Forskare: Det här behöver skolledare i besparingstider

Lisa Björk och Linda Corin forskar om de förutsättningar som bland annat skolledare har för att skapa en bra arbetsmiljö, och samtidigt må bra själva. Foto: Adobe/Emma Wahlstedt
Arbetsmiljö
Besparingskraven haglar från kommuner och regioner. I första linjen står skolledarna som utöver sitt vanliga jobb ska verkställa beslut som ofta innebär nedskärningar.
Men finns det hjälp att få?
Ja, säger forskarna Lisa Björk och Linda Corin som här ger tio tips i besparingstider. Men det krävs en bra dialog genom hela organisationen, menar de.
Publicerad: 2024-04-09 14:03
Text: Håkan Söderberg
I mer än tio år har de två forskningsledarna vid Institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen studerat vilka förutsättningar chefer inom vård, skola och omsorg behöver för att kunna skapa god arbetsmiljö för sina medarbetare – och samtidigt må bra själva. I en intervju i suntarbetsliv.se pekar de på några saker som de kommit fram till har stor betydelse för att det ska kunna fungera:
- Antal medarbetare per chef.
- Hur dialogen uppåt i organisationen fungerar.
- Hur ofta chefen träffar egna chefen.
- Vilket administrativt stöd som finns.
- Om chef och medarbetare finns på samma plats.
I tuffa tider med svag ekonomi blir det ännu viktigare att ha bra lösningar på det här frågorna.
– Nu är det viktigt att chefen har koll på medarbetarna. Men någon måste också ha koll på chefen så att besparingar inte tar ut sin rätt i ohälsa, säger Linda Corin till suntarbetsliv.se.
Politikerna måste ta ansvar
I besparingstider ska skolledare sköta sina arbetsuppgifter som vanligt. Utöver det ska de se över kostnader och verkställa beslut om nedskärningar. De två forskarna pekar på hur viktigt det är att chefen inte lämnas ensam i det läget.
– Det är viktigt att uppdragsdialogen uppifrån och ned, nedifrån och upp fungerar. Med en bra dialog genom hela organisationen skapar man en gemensam syn på läget och kan hjälpas åt över hela linjen, säger Lisa Björk.
Politikerna måste ta sitt ansvar menar de. De ska våga ta ställning till vilken verksamhet som är nödvändig och vad som kan pausas när det behövs
– Politiker måste fatta de svåra besluten och stå för dem. Det kan till exempel handla om att reducera målen och fokusera på det man är skyldig att göra enligt lagen. I dagsläget kanske projekt och satsningar som ligger utöver det måste vänta, säger Lisa Björk.
Läs mer på suntarbetsliv.se.
Forskarnas 10 råd i besparingstider
- Kommunikation är a och o.
- Dela värld så att hela organisationen drar åt samma håll.
- Ställ krav på dialog och täta avstämningar med egna chefen.
- Prioritera att vara närvarande för medarbetarna.
- Ta hjälp av medarbetarna.
- Fånga upp tidiga tecken på ohälsa eller tankar på att sluta.
- Kompromissa inte med egna hälsan. Säkra upp med hr och företagshälsovård.
- Ta stöd av chefskollegor.
- Var tydlig med vilken hjälp du behöver från stödfunktioner.
- Våga ifrågasätta dokumentation du inte får feedback på.
Källa: Lisa Björk och Linda Corin, forskningsledare vid Institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen/ Sunt arbetsliv