Hoppa till huvudinnehåll

Här utvecklas en AI-assistent för rektorer

Micke Kring. Foto: Adobe Stock/Privat

Micke Kring säger att han möter ett stort intresse från skolledare – men också en skam över att inte ”ha hängt med i utvecklingen". Foto: Adobe Stock/Privat

Teman Även om AI-utvecklingen går snabbt är det aldrig för sent att börja utforska den. Det är Micke Krings, projektledare på RISE, Research institute of Sweden, råd till svenska skolledare.

Publicerad: 2024-12-03 12:49

Text: Håkan Söderberg

Läs alla delar i Tema: Ta sikte på AI

AI, artificiell intelligens, erövrar skolvärlden. Upp tornar sig en rad etiska och juridiska problem. I fokus för att hantera dem står skolledaren.

Skolledaren har pratat med skolledare och forskare om AI i dag och i morgon. Här hittar du alla delar: 

AI-uppmaningen: ”Huvdmännen behöver ta fram en strategi”

AI-forskaren: ”Skolledarna har en mycket viktig roll”

Hans AI-assistent ska stötta skolledare

Här ska alla i skolan lära sig AI – på rätt sätt

AI ska ge Luleås skolledare mer tid till ledarskap

4 skolchefer: Så ser våra AI-strategier ut

Ledare: Framtidens skola – ett inferno av musklick?

Tidigare arbetade Micke Kring som it-pedagog på Årstaskolan i Stockholm i 24 år. Men sedan två år det RISE som är arbetsplatsen och det är generativ AI som fyller hans arbetstid. Workshops, föreläsningar och deltagande i en rad projekt har präglat de senaste två åren. Bland annat har RISE ett projekt på gång, EduAssist, som är en rektors- och lärarassistent.

– Vi har byggt en chatbot där vi matat in alla lagar, alla förordningar, arbetsmiljölagen och så vidare. Skolledarna har i princip ett omöjligt uppdrag så allt som underlättar är positivt, säger Micke Kring.

Möjligheten att transkribera mötesprotokoll, utvecklingssamtal och annat kan ge andra typer av fördelar.

– I ett utvecklingssamtal kan det bli 100 procent människa till människa om man inte behöver sitta och titta ner i papper exempelvis.

”Inget magiskt verktyg”

Micke Kring menar samtidigt att det är viktigt att komma ihåg att AI bygger på sannolikhet och inte sanningen. Om man promptar, alltså ställer en fråga eller ger chatboten en uppgift att lösa, på rätt sätt så ökar sannolikheten för att det blir rätt. Men det är inte sanningen.

– Med stor kraft följer också stort ansvar. AI är inget magiskt verktyg som automatiskt löser alla problem. Vi behöver komma ihåg vårt eget ansvar när vi använder dessa verktyg. AI är inte en juridisk person, och ansvaret för allt innehåll som publiceras vilar fortfarande på oss.

Rådet: Pröva er fram

Skolledarna kommer att ha ett stort ansvar när AI ska hanteras i utbildningsväsendet.

– Jag möter ett enormt stort intresse när jag träffar skolledare. Men också en del skam för att man inte hängt med i utvecklingen och tror att man är sist i världen att förstå. Men så är det inte. De är i gott sällskap med väldigt, väldigt många andra som inte har påbörjat det här. En del skolor kanske har kommit längre men de flesta har inte det, säger han.

Det viktigaste råd han har att ge till skolledare är att pröva sig fram.

– Testa vad ni kan göra. Skapa en hälsosam matvecka eller testa olika lektionsplaneringar. Kanske går det att hitta tid under läslovet eller annat. Det finns mycket att hämta, säger Micke Kring.

Om RISE

  • RISE, Research institute of Sweden, är ett svenskt, statligt forskningsinstitut och innovationspartner. Institutet arbetar i internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor. Syftet är att bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
  • Micke Kring arbetar på institutets enhet för livslångt lärande.

Fler nyheter

Erik Winerö. Foto: Göteborgs universitet/Getty images

AI-forskarens nya bok guidar skolledare: ”Viktig roll”

Teman ”AI för rektorer” är den raka titeln på en bok som kommer ut i vår. – AI kan ge stort stöd om vi använder den med förnuft. Där har skolledarna en mycket viktig roll, säger Erik Winerö, ämneslärare och doktorand vid Institutionen för tillämpad it vid Göteborgs universitet.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman. Foto: Getty/Ola Westerberg

AI-uppmaningen: ”Behövs en gemensam strategi”

Teman Huvudmännen behöver ta fram en gemensam strategi för AI. Det konstaterar Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande i Sveriges Skolledare. – Det finns fördelar men också etiska och juridiska problem med AI, säger hon.

Linnea Lindquist. Foto: Adobe Stock/Marcus Gustafsson

Krönika: Vi måste våga vara restriktiva med trender

Krönika Vår uppgift är att säkerställa att alla metoder som släpps in i klassrummen grundas på den samlade vetenskapen om hur barn lär sig. Därför måste vi skolledare våga vara restriktiva med trender, skriver Linnéa Lindquist.

Justitieministerns svar på skolledarkritiken: ”Oron är obefogad”

Aktuellt Skolan undantogs från anmälningsplikt kring papperslösa, men regeringen går vidare med det kritiserade lagförslaget om uppgiftsskyldighet för rektorer gentemot polis. Här svarar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på skolledaroron om att det i praktiken kan innebära att även anmälningsplikten införs. – Den är helt obefogad, säger ministern.

Efter ny utredning: ”Satsa på förstelärarsystem i förskolan”

Aktuellt Se till att det finns statligt stöd för att säkerställa kvaliteten och satsa på ett förstelärarsystem i förskolan. Det säger Sarah Thorén, utbildningschef för förskolan i Karlstad, efter utredningen om likvärdig förskola och obligatorisk språkförskola. – Ska det vara likvärdigt, behöver man också se över att det ser väldigt olika ut för olika huvudmän, säger hon.

Hämtar fler