Hoppa till huvudinnehåll

Vändningen – så fick rektorerna bästa löneutvecklingen

Hagaskolans skolledare fr v: rektor Kerstin Ekman Hake, biträdande rektor Örjan Johansson och rektor Susanna Bertelsen. Varberg har haft årets bästa löneutveckling för rektorer. Foto: Carl Sandin

Teman – Det har varit en lång process. Vi har jobbat envist under flera år med att höja lönerna, säger Örjan Johansson, biträdande rektor på Hagaskolan i Varberg. Nu är Varberg kommunen med bäst löneutveckling för skolledare i hela Sverige.

Publicerad: 2024-03-05 13:35

Text: Håkan Söderberg

Löneutvecklingen för skolledare i landet slutade på 3,8 procent enligt Sveriges Skolledares lönestatistik. På länsnivå ligger Halland på 3,7 procent, men på kommunnivå är det just i Halland som tätorten Varberg sticker ut med en löneutveckling på 6,0 procent.

Några som glädjer sig åt den goda löneutvecklingen är Hagaskolans skolledare, en F–9-skola med cirka 400 elever. Här finns rektorerna Susanna Bertelsen och Kerstin Ekman Hake och biträdande rektor Örjan Johansson, som också är ordförande för Sverige Skolledare i Varberg.

Den goda löneutvecklingen har inte kommit av sig själv. Det ligger mycket hårt arbete bakom, menar Örjan Johansson och berättar att det började med ett uttalat missnöje för cirka fyra år sedan.

– Många skolledare hörde av sig och menade att det var dålig korrelation mellan medarbetar- och bedömningssamtalet och det faktiska löneutfallet. Som skolledare fick vi inte heller några speciella satsningar som lärare och andra grupper fick ta del av.

Tydligheten avgjorde

Missnöjet ledde till att Sverige Skolledare inledde traditionella förhandlingar med arbetsgivaren Varbergs kommun i stället för de individuella lönesättande samtalen. För ett par år sedan återgick gymnasieskolans skolledare till lönesättande samtal och blev då en testverksamhet för om det skulle fungera.

– De flesta var nöjda så förra året återgick man till lönesättande samtal i alla skolformer, konstaterar Örjan Johansson.

Att Sveriges Skolledare varit tydlig med vad skolledare vill ha och behöver är grundläggande för att man nu hittat en modell som fungerar. Det har satt ett visst tryck på arbetsgivaren.

– Det handlar om att vara tydlig och visa på det missnöje som finns, inte bara framföra det till den närmaste chefen utan uppåt i hela den politiska organisationen.

Att vara påläst är en annan mycket viktig faktor vid förhandlingarna.

– Jag brukar skoja och säga som Churchill att ”Jag litar på den statistik som jag själv manipulerat”. Men det handlar om att inte bara förhandla för sig själv, utan också lyfta kollektivet: hur det ser ut med övertid, kostnader för en för stor rektorsomsättning och sådant. I grunden är det att hjälpa kommunen till ett bättre utfall för sin verksamhet, säger Örjan Johansson.

Vill se lön för prestation

Ett dilemma som uppstått under resan är att lönespridningen minskat.

– Vi vill gärna ha ett respektavstånd mellan den lägst betalda rektorn och den högst betalda medarbetaren. Att det inte ska finnas något lönetak utan att man får lön efter prestation, säger han.

Jakten på goda villkor för skolledare fortsätter alltså i Varberg. Men i år kan man i alla fall glädja sig åt Sveriges bästa löneutveckling.

– Jag är nöjd med att vi fått möjlighet att satsa på skolans och förskolans rektorer, säger Carina Uvenfeldt, förvaltningschef för förskole- och grundskoleförvaltningen i Varberg.

Arbetssituationen en viktig faktor

Varje år görs en lönekartläggning i kommunen som man analyserar på olika sätt.

– Vi har efter ett gediget arbete av bland andra HR­-avdelningen kommit fram till en önskan från vår sida om en satsning på rektorer i alla skolformer, säger Carina Uvenfeldt.

Rektorernas arbetssituation har varit en viktig faktor för den bedömningen.

– Vi ser vilket utsatt och komplext uppdrag rektorer har. Dels ska de leva upp till all lagstiftning. Dels har de ansvar för medarbetare och elever, kon­takter med vårdnadshavare med mera. Så vi är nöjda med att vi haft möjlighet att bidra till den goda löneutvecklingen, sex procent, säger Carina Uvenfeldt.

Kommunerna med högsta löneutvecklingen

Varberg: 6,0 procent

Karlskrona: 5,9 procent

Kungsör: 5,8 procent

Norrköping: 5,6 procent

Nybro: 5,6 procent

Sävsjö: 5,5 procent

Jönköping: 5,3 procent

Ronneby: 5,1 procent

Kiruna: 4,9 procent

Partille: 4,8 procent

Skellefteå: 4,8 procent

Sala: 4,8 procent

Härnösand: 4,7 procent

Olofström: 4,7 procent

Söderhamn: 4,6 procent

Lund: 4,5 procent

Stockholm: 4,5 procent

Eksjö: 4,5 procent

Vimmerby: 4,5 procent

Eslöv: 4,5 procent

Källa: Sveriges Skolledares lönestatistik

Fler nyheter

Från Skolledaren till ledarsida – och lagförslag

Aktuellt En enkätfråga i tidningen Skolledaren blev startskottet för det som kan bli en lex-lagstiftning. Rektor Malin Rimmös svar i nummer 7-2023 satte ljuset på en ohållbar situation för landets skolledare.

Rektor Linnea ny expert i läroplansutredningen

Aktuellt Linnea Lindquist utsågs i veckan till den grupp med experter och sakkunniga som ska stötta den nya läroplansutredningen. – Ha höga förväntningar på arbetet, hälsar hon skolledarkollegor runt om i landet.

UR storsatsar på källkritik och beredskapsförmåga

Rykten och felaktigheter ur medieflödet hamnar allt oftare i klassrummen. Sveriges Utbildningsradio, UR, lanserar nu en rad program för att öka den källkrititiska förmågan från tidig ålder, samtidigt som Sveriges Skolledare pekar på vikten av att UR får ett tydligt beredskapsuppdrag.

Hon är bryggan mellan flyktingfamiljerna och skolan

Aktuellt Nu är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Skolledaren har pratat med Suzana Covic Andrasic, verksam i Huddinge, den kommun som efter Stockholm och Göteborg har tagit emot flest ukrainska barn i skolåldern.

Hämtar fler