjourney. Elever på skolan som testat på AI har ofta använt My AI, en chatbot som är baserad på Chat GPT och finns inbyggd i sociala appen Snapchat. Lärarna på Västerportskolan har tillgång till Microsoft Co Pilot, ett verktyg som liknar Chat GPT. Ystad kommun har köpt in Skolup, en modell som är anpassad till skolans värld och GDPR så att inga personuppgifter eller annan känslig information kan finnas med.
– Det är skönt att slippa fastna i den djungeln säger Jimmy Holst.
Hur kan man då använda AI på ett bra sätt i skolan?
Jimmy Holst ger ett exempel när eleverna använde AI för att lära sig om antikens grekiska gudar. I samband med det fick de prova på bildgeneratorn Adobe Firefly, ett program som kan skapa illustrationer utifrån en textbeskrivning.
– Eleverna jobbade i grupper och tog reda på olika saker om de här gudarna. När de hade läst på så kunde de använda bildgeneratorn för att skapa sina egna bilder av Zeus och de andra olympiska gudarna. Det blev verkligen en wow-upplevelse för många av eleverna, säger Jimmy Holst.
Diskuterar etik med hjälp av AI
Källkritik är ett annat område där man kan använda AI på ett kreativt sätt i undervisningen.
– Vi har utgått från SO-ämnet och ställt olika frågor till AI. Sedan granskar vi svaren, och kollar om de är rimliga. AI svarar på allt men har inte rätt i allt, säger Anders Hector.
Etik är ytterligare ett ämne som kan diskuteras med hjälp av AI.
– Fem minuter före en lektion bad jag AI ta fram tio olika etiska dilemman som vi sedan diskuterade på lektionen. Vi diskuterade också om svaren AI gav är rimliga, säger Anders Hector.
Att inte vara rädd utan prova sig fram och se vilka möjligheter som finns är huvudbudskapet från Västerportskolan. Och med skolans vision, ”Varje dag skapar vi mening”, som ledstjärna.
– Jag tror vi har ett ansvar som skola att hänga med i stora förändringar, säger Anders Hector.
AI i skolan i Ystad
Ystads kommun gjorde tidigt en digital investering, och under 2010-talet fick alla elever i skolan en dator. Förskolorna fick tillgång till läsplattor, enligt Ystad Allehanda som i oktober rapporterade om kommunens AI-arbete.
Enligt tidningen arbetar huvudmannen med att hitta appar att använda i skolan som minskar risken för att tekniken används för att till exempel fuska. Bland annat Skolup och Copilot, som Västerportskolan använder.
”Samtidigt ska vi komma ihåg att eleverna ofta ligger före både lärare och skolledare. Rent tekniskt jagar vi svansen”, säger Anki Demred Klinga, utvecklingsledare på Ystad kommun, till Ystad Allehanda.