Hoppa till huvudinnehåll

Fackförbund i gemensam kritik: Splittra inte elevhälsan

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR, Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges Skolledare, och Kristina Taylor, ordförande Sveriges Psykologförbund går samman i kritiken mot elevhälsoutredningen. Foto: Magnus Länje/Ola Westerberg/Fond & Fond

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR, Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges Skolledare, och Kristina Taylor, ordförande Sveriges Psykologförbund går samman i kritiken mot elevhälsoutredningen. Foto: Magnus Länje/Ola Westerberg/Fond & Fond

Sveriges Skolledare Att splittra elevhälsan på Sveriges skolor vore ett misstag. Det menar Sveriges Skolledare, Akademikerförbundet SSR och Sveriges psykologförbund som nu går samman i kritiken mot regeringens direktiv till den statliga utredningen.

Lenita Jällhage. Foto: Filippa Ljung

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2024-12-12 10:12

Text: Lenita Jällhage

LÄS ÄVEN: Elevhälsokritiken: ”Skolan är inte en sjukvårdsinrättning”

LÄS ÄVEN: Rektorns metod för elevhälsan får hela gruppen att må bra

LÄS ÄVEN: Här tar elevhälsan plats i schemat: ”Kan göra skillnad”

Redan i mars i år skrev Skolledaren om Sveriges Skolledares kritik mot regeringens direktiv till utredningen ”En förbättrad elevhälsa” där regeringen vill se att elevhälsan ska fokusera mer på åtgärdande, medicinska insatser snarare än främjande och förebyggande arbete.

– Om elevhälsan omformas till mer av en vårdinstans kommer det allvarligt försvåra rektors uppdrag och säkerligen slå sönder det tvärprofessionella samarbetet som förebygger att unga hamnar snett, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande på Sveriges Skolledare.

Förbunden går samman

I en debattartikel i Dagens Samhälle går nu de tre fackförbunden samman i sin kritik. De menar att styrkan i elevhälsoarbetet ligger i det tvärprofessionella samarbetet mellan rektorer, skolläkare, psykolog, kurator, specialpedagog/speciallärare och lärare. Tillsammans kan de få en helhetsbild av varje elevs behov för att hjälpa honom eller henne att lyckas i stället för att slås ut för tidigt på grund av misslyckad skolgång, skriver de.

– Jag hoppas att regeringen ser den tydliga signalen att vi tre förbund som representerar flera av elevhälsans professioner går ut tillsammans, och lyssnar på våra synpunkter, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Även om fackförbundet är medvetna om att elevhälsans samarbete inte fungerar optimalt överallt så anser de inte att lösningen är att splittra samarbetet utan i stället se till att det finns förutsättningar för rektorer att få elevhälsan att fungera bra.

Tre egna förslag

Om regeringen vill stärka elevhälsan föreslår förbunden i stället att:

  • Rektorerna får bättre förutsättningar och att Skolinspektionen får stärkta möjligheter att rikta kritik mot huvudmän som systematiskt underbemannar elevhälsan. Genom att införa en lag ”Lex Edico”, där skolhuvudmän skulle vara skyldiga att rapportera missförhållanden, likt vårdens ”Lex Maria”, skulle Skolinspektionen få möjlighet att agera.
  • Det säkerställs att elevhälsans professioner får en rimlig arbetsbelastning. Underfinansieringen av skolan leder till att personal sägs upp, vilket ger mindre tid för det viktiga förebyggande och hälsofrämjande arbetet.
  • Samverkan förbättras mellan elevhälsan, primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin (bup) för att ge eleverna och deras vårdnadshavare bättre tillgång till vård. Det är mycket effektivare än att primärvårdsresurser ska finnas både i skolan och på vårdcentralerna.

Kommunpolitiker få stå till svar

Ann-Charlotte Gavelin Rydman är inte säker på att Tidöpartierna har med sig sina lokala företrädare i den här genomgripande förändringen av elevhälsans uppdrag. Hon konstaterar att det blir kommunpolitiker runt om i landet som kommer behöva stå till svars för konsekvenserna av en fragmenterad elevhälsa om regeringen driver igenom förslaget.

– Om regeringens mål är att stärka elevhälsan, varför inte ta itu med de faktiska problemen – bristen på resurser, en alltför hög arbetsbelastning och en ojämlik tillgång till kompetens? Lösningen är inte nya organisationsmodeller eller splittrade uppdrag, utan att ge skolorna förutsättningar att göra det arbete som redan fungerar, säger hon.

Fotnot: Den särskilda utredaren Åsa Lundkvist ska presentera sin utredning ”En förbättrad elevhälsa” senast den 7 mars 2025.

Fler nyheter

Bild från pressträff med Carl-Henric Svanberg, statsminister Ulf Kristersson (M) och Erik Slottner (KD), civilminister vid presentationen av AI-kommissionen förra året. Infälld: Linnéa Plöen Casterud, Sveriges Skolledare. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet/Terri Lindholm

Efter AI-utredning: ”Behövs riktlinjer för skolledare”

AI Regeringen måste säkerställa en bred kompetensutveckling kring AI, tydliga riktlinjer för skolledare och skolan behöver tillräckliga resurser. Det menar Linnéa Plöen Casterud, ansvarig för skolans digitalisering på Sveriges Skolledare, efter AI-kommissionens slutrapport.

Johan Falk. Foto: Filippa Ljung

”AI ställer stora krav på ledarskapet”

Teman Precis som pandemin och flyktingkrisen krävde snabba omställningar i skolan kommer den skenande AI-utvecklingen att göra det. – Det kommer ställa stora krav på rektorernas ledarskap, säger Johan Falk, råd­givare inom AI-strategi.

470 tjänster försvann – eleverna blev 500 fler: ”Besvärande”

Skolbudget Nästan 470 lärare, elevassistenter, kuratorer och andra medarbetare har försvunnit från Malmös grundskolor de senaste två åren. Samtidigt har antalet elever blivit 500 fler. – Väldigt besvärande uppgifter, säger Johan Pålsson, rektor och förtroendevald i Sveriges Skolledare i Malmö.

TIMSS-studien: Lägre utbildningsnivå bland svenska rektorer

Fortbildning Svenska rektorer har lägre utbildning i jämförelse med andra länder inom OECD, enligt senaste TIMSS-undersökningen. Samtidigt har rektorer på de deltagande skolorna varit kortare tid på sina arbetsplatser jämfört med andra nordiska länder. – Huvudmän i Sverige underskattar rektors betydelse som förebild, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

Hämtar fler