Rapport: Samverkan ska stoppa gängrekrytering

Vi ska stödja och sprida kunskap om det som kommuner eller skolor gör bra. Att det genom den här strukturen kan bli fler aktörer inblandade är bra”, säger Eva Lindberg., undervisningsråd på Skolverket. Foto: Adobe Stock/Skolverket
Aktuellt Kan de kriminella gängens rekrytering av allt yngre barn hejdas? Den svenska regeringen hoppas att samverkansstrukturen Bob (Barn och unga i organiserad brottslighet), som nu lämnar sin slutredovisning, ska bli en del av lösningen.

Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2024-12-17 11:41
LÄS ÄVEN: ”Skolledare behöver stöd vid kriser”
LÄS ÄVEN: Så bygger du en robust krisorganisation
Larmrapporterna har duggat tätt. Allt yngre barn rekryteras av de kriminella nätverken. Det var en av anledningarna till att regeringen i december 2023 gav åtta myndigheter i uppdrag att tillsammans jobba för att motverka att unga människor dras in i kriminella nätverk.
Då skapades Bob – Barn och unga i organiserad brottslighet. Myndigheter som deltagit är Skolverket, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och länsstyrelserna. Arbetet med Bob drivs genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd som utgår från Polismyndighetens närmare 100 lokalpolisområden. De nationella och de regionala råden ska bedriva arbetet på strategisk nivå, medan arbetet i de lokala samverkansråden kommer att riktas mot enskilda barn och unga.
En del kommuner igång
I våras lämnades en delredovisning som visade att man kommit i gång på nationell och regional i nivå. Nu har uppdraget slutredovisats. Och nu finns även de lokala nivåerna etablerade i en del kommuner.
– Det finns lokala strukturer etablerade i en del kommuner, men alla kommuner har inte kommit i gång ännu, säger Eva Lindberg, undervisningsråd på Skolverket.
Slutredovisningen visar att det kan finnas behov av att ha både en strategisk och en operativ nivå.
– När arbetet är riktat mot individer behöver rätt aktör utifrån skoltillhörighet involveras. Men i det mer strategiska arbetet kan skolväsendet representeras av kommunens förvaltning eller utbildningskontor, säger Eva Lindberg.
”Stödja och sprida kunskap”
Några avläsbara effekter av Bob-arbetet är för tidigt att se. Men Eva Lindberg pekar också på de goda exemplens kraft.
– Att sprida och dela kunskap är en del av regeringsuppdraget och där har vi på Skolverket en viktig roll mot våra målgrupper. Vi ska stödja och sprida kunskap om det som kommuner eller skolor gör bra. Att det genom den här strukturen kan bli fler aktörer inblandade är bra, säger Eva Lindberg.
Läs alla delar i Tema: Trygghet i skolan
Skolan ska vara en trygg plats för alla – elever, lärare och skolledare. Samtidigt kommer rapporter om våldsbrott i skolor och hot, hat och våld mot skolpersonal. I mitten står rektorn, som ska leda arbetet under krisen. Vad behöver göras för att skolledare ska få rätt stöd?
Läs alla delar i Tema: Trygghet i skolan här, som publicerades i Skolledaren nr 6 2024.
Undersökning: Skolledare saknar rätt stöd