Hoppa till huvudinnehåll

Lassokastning på schemat på Samernas nationaldag

Örnässkolans elever firar Samernas nationaldag med lassokastning. Caroline Johansson Svonni visar hur man gör. ”Det är viktigt att uppmärksamma den här dagen", säger rektor Sofia Kvick.

Från Helsingborg i söder till Karesuando i norr firas idag, den 6 februari, Samernas nationaldag. På Örnässkolan i Luleå handlar lektionerna om samer, man visar filmer och har en tipsrunda om samisk historia – och inte minst lassokastning.

Publicerad: 2024-02-06 11:53

Text: Håkan Söderberg

Datumet för den samiska nationaldagen valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Det första egentliga nationaldagsfirandet skedde 1993 i Jokkmokk, året innan hade man beslutat att fira samernas gemensamma nationaldag just den 6 februari.

Så i dag ordnas aktiviteter överallt där det bor samer, som i Helsingborg, Stockholm, Östersund, Malmö, Norrköping och i Östersund.

Fem platser har sameskolor

På fem platser i Sverige finns samisk förskoleverksamhet och sameskolor: Karesuando, Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Tärnaby. En skola som firar lite extra idag är Örnässkolan i Luleå som är en så kallad språknodskola. Det handlar i grunden om rätten att få undervisning i de nationella minoritetsspråken. 2023 blev man den första F–9-­skola som erbjuder utökat modersmålsstöd och modersmålsundervisning i finska, meänkieli och nordsamiska.

– Det är en ära att få vara med och revitalisera de här språken, säger rektor Sofia Kvick.

Mer firande väntar

På Örnässkolan väntar snart nya festligheter. Den 21 februari är det den Internationella Modersmålsdagen.

– Vi firar redan den 20 februari eftersom vi bestämt att alltid fira på tisdagen i den vecka som modersmålsdagen är. Det är vår julafton varje år då alla våra modersmålslärare är på plats, vi har musik från Kulturskolan och vi firar på alla möjliga olika sätt. I år kommer det att bli särskilt spännande då vi har en ny kock som lovat leverera mat från hela världen under den veckan, säger hon.

Att skolan firar dagen är ingen tillfällighet. Här finns 500 elever och ett 30-tal språk representerade. Och skolan växer även i elevantal.

– Det känns fantastiskt! Skolan som ligger i ett socioekonomiskt utsatt område har tidigare varit omsusat av dåligt rykte men vi har lyckats vända vinden. Vi har mycket stabil personal och vi ligger högt i trygghetsenkäter bland annat. Så nu söker sig allt fler elever hit, säger Sofia Kvick.

LÄS MER Hon leder landets första språknodskola

Fler nyheter

Hon leder landets första språknodskola

LEDARSKAP. Örnässkolan i Luleå är en så kallad språknodskola och ingår i kommunens vision om hur man ska kunna bli bäst i hela landet på att tillvarata minoritetsspråk. En utmaning för skolans rektor Sofia Kvick. – Stort engagemang och förmåga att organisera har varit mitt starkaste bidrag, säger hon.

Ny satsning för att minska rektorsomsättningen

Rektorsomsättning Huddinge kommun ska bli en attraktiv arbetsgivare för skolledare. Därför görs en unik satsning på en utredning om rektorsskapet under 2024. – Vi måste ta tillvara den kunskap som finns om hur viktig rektorns roll är, säger skolchef Semira Vikström.

Din Lön 2024 – här är årets lönestatistik

En ny undersökning från Sveriges Skolledare visar stora löneskillnader mellan skolledare över landet – upp till 10 000 kronor beroende på var man arbetar. Den visar också att skolledare ligger lönemässigt långt efter andra chefspositioner i samhället. Hur ligger du till? Gå in på lönestatistiken DIn Lön 2024 och jämför.

Mer prat är avgörande för barns språkutveckling

Ju fler samtal ett barn får höra och vara delaktiga i desto rikare ordförråd och bättre språkutveckling. Det visar en ny världsomspännande forskningsstudie. "Språket står i ett direkt samband med läs- och skrivutveckling och skolprestation", säger Iris-Corinna Schwarz, docent i lingvistik på specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet

Lärande gemenskaper för skolchefer

Teman TEMA: SKOLCHEFEN. Skolchefen är skolledarnas chef. En yrkesroll som ska navigera mellan stat och kommun, hålla balansen mellan den politiska styrningen och professionen. ”Det behövs ett utbyte av erfarenheter”, menar Susanna Hanson och Pauline Broholm Lindberg som nu lanserar ”Organiserad reflektion i en lärande gemenskap”.

Hämtar fler