Rektor Linnea ny expert i läroplansutredningen

Biträdande rektor Linnea Lindquist, utsedd till expert i läroplansutredningen.
Aktuellt
Linnea Lindquist utsågs i veckan till den grupp med experter och sakkunniga som ska stötta den nya läroplansutredningen.
– Ha höga förväntningar på arbetet, hälsar hon skolledarkollegor runt om i landet.
Publicerad: 2024-02-28 17:40
Text: Lenita Jällhage
Regeringen tillsatte i mitten av december en ny läroplansutredning som ska ledas av den särskilda utredaren Thomas Persson och som ska vara klar den 28 februari 2025. Nu har regeringen presenterat vilka experter och sakkunniga som ska stötta utredningen: Linnea Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan och krönikör på Skolledaren, är en av dem.
Hon tycker att det ska bli ett spännande uppdrag att få bidra till de nya läroplanerna.
– Det är hedrande att få arbeta tillsammans med så många kloka personer.
Vad fick dig att tacka ja till uppdraget?
– Jag tror att jag kan bidra med kompetens från skolans vardag eftersom jag arbetar i skolan. Det handlar om vad som behöver finnas med och hur läroplanerna ska utformas.
Behövs det en översyn av läroplanerna?
– Ja, verkligen.
Varför?
– Det är viktigt att de nya läroplanerna inte blir checklistor. Läroplanernas utformning måste vara sammanhållen. Det är ett problem att vi ska ta fram ramar för nya läroplaner i en målstyrd skola. Det kommer att bli en utmaning, minst sagt. Det finns en risk att om vi bara fokuserar på mål och vad eleverna ska kunna så hamnar vi i en pedagogik som utgår från målet, och inte att eleverna behöver träna på allt de ska testas på. Undervisning handlar inte om att bocka av kunskaper, utan att lära in, ge mycket mängdträning och sedan genom prov ta reda på vad eleven har befäst.
Regeringen vill att det ska vara en tydligare kunskapsinriktning i läroplanen för grundskolan. Hur ser du på det?
– Det är bra, men vi måste vara noga med formuleringarna. Jag kommer att nagelfara varje liten detalj för att vi inte ska hamna snett. Nuvarande läroplaner leder undervisningen fel och det måste rättas till.
Skolminister Lotta Edholm (L) menar att det har funnits en övertro på grupparbete och självständigt arbete i svensk skola och en misstro mot traditionell lärarledd undervisning. Har hon rätt i det?
– Ja, det har hon. Sen ska vi inte svänga pendeln helt åt andra hållet. Det är läraren som styr undervisningen och ibland fungerar det att under korta stunder arbeta med grupparbete och eget arbete. Oavsett vilka val läraren gör måste lektionerna vara helt lärarstyrda.
Har du andra tankar kring arbetet med läroplansutredningen som du vill dela med dig av till dina skolledarkollegor ute i landet?
– Ha höga förväntningar på arbetet och fortsätt att påtala systemfelen i skolan.
Tio experter har utsetts av regeringen
Regeringskansliet har nu fattat beslut om vilka experter som ska stödja utredningen. Till dessa hör:
• Inger Enkvist, professor emerita vid Lunds universitet
• Linda Fälth, professor vid Linnéuniversitetet
• Christopher Gillberg, professor vid Göteborgs universitet
• Agneta Gulz, professor vid Lunds universitet och Linköpings universitet
• Ola Helenius, professor vid Göteborgs universitet
• Martin Ingvar, professor vid Karolinska institutet
• Jonas Linderoth, professor vid Göteborgs universitet
• Linnéa Lindquist, biträdande rektor
• Håkan Sjöberg, lärare och universitetsadjunkt vid Göteborgs universitet
• Anna-Karin Wyndhamn, universitetsadjunkt vid Göteborgs universitet
Dessutom deltar experter från flera myndigheter och organisationer som kan bidra med sin expertis. Däribland Sveriges Skolledare med flera. Utredningen har även hjälp av sakkunniga från Regeringskansliet.