Andreas Schleicher: ”Skolledare är för ensamma i arbetet”

Andreas Schleicher lyfter fram rektorernas ensamarbete. Foto: Emelie Henricson
Aktuellt Andreas Schleicher, OECD:s utbildningschef och utvecklare av Pisamätningarna, lyfter i en intervju med Skolledaren fram svenska rektorers ensamarbete som något som behöver förändras för att kunna vända resultaten.
Publicerad: 2024-03-26 12:54
Text: Emelie Henricson
LÄS ÄVEN: Pisa: Detta krävs för att vända Sveriges resultat
Under Nordiska Skolledarkongressen möttes Andreas Schleicher, skolminister Lotta Edholm (L) och Matz Nilsson, Sveriges Skolledare för ett samtal om de sjunkande Pisaresultaten – och vad som krävs för att Sveriges ska lyckas vända resultaten.
Från scenen gav Andreas Schleicher uttryck för oro för konsekvenserna av de dalande resultaten, och risken att de spär på polariseringen i samhället.
Han lyfte samtidigt fram vad som kan ses som ljuset i tunneln – Sveriges förbättring i Pisamätningarna mellan bottenåret 2012 och 2018.
”Skolledare arbetar ensamma”
Efteråt säger att han ser flera styrkor i den svenska skolan, trots de akademiska resultaten. Han tar upp elevdelaktigheten och relationerna mellan lärare och elever – som är fortsatt starka, trots att Sverige tappar i Pisamätningen även där.
– Det är en styrka att bygga vidare på. Men viktigaste av allt är att mellan 2012 och 2018 gjorde Sverige en stor förbättring i resultaten. Det visar på att så fort man började arbeta med de här frågorna, så såg man resultat. Det gör mig optimistisk att det här är ett system som historiskt visat att det kan ta itu med problemen, säger han till Skolledaren.
En av de viktigaste frågorna när det gäller skolledarnas förutsättningar att arbeta med resultaten på sin skola, är att förbättra är den tunga bördan som vilar på dem, menar Andreas Schleicher.
– Skolledare arbetar ensamma, och alla som arbetar själva har ett mycket svårt jobb. Ju mer man samarbetar med andra i sin yrkesroll, desto mer går det att åstadkomma, säger han och fortsätter:
– Ett exempel på vad regeringen kan göra är att ge skolor delade resurser, så att rektorer kan skapa ett starkt nätverk mellan skolor, för att kunna dela kunskaper och erfarenheter. Och ge rätt resurser anpassat efter vad som behövs, så att skolorna som står inför de svåraste omständigheterna får de bästa rektorerna.
Vad har du för råd att ge enskilda skolledare?
– Identifiera svårigheterna som är specifika för din skola, men försök också att identifiera problemen som är kopplade till systemet. Försök att samarbeta med närliggande skolor, och se hur ni kan dela resurser och bygga ett starkt samarbete och gemenskap.
Åtgärder som krävs
På frågan om de allra viktigaste åtgärderna som krävs för att Sveriges ska vända resultaten listar han bland annat:
- Undervisningssystemet, som han säger behöver bli mer ”rigoröst och sammanhängande”, och där man behöver lära ut färre saker men med större djup.
- Attraktiviteten för lärar- och skolledaryrkena behöver öka, genom bland annat möjligheter till karriärsutveckling och en ökad social status.
– Det behöver inte bara vara ekonomiskt attraktivt, utan också intellektuellt, säger Andreas Schleicher.
Som tredje punkt lyfter han fram utbildningssystemet i sig.
– Sverige har ett ganska svagt utbildningsystem. Det är svårt att fånga upp var det brister, och det finns få verktyg för att kunna ingripa som skolminister, säger Andreas Schleicher.