Hoppa till huvudinnehåll

Ny satsning för att minska rektorsomsättningen

Semira Vikström, skolchef i Huddinge kommun. Foto: Filippa Ljung

Rektorsomsättning Huddinge kommun ska bli en attraktiv arbetsgivare för skolledare. Därför görs en unik satsning på en utredning om rektorsskapet under 2024.
– Vi måste ta tillvara den kunskap som finns om hur viktig rektorns roll är, säger skolchef Semira Vikström.

Publicerad: 2024-02-01 13:36

Semira Vikström är skolchef för grundskolan i Sydvästra och Östra grundskolan i Huddinge kommun. Den senaste tiden har hon varit ute på skolor och tittat på hur man arbetar med rastverksamhet, skolbibliotek och andra delar i verksamheten för att ta reda på vilka utmaningar rektorerna har.

– I politiken läggs ofta fokus på lärare och det är bra och jätteviktigt. Men det handlar om att förstå att vi alla är kugghjul i kedjan. Jag ser rektorn som en förbundskapten i fotboll. Vi kan inte ha bara ha Zlatan i ett lag, utan hela laget måste fungera, säger Semra Vikström.

Första mötet i vår

Den utredning som nu genomförs av Semira Vikström och hennes skolchefskollega Elinor Kennerö Tonner, skolchef för grundskolan i Mellersta och Nordvästra Huddinge, är första steget i kommunens satsning.

Någon gång i vår planeras det första mötet. Där kommer utbildningsnämndens ordförande Rasmus Lenefors, Semira Vikström, Elinor Kennerö Tonner samt representanter för Sveriges Skolledare och ett antal rektorer att delta.

– Jag vill i sammanhanget gärna lyfta fram Rasmus Lenefors som har visat stor förståelse och har ett genuint intresse för den här frågan. Han har varit ute och träffat alla skolor och ledningsgrupper. Det känns bra, säger Semira Vikström

Möten kommer att följas av flera så att så många som möjligt av kommunens rektorer får säga sitt.

Målet: Minska rektorsomsättningen

Det är en unik satsning som nu görs i Huddinge med det övergripande målet att minska rektorsomsättningen. För Semira Vikström handlar det om att tillvarata den kunskap som faktiskt finns om vikten av ledarskap. Ett exempel hon gärna lyfter är boken ”Organisera för skolframgång” skriven av forskarna Ulf Blossing, Maria Jarl och Klas Andersson, som hon menar att alla som tvivlar på hur viktig rektorns roll är borde läsa.

Boken presenterar resultat från en studie som bygger på systematiska jämförelser mellan fyra framgångsrika och fyra icke framgångsrika skolor under en längre period.

– De pekar bland annat på hur viktigt ett kontinuerligt och stabilt ledarskap är. Nu handlar det om att omfamna det vi vet, säger hon och fortsätter:

– Vi ska ta reda på hur vi blir en ännu mer attraktiv kommun så att skolledarna ska fortsätta att välja Huddinge som sin arbetsplats. Kanske kan vi också inspirera andra kommuner att ta tag i den här frågan, säger Semira Vikström.

Fler nyheter

Din Lön 2024 – här är årets lönestatistik

En ny undersökning från Sveriges Skolledare visar stora löneskillnader mellan skolledare över landet – upp till 10 000 kronor beroende på var man arbetar. Den visar också att skolledare ligger lönemässigt långt efter andra chefspositioner i samhället. Hur ligger du till? Gå in på lönestatistiken DIn Lön 2024 och jämför.

Mer prat är avgörande för barns språkutveckling

Ju fler samtal ett barn får höra och vara delaktiga i desto rikare ordförråd och bättre språkutveckling. Det visar en ny världsomspännande forskningsstudie. "Språket står i ett direkt samband med läs- och skrivutveckling och skolprestation", säger Iris-Corinna Schwarz, docent i lingvistik på specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet

Lärande gemenskaper för skolchefer

Teman TEMA: SKOLCHEFEN. Skolchefen är skolledarnas chef. En yrkesroll som ska navigera mellan stat och kommun, hålla balansen mellan den politiska styrningen och professionen. ”Det behövs ett utbyte av erfarenheter”, menar Susanna Hanson och Pauline Broholm Lindberg som nu lanserar ”Organiserad reflektion i en lärande gemenskap”.

Krönika: "Systematiskt kvalitetsarbete är en bluff"

Krönika KRÖNIKA. ”Skolverket skriver att täta rektorsbyten riskerar att försvåra utvecklingsarbetet på skolan. Det stämmer förvisso, men det behöver problematiseras”. Linnea Lindquist, skolledare och fristående skoldebattör, är ny krönikör för Skolledaren.se.

Debatt: Det är för lätt att bli rektor

DEBATT. ”Jobbet måste göras i skolan av dem som verkar där. Styrmedlen finns redan. Det behövs ingen ytterligare lagstiftning men det behövs rektorer som vet vad som ligger i uppdraget och har kraft att agera i linje härmed.”

Hämtar fler