Skolledarnas kritik mot lagförslag tas upp i ny motion: ”Tas på allvar”

Teresa Carvalho (S), en av de ledamöter bakom motionen, Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare och Gunnar Strömmer (M), justiteminister. Foto: Pressbild/Ola Westerberg/Linnea Engberg/Regeringskansliet
Aktuellt
Socialdemokraterna har lämnat in en motion till justitieutskottet efter lagförslaget som ska göra rektorer skyldiga att lämna uppgifter till polis om elever och lärare, utan begäran.
Här går de på Sveriges Skolledares linje, och vill ändra den tvingande formuleringen ”ska” till att rektorer ”får” lämna uppgifter utan begäran.
Publicerad: 2024-12-13 11:19
Text: Emelie Henricson
LÄS ÄVEN: Regeringen går vidare med kritiserat lagförslag: ”Arg och besviken”
LÄS ÄVEN: Justitieministerns svar på skolledarnas kritik
Det gäller lagrådsremissen ”Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen”, som bland annat omfattar det kritiserade förslaget att rektorer ska bli skyldiga enligt lag att lämna uppgifter till polis vid misstänkt brottslighet – utan att polisen begärt uppgifter.
Kritiken från skolledare har gällt framför allt formuleringen som gör förslaget tvingande att lämna uppgifter utan begäran. Även Lagrådet har avstyrkt den delen, eftersom man menar att det är otydligt vilka uppgifter det gäller.
Sveriges Skolledares förbundsordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman har uttryckt oro kring svårigheter att veta vilka uppgifter som gäller, att förslaget skadar tilliten mellan elever och skolan och att förslaget i sig kan leda till att den så kallade ”angiverilagen” kring papperslösa, där skolan undantogs, införs i praktiken.
Vill ändra tvingande formulering
Nu lämnar Socialdemokraternas in en följdmotion till justitieutskottet, där de bland annat lyfter just frågan om att rektorer ska bli skyldiga att lämna ut uppgifter på eget initiativ. De är i grunden positiva till regeringens förslag, men anmärker liksom Lagrådet på att uppgiftslämnandet innebär svårigheter för rektorer.
De föreslår därför till riksdagen att ”ska” ändras till ”får”, så att kravet i stället blir en möjlighet. Det enligt Sveriges Skolledare förslag.Förbundet har tidigare skickat ett brev till samtliga ledamöter i riksdagens justitieutskott där de lyfte synpunkterna på förslaget, och föreslog hur de kan göra istället.
– Vi föreslår att de ska ändra lagtexten från en skyldighet att på eget initiativ dela relevant information med brottsbekämpande myndigheter, till en tydlig och förstärkt möjlighet i stället. Och det är precis vad S ledamöter nu föreslagit i en motion, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
”Tas på allvar”
I slutet på november gick regeringen vidare med lagförslaget. Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lämnat in motioner där de lyfter Sveriges Skolledares kritik. Vänsterpartiet uppger i sin motion att de instämmer i förbundets oro kring tilliten mellan elev och skola, samt att "angiverilagen" införs för skolan ändå. Miljöpartiet anser att skolan borde undantas från uppgiftsskyldigheten, likt hälsa och sjukvård.
Ann-Charlotte Gavelin Rydman konstaterar att det, oavsett utgång, är bra att utskottet får ta ställning till förslaget att ta bort den tvingande formuleringen.
– Även om regeringen och SD väljer att bortse från Socialdemokraternas motion är det ändå ett kvitto på att Sveriges Skolledares synpunkter tas på allvar, säger hon och fortsätter:
– Sveriges Skolledare företräder dem som har bästa kunskapen om hur en skola fungerar. Det är viktigt att politiker på nationell nivå lyssnar på oss. Jag hoppas utskottet bifaller motionen, det skulle göra lagstiftningen betydligt bättre.